Traditioner med julgranen

Tusen tack för bra input på det här med nattningar. Det finns några tips ni skrivit som jag ännu inte testat, så det ska jag absolut göra. Ganska ofta läser vi en bok i sängen, men eftersom barnen sover i våningssäng blir det att jag ligger nere hos Philip och så ligger Alice bredvid oss. Det är nog inte optimalt att sen behöva klättra upp till sin säng, när kroppen äntligen slappnat av. Det vet jag ju själv hur det är… Jag kanske är svintrött och håller på att somna i soffan, så ska jag bara snabbt borsta tänder, ja men då är jag pigg igen.

Regnet öser ner utanför fönstret här i Silverdal. Jag är förkyld men nu är febern borta, skönt! Jag jobbar från soffan idag, vilket är mysigt. Jag har tänt massa ljus och har lite julmusik på i bakgrunden. Efter förskolan ska jag och barnen åka till min mamma för att klä hennes julgran. När jag var liten fick vi alltid hjälpa till med det hemma hos mamma. Alltid kvällen före julafton. Alltid samma upplägg. Vår låtsaspappa Acko bar in granen och satte i belysning. Mamma satte änglaludd (heter det så?) på alla ljusen. Sen klädde vi granen tillsammans. De flesta kulor som jag och Jessica hängde upp flyttade mamma om sen när vi inte såg. Jag vet inte varför, men hon ville tydligen inte ha alla kulor på samma gren.

Det spelades alltid Carolas jul och vi åt paradischoklad, skumtomtar, pepparkakor och after eight. Och drack julmust. Acko gjorde även julskinka och när den var klar åt vi varsin knäckemacka med skinka på. Nostalgi! Jag minns julen med värme och kärlek. I år är barnen hos mig på julafton, till min enorma glädje. Vi ska vara hemma hos Jessica med familj. Vi kommer bli ett stort gäng där, bland andra mina älskade småsyskon. Familjen är viktigast! <3 Hur och var man firar spelar mindre roll för mig egentligen, huvudsaken är att man får vara tillsammans på julafton.

Hur ser dina barndomsminnen ut från julen? Bra? Jobbiga? Kommentera gärna.

 1. Har alltid haft en delad känsla inför julen, inte gillat den alls. Ännu värre när känslan är att man BORDE gilla den men nej – den finns inte där .

  Jag har inte alls samma känsla att det är just Julafton som gäller utan viktigast är att man får en dag tillsammans med barnen, sen om det är den 22a eller 27 spelar mindre roll. Jag är barnfri under både jul o nyår o skulle gärna spendera julafton i mysbyxor i soffan…

  Nyår firas med nya kärleken – på hotell med extra allt!

  Kram!

 2. Maria skriver:

  Vi klädde granen och satte ihop julkrubban kvällen den 23e. Mamma och pappa gjorde skinkan och vi (jag och syrran) var speedade på vad för julklappar som väntade. På kvällen somnade vi och hörde mamma och pappa se uppsittarkvällen och på morgonen sprang vi upp och såg julstrumpan på dörren och alla klappar under granen. Sen gick vi till kyrkan med mor or och morfar sen Kalle anka och fika och sen körde det på med julklappar och middag hela kvällen lång. Lekte med klapparna tills vi stupade i sängen

 3. malin skriver:

  Jobbiga, när ens ena förälder är alkoholist så är julledigheten den värsta tiden på året. Den är lång, inkluderar både jul och nyår vilket för många är förknippat med alkohol. Man vet att när man kommer tillbaka till skolan i januari så kommer många andra barn att berätta hur mysigt och härligt dom har haft det medans jag själv bara längtade tillbaka till vardagen. Är så tacksam att jag idag är gift med en underbar man som jag junder våra 12 år ihop har sett ”härligt berusad” max 2 gånger och att mina två barn är trygga och förhoppningsvis ångestfria under julen.(L)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..