ANNONS

Jobba hemifrån – ett upplägg som funkar

/

Att jobba hemifrån i tider som dessa kan vara en utmaning. Jag är van att jobba hemifrån och har hittat ett sätt som fungerar för mig. Jag tänkte därför dela med mig av några tips som kanske kan underlätta även för dig.

kevin-bhagat-zNRITe8NPqY-unsplash

Rutiner är A och O
Gå upp samma tid som du brukar, duscha och gör dig i ordning. I början när jag jobbade hemma hade jag pyjamas, tofs på huvudet och var osminkad. För mig blir det lätt en känsla av att vara sjuk, fast man är frisk. Inte så härlig känsla. Nej. Duscha, sätt på dig kläder och ät frukost innan du startar igång din arbetsdag.

Hitta ett bra ställe att sitta på
Som jag skrev ovan är det bra att hitta någonstans i hemmet där du kan jobba. För mig är det inte ett alternativ att sitta i sängen, då blir jag trött. Är matbordet en bra plats? Behöver du plats för papper, pärmar och viktiga saker? Sitt vid ett bord med bra belysning. Jag sitter vid vårt matbord och för mig fungerar det väldigt bra.

Gör en to do-lista 
Jag är allt för listor, gärna på papper med en penna. Jag har två olika listor, eller ibland tre. En för ”Att göra i veckan” så att jag får en överblick för deadlines osv. Jag har en papperskalender där jag skriver ner allt som är viktigt. Jag gör en lista med saker för dagen rent jobbmässigt. Sen gör jag en lista med saker att göra i hemmet, för jag vet att sånt stressar mig annars. Som att tvätta, plocka ur diskmaskinen osv. Det vill jag gärna skriva ner och bocka av när det är gjort.

IMG_4871

Ta pauser 
Precis som på jobbet är det viktigt med pauser. För mig är det lätt att hamna sittandes i flera timmar. Ta en kort paus varje timme. Sträck på dig, göra några träningsövningar. Hämta ett glas vatten. Sätt igång en tvätt. Egentligen vad som helst som innebär att du rör på dig. Ta en lunchrast på 30 minuter eller en timme, där du verkligen tar rast. Gå ut och gå en promenad om du har möjlighet. Kom ihåg att tvätta händerna när du kommer in igen.

IMG_4873

Har dina barn ett skrivbord du kan låna som tillfällig arbetsplats? Gör det! 

Stäng av allt det där andra
Ibland sitter jag med en serie på i bakgrunden, men i ärlighetens namn jobbar jag bättre och mer effektivt när jag inte har något på som stör som ett brus.

Har du tips på vad man kan tänka på när man jobbar hemma? Kommentera gärna! Vi får se om Stockholm går in i karantän de närmsta dagarna eller veckorna, då kommer många behöva jobba hemifrån.

8
32

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00