Doula utan utbildning?

Jag insåg igår att jag inte var helt tydlig när jag skrev om mitt nya jobb, Doula. Jag är alltså inte utbildad. Än. Jag ska gå en kurs på fyra dagar nere i Skåne i början på november. Det är Förlossningspoddens grundare Emma Philipsson som håller i utbildningen tillsammans med Anna Tallwe som är grundare av Din gravidcoach. Jag är alltså redo att bli bokad efter den kursen, så första förlossningen blir förhoppningsvis i slutet av november eller början på december. Allt hänger ju såklart på hur många uppdrag jag får in. Jag kommer hålla er uppdaterade här om min nya hemsida där ni kan läsa mer om vad jag kan hjälpa till med.

doulalagergren_stockholm_angelica

3 saker ni undrat över angående mitt jobb som doula: 

FRÅGA: Kommer du sitta på ett kontor där du träffar paren som vill boka dig? 

SVAR: I dagsläget nej. Jag kommer att erbjuda mig att åka hem till paret eller ses på något mysigt café. Jag kommer helt enkelt anpassa mig till det som känns bäst för paret. Skulle jag längre fram känna att jag vill ha ett kontor igen, då kommer jag att hyra in mig någonstans. Jag kommer frilansa som journalist (skriva två böcker) och fortsätta blogga och podda under tiden också. Men just nu är planen att sitta hemma, på café eller hemma hos någon annan frilansande vän.

FRÅGA: VAD är ens en doula? Räcker det inte med en barnmorska?

SVAR: En doula är ett stöd till den födande kvinnan och hennes partner. En doula är någon du kan träffa innan förlossningen för att prata igenom hur du tänkt. Till mig kommer man självklart kunna ringa och ställa frågor. En doula har inget medicinskt ansvar under förlossningen, det är barnmorskan. En doula är inte där för att ersätta någon annan på plats, utan är där för att underlätta. Behöver partnern vila en stund från att ge massage? Då finns jag där. Behöver den födande kvinnan bada eller duscha och behöver hjälp med att spola varmt vatten? Ja, då finns jag där. Jag kommer att vara lyhörd och anpassningsbar. Det tror jag är det viktigaste. Att man alltid ser efter vad just det paret har för behov. Jag tror att ni också vet att det är brist på barnmorskor och förlossningsrum i stora delar av Sverige. Vissa kvinnor för föda ute i en korridor, andra i bilen. Det är såklart inte så vanligt. Men jag känner flera barnmorskor som sagt att det är ett stressigt jobb. Att de inte alls får tid att vara med den födande kvinnan så mycket som de vill. Som doula lämnar jag aldrig parets sida. Jag finns där från början till slut.

FRÅGA: Vad kostar det att anlita en doula?

SVAR: Det är såklart olika. De jag pratat med tar cirka 10-12.000 för ett paket. Då ingår 3 veckors jour (paret kan ringa och säga ”nu har det satt igång” när som helst under den tiden), samtal före och efter förlossningen. Och jag kommer att finnas som stöd på telefon, sms och mail när som helst. Ingen förlossning är den andra lik, så jag är så peppad på att få uppleva när flera små bebisar kommer till världen.

 1. A skriver:

  Mitt bästa tips är att se till att bli Odis-certifierad. Det är tufft att få uppdrag annars från sånna man inte känner.:)

  Och bra nätverk!

 2. Trixy skriver:

  Wow..10 000..fattar at man måste ha en innkomst…men vem lägger så mycket pengar på en forlossning!!?

  1. Det är ju bara hälften kvar efter skatt. Det är mycket mer än en förlossning, det är ju jour i flera veckor innan. Men ja, det är absolut pengar alla inte har att lägga på ett förlossningsstöd. Det förstår jag till 100%.

  1. Sofia skriver:

   Förlossningen är starten på föräldraskapet. Dvs upplevelsen är superviktig för hur du kommer att må efteråt.
   Bara en reflektion. Vad kostar en barnvagn? 😉
   Vill man ha en trygg förlossning på sina villkor och även stöd innan och efter sin förlossning så är det kanske pengar man vill lägga ?

   Men visst det kan ses vara ett högt pris, jag önskar att doulor kommer in i vården, att alla har rätt till en Doula, ett mentalt stöd genom en sån här stor upplevelse som det är att föda ett barn. Det är min dröm det 🙂

   Jag hoppas alla doulor känner att dom är värda att våga ta runt denna prislappen♥️. Det är många timmars jobb..både innan, sen som jour i 3 veckor, under förlossningen och sen även efter förlossningen.

   Superkul att du går Anna och Emmas utbildning!! Den är fantastisk!!
   /Sofia

 3. Ann skriver:

  Vad spännande.
  Jag funderar själv på att gå en doula-utbildning inom en snar framtid. Jag är redan diplomerad gravidmassör och kommer inom kort även att jobba med gravidträning både under och efter graviditeten. Hade varit perfekt att komplettera med en doula-utbildning.

  Lycka till ♥️

 4. Nina skriver:

  Hej, ville bara tipsa dig om att inte exkludera mammor som väljer att skaffa barn på egen hand. Du refererar bara till par när du pratar och ville bara göra dig uppmärksam på detta. Jag själv har valt att skaffa barn på egen hand och det finns så många andra som också valt detta och jag själv skulle gärna använda en doula på min förlossning då man inte har en naturlig partner där som kan coacha en.

 5. Elin skriver:

  Spännande! Jag tänker att en doula kan vara särskilt viktig vid de födslar där mamman är ensam av olika anledningar och vill ha ett stöd vid sin sida. Jag skulle vara noga att inte enbart formulera mig som ett stöd till par, inte på något sätt tänkt som att märka ord utan snarare kommenterar det då många verkar fundera vad det innebär att vara doula 😊

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..