Visste inte att det här med blandras var så känsligt

Oj, hörrni. Jag hade ingen aning om att det var så känsligt med blandraser. När jag skrev att rasen vi bestämt oss för var labradoodle var ni flera som röt ifrån. I kommentarer, i dm och i mail. Det var inte meningen att göra någon upprörd. Jag märkte ju när jag googlade olika raser att det finns människor som verkligen är helt emot blandraser. Som inte ens kan vara i närheten av en blandras, om de har en renrasig hund. Märkligt kan jag tycka.

labradoodle_valpar

Alla får såklart ha vilken hund de vill. Det finns massa raser jag inte skulle kunna tänka mig, av flera olika anledningar. Men jag skulle aldrig skriva det till någon… Men alla är vi olika. Jag tar inte illa upp, för jag bryr mig faktiskt inte. Jag har läst på om rasen och jag har god kontakt med uppfödarna som känns trygga, kunniga och kärleksfulla.

IMG_1910

Mamma var med igår och hälsade på alla valparna. Hon blev kär i en liten tik, en svart. Hon är redan såld och mamma har tyvärr inte möjlighet att ha hund just nu. Men hon kommer bli världens bästa mormor till lilla valpen.

Jag vet att vår lilla vovve kommer till ett bra och kärleksfullt hem. Jag ska gå valpkurs i vinter och det här beslutet känns 100% rätt. Jag kan faktiskt inte förstå ilskan bakom att ha en blandras. Jag tycker att det är trist att sprida ilska när man kan välja kärlek! Fritt fram för åsikter, men blir lite matt på allt det negativa faktiskt.

 1. Mie skriver:

  Elsker bloggen din, og heier på deg! Jeg er ikke i mot blandraser, men er i mot bevisst avl på blandingshunder. Har selv vokst opp med oppdrett av renrasede hunder (border collie) og vet hvor mye jobb det er å holde koll på linjer og genetikk, og de som bevisst avler på Doodles går ofte snarveier og vet ikke nok om linjene bak. Det er ikke garantert at Doodles er «allergivennlige» og i Norge har til og med dem som tok inn «rasen» til landet sagt at de angrer seg, da de ikke klarer å holde rasen «ren» uten å blande inn rene pudder underveis, de klarer altsa ikke lage en rase. Selvfølgelig blir det fine hunder, men man støtter (enligt meg) et useriøst miljø, der man tar alt for mye betalt, for hunder som ikke en gang har papirer! En ting er de blandingen som kommer til ved uhell, men å unngå søt annet som seriøse oppdrettere gjør, og likevel selge til ofte en dyrere pris, bare gjør markedet for blandingshunder større, og sykdommer kan lugge skult i linjene, da de ikke har oversikt! Som sagt, elsker bloggen din! Men er nok mange sterke meninger rundt dette, og det må jo være lov😊

 2. Oj vad folk ska brys sig. Jag har nu min tredje blandis och det är lika mycket värt som en renrasig, och den lilla valpen som Ni tar hem kommer bli super, en bra blandning tycker jag. har flera vänner som har en sådan och det är en väldigt trevlig hund,stort lycka till och det skall bli spännande att få följa det lilla livet i bloggen.

 3. Diddi skriver:

  Hej. De allra flesta har nog ingenting emot blandraser egentligen. Inte jag heller. Det jag reagerar på är att raser som har hälsoproblem, tex labrador som ofta har dåliga höfter, används till blandraskullar utan tex höftledsröntgen före parning. En annan aspekt är att valpfabriker ofta blandar raser urskillningslöst och att dessa hundar ofta växer upp i vidriga förhållanden. Mamman får kull på kull varje löp och blir helt sönderstressad och en sån miljö ger inte en valp bra förutsättningar till ett långt och friskt liv.
  Om du sett skriftligt bevis på att mamman och pappan till din Labradoodle är hälsotestade enligt respektive rasers hälsotillstånd så ser jag inget som säger att du inte får en bra blandrashund. Att blandraser är friskare är rasrena hundar stämmer alltså inte. Labradorer har höftledsproblem som nedärvs vare sig man gör renrasiga eller blandraser.
  Du har sökert kollat upp att allt sånt är kollat så lycka till med nya familjemedlemmen.

 4. Martina skriver:

  Men snälla, folk är så enkelriktade. Vi har två hundar just nu. En blandras som är 75% rottweiler o 25% Alaskan husky. Hon är den mest fantastiska hund alla någonsin har träffat. Ett otroligt psyke och har aldrig haft problem med leder eller någonting. Hon är snart 13 år och hänger med bra än. Sen har vi en renrasig Berner sennen som också han är fantastisk på alla sätt o vis även fast han fortfarande en stor bäbis (1,5 år o 53 kg). Jag älskar dom båda som barn och den enda skillnaden är att Bernern var fasiken så mycket dyrare.

 5. ulrika skriver:

  Hej! Själv har jag enbart positiva erfarenheter av blandraser. Känner en fantastisk labrador/cane Corso som är nu är gammal men fullt frisk och en av dom trevligaste hundar jag mött! Man tar det bästa från två håll! Själv har jag en Havapoo- dvs Bichon Havanaise och pudel. Valde det för att få ut det bästa från båda raserna och har idag en fantastiskt snäll frisk och smart hund. ❤

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..