6 fördelar med att inte dricka alkohol

 1. Du sparar pengar 
  Alkoholfria alternativ är mycket billigare än de med alkohol. Jag kan ibland tycka att det är lite tråkigt att beställa cola zero när alla andra dricker rosévin. Men det är sjukt mycket godare än alkoholfritt vin. Nåt som jag gillar att dricka till mat är lemonad. Och alkoholfri öl tycker jag är gott!
 2. Du slipper ångest innan 
  För mig är alkohol så starkt förknippat med ångest. Jag hade ångest inför att jag skulle dricka, för att jag var orolig över hur det skulle bli. Jag kunde planera mitt drickande redan från att jag fått en inbjudan till en fest. Jag la många minuter på att tänka på HUR jag skulle gå tillväga för att inte bli för full. Den här gången också. Jag kunde ligga och vrida och vända mig kvällen innan, just för att jag var så orolig. Det var när de här känslorna kom upp som jag insåg att min relation till alkohol var långt ifrån sund.
 3. Slipp bakisångest 
  Det är ju nåt kemiskt med alkohol som ger ångest. Vissa drabbas mer än andra. Jag är en människa med känslorna utanpå, som har ångest till och från. Oavsett om jag dricker alkohol heller inte får jag ibland ångest. Ibland lätt, ibland svår. När jag hade druckit förvärrades denna ångest på ett helt otroligt sätt. En av de bästa sakerna med att jag slutade dricka var att jag slutade ha bakisångest. Jag kan nu vakna efter en fest och känna mig genuint glad. Noll och ingen ångest alls.
 4. Du minns allt 
  Alla människor får inte minnesluckor när de dricker alkohol. Det fick jag. Ibland tappade jag vissa händelser eller saker jag sagt, och ibland blev flera timmar bara svarta. Detta var så sjukt obehagligt att vakna upp till dagen efter. Kompisar eller en partner som återberättar vad som hänt. Vad jag hade sagt. Vad jag hade gjort. Vilka jag hade flörtat med (blev väldigt flörtig som berusad)… Jag hatade att vakna dagen efter och inte minnas. Ibland kunde jag ha sår och blåmärken på kroppen som jag inte hade en aning om hur de hamnade där. Då hade jag ramlat. Hemskt. Jag minns inte de sista timmarna från min bröllopsfest. Det känns bara helt och hållet tragiskt.
 5. Du behåller relationer
  Alkohol och missbruk av alkohol kan verkligen förstöra relationer. Relationer till kompisar, bekanta och kärleksrelationer. Jag har haft stunder då den jag varit tillsammans med har gråtit och bett mig sluta dricka. Jag har blivit osams med människor som sagt ”Nu kanske du ska ta ett glas vatten”. Vid sånna tillfällen har jag svept en shot eller ett glas vin i ren protest. Så otroligt barnsligt och ingenting jag är stolt över. Vänner som jag aldrig någonsin skulle bråka med i nyktert tillstånd har fått stå ut med tjafs. Pojkvänner har fått lyssna på hårda, elaka ord. Jag har blivit utslängd från nattklubbar för att jag stått och vinglat och ramlat runt på dansgolvet. Jag har somnat i taxibilar och blivit nedbäddad hemma hos främmande män. Jag har kräkts ner kompisars badrum. Jag har förstört en hel del relationer på grund av mitt beteende av alkoholen.
 6. Du mår bra! 
  Hälsan är viktig för mig och utan alkohol håller jag mig friskare. Jag slipper den där extrema huvudvärken dagen efter och jag får TID att göra saker jag tycker om. Jag sover inte längre bort en hel dag i hopp om att bakisångesten ska försvinna. Jag kan träna dagen efter en fest eller en utgång, utan att det är skadligt för kroppen.

Vad öppen du är nu! Tänker du förmodligen efter att ha läst det här inlägget. Ja. Det är jag. Anledningen till att jag valt att öppna upp om detta är för att jag vet att det finns många fler med mig. Många fler som har problem med alkohol. Som inte bara kan ta en eller två öl efter jobbet och vara sådär härliga. Som alltid tar det där glaset för mycket. Som säger saker som sårar. Som följer med fel människor hem. Som vaknar med grov ångest och extrem huvudvärk.

Jag vet att ni finns där ute och jag vet att ni, precis som jag, kan ta beslutet att sluta dricka alkohol. Om ni vill det! Jag har testat att skippa alkohol förut, men har alltid fallit tillbaka och tänkt att nu, nu kan jag nog dricka igen. Då går det bra de första tre, fyra gångerna. Men sen gör det inte det längre. Då spårar jag ut. Igen. Så nu blir det inget mer försök. Jag kan inte dricka alkohol.

 1. Tobias skriver:

  Nackdelen, man är nykter. Vilket ät totalt värdelöst. Och eftersom jag hatar livet, så hatar jag att vara nykter. Det bästa är att vara småfull jämt, så jag slipper bry mig om alla idioter jag behöver stå ut med om dagarna.

 2. Sara skriver:

  Tack för ett ärligt inlägg. Det är så viktigt att tala om, för man känner sig så ensam i vårat samhälle. Känner igen mig så mycket. Vilket bra beslut du tog, heja dig!!

 3. Elle skriver:

  Har i princip aldrig kunnat dricka pga att jag är så extremt lättpåverkad, vad jag har lärt mig under dessa åren är att Richard Juhlin har det absolut bästa alkoholfria alternativet! Den är så himla god och känns lite roligare att dricka när alla runt en dricker alkoholhaltigt!

 4. Tanja skriver:

  Så himla, himla bra att du skriver så öppet och ärligt om det här! Känner igen mig väldigt mycket då jag många gånger blivit helt jäkla spritt språngande galen på fyllan.. detta är dock inget man egentligen pratar om utan man (jag) lever själv med skammen i princip. Tack och lov har jag idag en bra mycket sundare relation till alkohol men kan få så mycket ångest när jag tänker tillbaka på den tiden. Läste någonstans att man visar sitt sanna jag när man har alkohol i sig vilket kan ge mig ännu mer ångest eftersom jag ogärna vill tro att den fulla jag skulle vara mer sann än den nyktra. Hursomhelst, väldigt uppskattat att du är så öppen med så mycket!💕

 5. J skriver:

  Så bra beslut av dig och så klokt! Jag drack mkt när jag var yngre.. alldeles för mkt! Den där ångesten du beskriver hade jag även senare då jag inte blev för full men lite berusad och hade koll.. när jag blev mamma bestämde jag att mitt barn aldrig ska behöva se sin mamma påverkad och att jag var klar med drickandet. Slutade ju såklart redan innan graviditeten hade visat sig. Nu mer dricker jag i princip aldrig. Kan ta ett glas vin eller någon öl mer för smaken. Dock blir jag så irriterad på att andra(samhället) har så svårt att acceptera att man avstår. Ständigt få frågan om man inte ska dricka och varför man inte ens ska ta ett glas.. egentligen är det mer logiskt att fråga varför någon häller i sig gift som gör en personlighetsförändrad? Hade alkohol uppfunnits idag hade det inte varit legalt så det säger ju ganska mkt…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..