ANNONS

Därför separeras spädbarn från misstänkt Corona-sjuka mammor

/

Edit: Efter att jag intervjuat barnmorskan har nya uppgifter tillkommit. Jag har aldrig utgett mig för att vara en expert, jag gjorde denna intervju för att få en djupare bild av läget inom förlossningen. Läget är ständigt under förändring. Vill du läsa mer om detta och de nya direktiven hänvisar jag till dn.se  Jag ville med denna intervju lugna er gravida, absolut inte stressa upp! Det ber jag om ursäkt för! 


Det sprids just nu texter om att nyfödda bebisar separeras från sin mamma vid födseln, vid misstänkt Corona-smitta. Jag ville ta reda på sanningen och ringde därför en barnmorska som jobbar på en förlossning.

Stämmer det att nyfödda bebisar separeras från mamman vid misstanke om att hon har Corona-viruset?
– Ja, men då ska det vara en hög grad av misstanke att mamman har det. Jag förstår att första reaktionen är ”Vad håller ni på med?”, men nu gäller det att sätta sig ner och tänka ett steg längre. Vi är många som jobbar med den här frågan, barnläkare, Smittskyddsinstitutet och proffs från hela världen. Vi vet i dagsläget inte vad Corona kan leda till, därav våra försiktighetsåtgärder. Barnet separeras bara i samförstånd med föräldrarna och i mycket extrema fall. Hur skulle det kännas och vem får skulden om det visar sig att barnet blir sjukt eller till och med dör på grund av detta virus? Därav dessa extrema åtgärder.

corona_forlossning

Om mamman hostar, räcker det som misstanke för Corona och därmed en separation?
– Nej, det gör det inte. Det finns inte en enda människa på vår jord som vill separera bebis och mamma. Nu handlar det om hög grad av misstanke av Corona, det är för att skydda bebisen. I dagsläget vet vi inte hur spädbarn drabbas, vi får ny information hela tiden. Bara för att mamman har en hostattack kommer hon inte separeras från sin bebis.

Om mamman är sjuk och ni misstänker Corona, vad gör ni då?
– Vi hade ett sånt fall igår på förlossningen. Där var både mamman och partnern sjuka, väldigt sjuka. De hade hög feber, hosta och riktiga influensasymptom. Då var de tacksamma över att vi tog till här åtgärderna och separerade bebisen från mamman vid förlossningen. Detta görs i samråd med föräldrarna. Vi tog prover på familjen, väntande in provsvar och när de kom idag, fick familjen komma och hämta sin bebis. Det visade sig att de inte hade Corona. De var oerhört glada att vi hade gjort som vi hade gjort. Jag jobbar för en trygg familj, det betyder att jag bryr mig om graviditeten, förlossningen och tiden efter.

Om bebisen tas ifrån mamman och det visar sig att mamman har drabbats av Corona, när får hon träffa sitt barn igen då?
– Det kan jag inte svara på i dagsläget. Men jag uppmanar alla att tänka att vi inte gör detta av ondo. Vi gör det för bebisens bästa. För mammans bästa, får vårdpersonalens bästa. Ingen mår bra i hjärtat av att vi måste göra på det här viset, men det är i huvudsak för bebisens skull. Det är så sårbart idag, vi vet så lite om viruset. Vi vet inte hur barn och bebisar drabbas än så länge. Det vi vet är att barn inte har drabbats lika hårt som de äldre, det är positivt!

corona_nyfodd

Hur fungerar det med anknytningen när bebisen tas ifrån mamman?
– Vi måste hålla oss till den sunda tanken, mamman förlorar inte anknytningen till sin bebis för att de separeras. Om man sätter det i perspektiv kan man se på de som adopteras, där finns en anknytning trots att de inte var med från början när bebisen föddes.

Vad vill du säga till de blivande mammorna som nu är livrädda att ni ska ta deras barn och istället funderar på att föda hemma?
– Jag är inte emot hemfödsel, det finns fördelar med det också. Men att föda hemma istället för på sjukhuset, i rädsla för detta är inte något jag rekommenderar. Vi måste verka för att alla får det så bra som möjligt, på alla olika sätt. Det finns en klick människor som har en förmåga att förstöra för andra människor och sprida falsk information. Nu är inte tid att spekulera, nu ska man lyssna på fakta. Vi vet så lite om Corona och läget förändras varje timme och varje dag. Det är viktigt att inte sprida felaktig information.

Vad har du för tips till de kvinnor som ska föda de kommande veckorna/månaderna och känner sig oroliga?
– Våga lita på sjukvården och vår kompetens. Våga gå in i dig själv och stänga ute det andra. Nu gäller det också att lägga sitt ego åt sidan och hålla sig till säkra källor. Vi kommer inte att separera mor och barn bara för att mamman hostar. Jag tror att vi med sunt förnuft kan jobba för att lugna ner de som är oroliga. Vi kämpar alla mot samma mål, en trygg och lugn förlossning. Jag vill be folk hålla sig till fakta och inte spekulationer. Vi ber alla att respektera den komplexitet som råder, låt oss alla hjälpas åt.

8
35

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00