Ska vi slänga tvåbarnsmamman Cissi Wallin i fängelse?

Ni har säkert inte missat den pågående rättegången mellan Cissi Wallin och Fredrik Virtanen. Efter att Cissi hösten 2017 gick ut och anklagade journalisten Fredrik Virtanen för våldtäkt har han i sin tur anmält henne för grovt förtal.

Om Cissi fälls riskerar hon upp till två års fängelse. Så här säger hon i min intervju med henne i mama:

– Det värsta scenariot är att de kommer fram till att jag har begått ett brott. Eftersom jag är tidigare ostraffad kommer jag i alla fall inte hamna i fängelse direkt, men jag kan dömas till en villkorlig dom. I princip betyder det att om jag döms skyldig, så kommer jag, i samma sekund jag kommer ut ur rättssalen och en journalist ber mig kommentera fallet, att begå ett nytt brott om jag svarar allt annat än ”inga kommentarer”. Svenska staten ber mig i princip att skriva på ett tystnadskontrakt om att ”vi är överens om att jag inte ska prata om det här igen”. Och det kan jag ju inte gå med på. Då får jag hamna i fängelse! Jag kommer inte att vara tyst. För att ändra lagarna måste man utmana lagarna. Och någon måste göra det och den här gången är det jag.

1280@80

FOTO: EMILY DAHL/mama

Jag stöttar Cissi. Vi är bekanta sedan säkert cirka tio år tillbaka i tiden, och jag hade stöttat henne även om jag inte kände henne. Jag är också så bekymrad över att den här rättegången kommer att få andra tjejer/kvinnor att inte våga anmäla sin/sina förövare. För vad krävs det för att man ska bli trodd om man väljer att anmäla sin förövare en tid efter dådet, då de eventuella fysiska bevisen inte längre finns? För faktan ser fortfarande ut så här:

De senaste åren har omkring 5 av 100 anmälda våldtäkter resulterat i en fällande dom.

5 procent. Det är en skrämmande siffra. En annan skrämmande siffra är 12. Jag tänker på de 12 kvinnorna som deltog i Svenska Dagbladets artikel som hade rubriken ”Tolv kvinnor anklagar Virtanen för sextrakasserier och övergrepp” som sedan blev fälld av PO:

I texten stod att anklagelserna mot Fredrik Virtanen växte. Tolv kvinnor, som SvD varit i kontakt med, berättade oberoende av varandra om övergrepp och sextrakasserier under mer än ett decennium.

12 kvinnor.

 1. Maria skriver:

  Instämmer helt med Ewa

 2. Ewa skriver:

  Att hänga ut någon i media utan bevisning är ett brott också när personen har blivit frikänd, det gäller både Cissi Wallin, tant Agda 82, sexbarnsmödrar och alla andra. Oskyldig tills skuld har bevisats. Det skulle jag tro att Cissi Wallin kände till redan när hela mediacirkusen satte igång. Man kan inte skriva om lagen så att den skall passa en själv.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

I annonssamarbete med DOVE

”Oj, vad rund du har blivit”

Under hela mitt liv har jag fått höra att jag äter mycket. Både som barn och i vuxen ålder. Ni vet när någon tittar tveksamt på en och säger: ”Ska du äta allt det där?”…

Och kommentaren har påverkat mig. Speciellt när jag kom i tonåren, gick upp i vikt och dessutom fick höra: ”Oj, vad rund du har blivit” eller ”Du skulle vara så snygg om du bara gick ner 10 kilo”.

_15A0339

Foto: Magnus Ragnvid

För vad får vuxna: bekanta, halvbekanta, vänner och till och med familjemedlemmar att säga så? Det är knappast så att någon mår bättre av kommentarerna – tvärtom.

Jag är övertygad om att alla kommentarer, som jag och så många andra har fått höra genom åren, har haft sin påverkan.

Idag har jag en helt annan självkänsla och tar inte åt mig om någon säger ”Ska du äta allt det där?” utan svarar istället: ”Ja, det är viktigt för mitt kroppsbyggande, tackar som frågar!”. Men det är fortfarande en skuldbeläggande kommentar som är helt onödig.

Att kommentera kroppar överlag är bara så onödigt. Och speciellt barns kroppar. Barn ska inte behöva ta del av vuxnas osunda ideal eller tjockångest. Vi måste lämna dem utanför det.

Idag är mitt ”life mission” att få min dotter att ha en bra självkänsla från grunden och inte ha ångest för den kropp hon fötts i. Därför är jag extra stolt att samarbeta med Dove som sedan en lång tid tillbaka har arbetat aktivt med att stärka kvinnors syn på sin egen skönhet och öka deras självkänsla, bland annat genom att använda oretuscherade bilder på alla olika kvinnor i sina kampanjer (hurra!) och som dessutom startat Dove Self-Esteem Project (DSEP) – som är idag världens största program för att stärka ungas självkänsla och beräknas nå 40 miljoner unga kvinnor världen över till 2020.

Så vad kan du göra?

 • Jo, läsa mer om Doves tips, som är framtaget av experter för att stärka unga personers självkänsla.
 • Inse att “idealkroppen” som vi ständigt exponeras för (den smala utan både celluliter eller fett) inte är den sanna kroppsbilden. Inget fel i att vara ”modellsmal”, men få kvinnor ser ut så i verkligheten
 • Aldrig prata negativt om din egen kropp – varken framför andra eller dig själv. Du kommer INTE att vinna något på det.
 1. Lotta skriver:

  Det är helt sunt tänkt! Tycker lika som du och vill absolut också att min dotter ska förstå att hon är värdefull preCis som hon är eftersom att det är precis så det är! Jag vill också säga visst du ska äta hur mycket du vill, vad och när du vill!! Ingen ska bry sig om det! Vem har ens rätta att påpeka det? Ingen.. Idag finns det också kunskap om att processad mat, läsk, godis och alkohol som kan skada oss på långsikt. Så det man äter, stoppar i sig tycker jag man ska ta ansvar för. Tänka till om klimat påverkan, hälsa och ekonomi .. kan jag liksom ändra något i min vanor? Jag vill lära min dotter att vi ska äta minst 5 olika färger varje dag för att må vårt bästa bra! Jag är numera medveten på vad jag äter.. inte mängd eller så men jag vill äta varierat, mycket grönsaker, frukt, bär och nötter! Jag är glad för att jag har gjort den förändring som pågår.. För jag mår mycket bättre än tidigare.. Trevlig helg!

  1. Ewa skriver:

   Rolligt med färger:

   R rött vin, räkor och kött
   V vitt vin, aldrig socker eller mjöl
   G oliver
   O apelsiner och mandarier
   S kaffe

   1. Lotta skriver:

    😂du är rolig! Nej så tänkte jag inte! 5 färger innebär frukt och grönt för mig! Färgerna man äter kan man säga att målar kroppen inuti! Färgerna där är laddade med saker som gör att jag mår bra! Lite Vin ok helst rött pinot noir-druvan🍷men igen måttligt👍 Jag äter lite av allt.. utom processad E-mat..

    1. Ewa skriver:

     Jag förstod det, ett (kanske misslyckat) försök att skämta till det. Mat har blivit alldeles för allvarligt, som en hel vetenskap.

 2. Ewa skriver:

  Jag har min sanna och riktiga kroppsbild, inget problem där. Man skall aldrig säga ”skall du äta så mycket” eller ”skall du inte ha en tårtbit, det är såå gott”. Låt var och en se ut som den gör och äta vad den vill (eller inte). Det angår ingen annan. Så håll bara tyst.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Sveriges tätaste milf-mingel!

I måndags var det dags för Årets mama-galan. Och som vanligt var det Sveriges tätaste milf-mingel. Jag hade som vanligt på mig SKÖNA kläder eftersom jag inte klarar andra kläder än just bekväma.

Lindex

 

/Köplänkar/
Det här megasköna plisserade setet är från Lindex: Jacka, 399 kr, byxa, 399 kr och linne, 199 kr.

Och här är några bilder från middagen på Oaxen, på Djurgården.

AretsMama_middag-82 2

FOTO: KAJSA GÖRANSSON

Mina bordsdamer: Kniv-Lisa i hörnet och Joanna Lemnelius, bakom barnmärket Mixed Grill Banjul, som blev året Fashionmama.

AretsMama_middag-123

FOTO: KAJSA GÖRANSSON

Cissi Wallin, som blev årets Revolutionsmama, med skådespelaren Bahar Pars.

AretsMama_middag-83

FOTO: KAJSA GÖRANSSON

Jag och Elin Näslund.

AretsMama_vinnare-1

FOTO: KAJSA GÖRANSSON

Alla vinnare: Kenza, Joanna Lemnelius, Maria Soxbo, Johanna Nilsson, Fia Anderberg, Cissi Wallin och Emma Sundh (+ Nilla Fischer som av självklara skäl var på fotbollsgalan istället).

HÄR kan du se alla vimlare!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..