En sista gång…

… det här med nattningarna går mig på nerverna. Philip går oftast kanon att natta. Jag sjunger en sång eller två, masserar eller kliar lite på ryggen. Ofta brukar jag låta Alice gå och lägga sig när Philip somnat, hon är trots allt ett helt år äldre. Men ibland känner jag av att hon är supertrött, så då nattar jag båda samtidigt. Idag har jag legat nedbäddad i soffan med datorn i knät. Feber, förkyld och ont i hela kroppen. Då är mitt tålamod inte det bästa, även om jag önskar att det var det. Är det något jag gärna skulle betala pengar för så är det tålamod.

När jag ska natta Alice är det en det ena, en det andra. ”Jag är törstig, mamma” och ”jag är hungrig” eller ”jag måste kissar” eller ”jag kan inte sova”. Ofta är det ”jag kan inte sova” innan hon ens lagt ner huvudet på kudden. Det vill säga att hon inte ens har försökt. När hon väl kommer till ro vill hon ha massage. Länge. Jag kan absolut tycka att nattningar är mysiga, men jag vill gärna komma ifrån de här momenten som är ”bara en sista gång”. ”En saga till… ” eller ”En sista sång…” eller ”En sista fråga…”.

Någon som har tips på bra nattningsrutiner? Jag vill heller inte bara säga godnatt, släcka lampan och stänga dörren. Men det måste väl finnas något mellanting? Jag vet att det inte kommer vara såhär för evigt. Inget med barn är det. Allt går i faser. Men just nu känner jag mig bara matt och dålig som mamma.

 1. Pia skriver:

  Min son är också född -14 och fyller 6 om några veckor. Vi har alltid legat bredvid och nattat honom och det har varit ok och mysigt för att han somnar snabbt.
  Dock har det vänt nu och det är jobbigare och utdragna nattningar och han är jättemörkrädd och kan inte somna själv vilket vi övade på ett tag i höstas och det funkade bra för att han delade rum med lillasyster.
  Just nu behöver han mycket närhet, det är mycket känslor gällande allt och det verkar inte ovanligt med blivande 6-åringar.
  Barnen bor hos dig varannan vecka och Alice kanske helt enkelt behöver suga i sig så mycket mamma närhet som möjligt och därav alla grejer med törst, toa osv? Vi har märkt att det funkar bättre att ibland dela upp oss och ge våra två umgänge med varsin förälder, bara en så enkel grej som att gå till ett annat rum med det ena barnet och stänga dörren en stund har avhjälpt stök.
  Förstår att det är ännu svårare när man är ensam förälder och vill ge båda så mycket tid som möjligt, du gör ju redan det bästa du kan och låter henne vars uppe lite till med dig men jag håller med dig, ibland känns det som att Kvällarna går ut på att lägga barn🙈
  Alice verkar vara en medveten tjej som är tidig i sin utveckling och jag har hört av andra att 6-år är mini tonår med mycket känslor.. ytterligare en fas men som du säger så går det också över.
  Vi har insett att vår son behöver mycket närhet just nu även om det är väldigt energi krävande för oss föräldrar och årstid och mörker gör ju heller ingen piggare😬
  Det kommer bättre tider och du gör det bästa du kan för dina barn och att läsa av dem och deras behov💕

 2. Maria skriver:

  Jag har fyra barn. De har precis samma kvällsrutiner oavsett. Mat, bad, barnprogram 1/2 timma. Borsta tänderna, läsa saga tillsammans i vår säng, alltid! Äldsta är med på sagostunden sen god natt och inom 5-10 minuter sover dom. Äldsta lägger sig i sin säng och läser/surfar/vi ligger och pratar en timme. Släcker och somnar. Enda acceptabla är att de får vatten eller gå på toa. Annars få de sova. Jag är inte mamman med tålamod att hålla på med nattning timvis var kväll. Både dom och jag vet vilken tid det har och hur rutinen ser ut. Man kan faktiskt själv styra hur man vill ha det. Tycker indikationen på att det nästan alltid är förstabarnet som krånglar är bevis på hur man själv krånglar till det vid sömn/mat osv, osv. Har man fler än ett barn blir man tuffare och tiden mer viktig. Min yngsta kryper ihop och sover där hon tycker det är skönt. Krånglar aldrig med något utan är nöjd och glad för det mesta. Osynlig är hon inte. Det går bara inte att curla och göra så stort av allting med heltidsarbete och fyra st under 10 år. Kärlek får hon i överflöd av oss andra fem i familjen.
  Bäst är väl att poängtera att var och en gör precis som de vill. Inget fel eller inget rätt. Vi alla gör nog så gott vi kan. Och var och en är den bästa mamman för just sina barn. 💕

 3. Karin skriver:

  Hej!
  Min 5åring tycker om när jag gör en avslappningsövning med henne. Det påminner lite om ”Kaninen som ville sova” eller vad den heter.
  Jag börjar med att förklara att hon ska ligga stilla och slappna av, låta kroppen sjunka ner i den mjuka madrassen och låta benen bli gelé osv. Jag pratar lugnt och ganska tyst och långsamt.
  Sen berättar jag att Sömnen kommer krypande upp i sängen och din kropp har längtat efter sömnen. Nu är Sömnen äntligen här.
  Sen berättar jag om hur sömnen sakta sakta kryper in i tårna, vidare in i foten och i hälen. Fötterna blir tunga och sjunker djupare ner i madrassen.
  Jag fortsätter med att sömnen kryper igenom alla kroppsdelar. Säger att andningen blir långsam när vi kommer till mage och lungor.
  När vi kommer till ansiktet brukar jag säga att Sömnen gör att munnen slappnar av och ögonen orkar inte titta mer, nu vill ögonen blunda och drömma…

  En mysig avslappningsövning! 😊

 4. Maria skriver:

  Även våra nattningar är just nu orimligt långa med vår store kille, snart 4 år.

  Hans lillebror, snart 6 månader, somnar själv efter att vi har läst en kortare saga och sedan lagt honom i hans säng. Samma gjorde storebror när han var liten. Det har definitivt blivit värre efter lillebrors ankomst så vi ska nu testa att storebror får vara uppe lite längre med bara en vuxen. Jag har passat på att diska/vika tvätt medan han lägger pussel. Därefter borstas det tänder och läses böcker. Nu när jag skriver detta inser jag att jag nog ska testa att lägga pussel tillsammans med honom istället för att försöka vara effektiv för att ge honom mer av min tid ❤

 5. Cattis skriver:

  Många bra tips här. Vill bara tillägga det där med ”jag kan inte sova”. Min sexåring kör med samma utan att han ens lagt sig ner. Då säger jag alltid ”du behöver inte sova. Vi ligger här och vilar en stund och har det gott”. Han somnar på 2 min efter det. Tror att det tar bort kravet på dem att somna och då slappnar de av.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..