Klä dig i det du gillar, skit i förståsigpåarna

Tre tokiga tjockisfel

Ibland när jag läser om stylisters och andras tips om hur man ska välja kläder efter sin kropp kan jag bli irriterad så det kliar i hela kroppen. För tipsen för den som är rund är alltid desamma. När det är smala människor som tipsar går de efter de gamla vanliga man hört i 50 år. Föråldrade och tråkiga tips från tiden då storvuxna kvinnor helst skulle gömma sig, inte synas. Man kunde få vara go och glad men snygg…nä.

Därför tipsar man om stadiga bh’ar när det kommer till bikinis, lodräta linjer om man ska ha randigt, utsvängda ben på jeansen och aldrig småmönstrat för det ser man extra tjock ut i. Jag kan bara säga en sak- åt helvete med de där gamla tipsen! För de stämmer inte längre, ni smala som tipsar om det, lär er detta. Visst kan man vilja gömma sig ibland när man känner sig ful och tråkig. Men detta är nog ganska allmänt för jag tror de flesta kan känna så, oavsett kroppsstorlek.

Just det här tog jag upp när jag var på Kappahls pressvisning av höstkollektionen 2012.  Jag satt och pratade med en av tjejerna som jobbar med design på huvudkontoret i Borås. Jag sa som det var att jag blev jätteförtjust i stora delar av höstkollektionen från grundstorlekarna. Däremot blir jag oftast ganska besviken på xlnt, generous, hm+ och allt vad de kan heta. Det finns enstaka plagg jag gillar men överlag känns det tantigt. Det är stora tunikor som broderas med tre knappar framtill för att pigga upp det hela lite. Det är färglösa kläder som gärna ska vara draperade. För det är ju också en av de där gamla ”reglerna”, att draperat förvillar. Men dagens kvinnor är inte likadana som för låt oss säga 15 år sedan. Vi som är överviktiga känner inte att vi måste gömma oss och vänta tills vi gått ner i vikt för att kunna vara fina. Nej för vi vill vara sexiga och snygga trots tjock mage och runda lår!

Jag förstår de där gamla råden, det gör jag. Men jag följer inte dem. En stadig bh, ja det är ju skönt till vardags när man rör mycket på sig. Men visst kan det funka med trekantsbh fast man har stor byst! En del kan skära in i nacken och det är ju inte skönt, men det är långt ifrån alla som gör det. Och som jag skrivit tidigare, jag varken spelar tennis, hoppar och studsar, går längs med vattnet (hello skavsår i bara bikini) eller annat. Jag solar och badar och behöver inte speciellt mycket stöd för bysten. En kan ju vara bra för OM jag skulle få för mig att vara väldigt aktiv eller kanske har barn att jaga runt efter. Men en trekants för att sola i är det jag föredrar. Så där ryker det rådet. Höga biknibrallor har jag dock gärna för om jag har med små knytband i sidorna finns risken att jag aldrig hittar dem igen bland valkarna.

Utsvängda brallor. Jag tycker det är ganska fult så varför ska jag ha det? För att balansera att jag har breda höfter? Ärligt talat har jag aldrig lurats av att tro att en tjock kvinna är smal bara för att hon har utsvängda brallor. SÅ stor optisk synvilla är det inte. Faktum är att jag inte tycker det funkar ett dugg. Välj jeans du trivs i och som du tycker är snygga. Skit i om de är utsvängda eller inte. Ta det du tycker om.

Lodrätt schmogrätt, bah! Vill jag ha tvärrandigt så har jag det. Visst kommer mamma med kommentarer om att det ska jag ju inte ha. Helst innan hon sett plagget på. Men om jag vill ha det så har jag det. Tvärtom så har jag upplevt att jag fått många positiva kommentarer när jag haft tvärrandigt för även om ränderna framhäver rumpan så markerar de även att jag faktiskt har midja.

Givetvis finns det vissa skärningar som är att föredra framför andra. Men å andra sidan är inte alla tjockisar formade likadant heller. Det som passar en äppelformad behöver ju inte alls passa ett päron och tvärtom. Utgå från dig själv och din form men framförallt vad du trivs bäst i. Blir du glad av småblommigt är det ju det du ska satsa på! Jag är så trött på alla tips som går ut på att man ska formas till ett ideal. Smalisar ska klä sig så de ser tjockare ut och tjockisar så de ser smalare ut. Det är det viktigaste. Inte vad man gillar för kläder. Screw it! Prova det du tycker ser fint ut så kommer du känna dig finare än om du klär ut dig i sådant andra tycker du ska ha.

Puss o kram/Louise

 1. people become fascinated through the relaxation of sheepskin UGG boots cheap

 2. Hannaa skriver:

  Skriv din kommentar här!
  Haha! Så klockrent!! Go girl!! Lev DITT liv ingen annans..
  Är så fed up with ”expertutlåtanden”! För vet du vad, det finns INGA EXPERTER. Vi är endast experter på våra egna liv. Sköt dig själv, skit i andra. Kram!!!

 3. Och just detta att vi skulle vilja klä oss smalare.. Det finns med i varenda tidning – oavsett vilken storlek de tror läsaren har. Helt sinnessjukt. Kan de inte lita på att vi som konsumenter tar på oss det vi vill? Oavsett storlek! Tror också de som gör plus size kläder här i Sverige är ganska lata. De tror de är kvar på postordertiden när tjocka inte hade något annat val ;) Men numera finns det ju verkligen massor av alternativ om man handlar på nätet/utomlands. Vet dock att Lindex höstkollektion för Generous har mycket snyggt och att H&M tänker göra en till Inclusive kollektion så det finns ju hopp :)

 4. Tanja skriver:

  Hej Louise!! Din blogg är kanon bra!! Du är en tjej med fötterna på jorden. Kul att det finns nån som tänker och tycker som en annan,vågar sticka ut!! Jag har aldrig tyckt om TIPS!! Att göra som andra tycker,kan ibland beropå osäkerhet! Man skall trivas i sina kläder,håller med!! Folk som skall tycka något hela tiden,bara anmärka, skall bara som Alfons Åberg,sånt orkar jag inte med. Inte ens anhöriga :) 2 bra grundregler,det är hel och ren. Den randiga klännngen passar dig jättebra,precis den svarta storblommiga! kram!!

 5. Den randiga klänningen vill jag ha, finns den att köpa nu?!?

  1. Alexandra: Njäe…jag vet inte. Jag köpte den i februari kanske. Minns inte riktigt. Men den kan ju finnas kvar på reaställ eller så. Ibland har man tur :)

Comments are closed.

LOADING..