338 dagar som nykter

Idag har jag varit nykter i 338 dagar. Jag saknar inte alkohol ens en enda liten procent. Det enda jag kan saknar är smaken av rödvin, men that´s it. Jag tänkte lista fördelar med att vara nykter. Fördelar för mig. Den listan kommer i morgon. Alla har ju inte samma problem som jag hade. För er nya läsare kan jag berätta att jag drack min sista droppe alkohol för snart ett år sen.

Ångesten jag upplevde dagen efter, den där söndagen i ett hotellrum vill jag aldrig mer uppleva. Jag tog ett beslut där och då och det har jag inte ångrat. Jag har inte varit nära att ta ett glas. Mitt problem var aldrig att jag drack ofta. Det var att jag drack sällan, men när jag drack, ja då drack jag som om det inte fanns någon morgondag. När jag tänker efter har det ju alltid varit så. Från att jag började dricka vid 18-års ålder tills dess att jag slutade dricka vid en ålder på 33 år, blev det alltid för mycket. Och de gångerna det inte blev för mycket var de gångerna jag bad folk omkring mig hålla koll. Jag bad vänner säga åt mig att det räcker efter ett, max två glas. Så ska det inte behöva vara.

Img 5626

Där, på det vackraste av vackra bröllop, där drack jag för sista gången. Där blev jag full för sista gången. Där vinglade jag runt på klackar, svamlade och hickade för sista gången. Jag klappar mig själv på ryggen för att jag aktivt vid alla möjliga tillfällen inte ljuger eller kommer med undanflykter. Det blir tyvärr obekvämt för många när jag säger ”jag dricker inte alkohol längre, jag har slutat. Det blev för mycket och det var inte bra för mig”. Jag bryr mig inte. Jag är stolt över att jag slutade dricka alkohol. 338 dagar ska bli till 3388 dagar och fler.

 1. Mimmi skriver:

  Hej!

  Jag har exakt samma problem med allt du säger. Vi utgång eller fest så räcker det inte med att ta några fåtal glas – utan jag dricker tills det att jag blir alldeles för full. Jag blir oerhört flörtig och har vid några tillfällen till och med kysst andra män – trots att jag inte är intresserad och har en annan kille. Fruktansvärd ångest. Hade du samma och visste den du var i relation med då om det?

  Pratar du mer om detta i någon podd?
  Älskar din blogg och tack för att du delar med dig! ❤️

 2. Nina skriver:

  Varför inte vara helt totalt ärlig och säga att jag är nykter alkoholist därför dricker jag inte alkohol
  Tänk oxå på att alkoholfria alternativ kan trigga igång suget efter alkohol
  Och som sagt man kan vara alkoholist o ha ett rätt så fungerande liv man behöver inte slå i botten helt o sitta på en parkbänk och supa

  Jag tycker det är jättebra och modigt av dig att skriva om detta i bloggen det behövs verkligen

  Jag benämner mig själv som nykter alkoholist o jag har varit precis som dig när det gäller alkohol tyvärr jag har aldrig fått någon behandling utan bara slutat tvärt varit nykter i minst 5 år nu
  På fester m.m så säger jag alltid att jag är nykter alkoholist o då slipper man frågorna om att man är tråkig för att man inte dricker

 3. Karin skriver:

  Samma här. 3 år sen jag drack senast, men fortfarande tycker många vänner att det är extremt obekvämt att jag inte dricker.
  Senast för några veckor sedan var jag på middag med en gammal vän och ett par nya, jag kom lite senare och de hade beställt in en flaska cava för oss att dela på. Jag tänkte att du kanske hade börjat igen, sa hon min gamla vän. Trots att jag har förklarat hur dåligt jag lät av alkohol mer än en gång.
  Men jag kommer heller inte med undanflykter, jag säger som det är. Tycker dock att det är intressant att det är så otroligt provocerande att välja bort alkoholen, i alla fall i delar av min umgängeskrets.

 4. Du är så bra ❤ Med tanke på att så många människor idag väljer bort kött, gluten, socker eller annat ur sin kost så borde det inte vara ett dugg konstigt att välja bort alkohol! Bra jobbat!

 5. Hanna skriver:

  Så viktigt beslut för dig och de i din närhet. Jag lever med en man som i sommar firar fem år som nykter. Han drack oxksp alltid för mycket vilket ledde till mycket ångest och oro för både honom och mig.. Hade han inte fattat det beslutet hade vi inte levt ihop idag och inte haft våra fantastiska barn. Han säger också att han int saknar det och liksom du är han ärlig med varför han inte dricker. Det är enda sättet att bli av med alkoholhetsen och skammandet över dem som har problem med alkohol på olika sätt. Uppskattar därför verkligen din ärlighet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..