ANNONS

Vara vit mans slav

/

Sonja Åkesson. Vilken hejdundrande poet. ”Vara vit mans slav”. Tack som fan. Det är en helt vanlig morgon en onsdag i aprils slutskede. Någon tände solen utanför fönstret. Denna någon leker med dimmern. Ibland lyser de orangefärgade linnegardiner upp i klassrummet för att sedan lika snabbt slockna likt en döende gnista i en brasa.

Arbetsro. Jag älskar det. Eleverna sitter insjunkna i sina egna världar med sina egna tankar. De skriver sagor. Eller vad vet jag. Jag tror att de skriver sagor. Jag hoppas att de skriver sagor. I värsta fall kanske de skriver om brustna hjärtan och smärtan av spillror. Tiden läker alla sår. Det är åtminstone vad jag fått höra genom livet. Sista stycket i Åkessons ”Vara vit man slav” är så briljant:

Komma krypa knäna
tigga
vara Vit Mans slav.

Pausar elevernas arbetsro. Vill ge dem en stund av litterär allmänbildning. Läser dikten andaktsfullt. De lyssnar.

0
17

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00