Jomensåatt

Älskar hur Nyheter24 gör just nyheter av blogginlägg och tweets. Nu senast, i mitt fall, om min text om smalhetsen inom tv:

KNÄCKT, haha. Jo, ett reflekterande och ärligt blogginlägg om något helt uppenbart gör mig alltså till KNÄCKT. Men, jag vet ju att de måste sätta rubriker. Men, så har de bevisligen ställt ledande frågor till Carin Da Silva, garanterat ungefär såhär:

”Cissi Wallin säger sig vara knäckt av smalhetsen kring tv-kvinnor, är du knäckt av att du typ känner dig tjock eller så?”

Och givetvis svarar Carin på följande sätt (kul f.ö att de använder orden ”Men bland sina KOLLEGOR när de pratat med en person):

Jag har träffat Carin snabbt i MTG-huset, snackat kort med henne på Twitter. Hon tycks vara en väldigt rar tjej. Men detta att hon tolkar frågan/påståendet som att någon typ producent skulle ha gått fram till mig och påpekat att jag skulle vara för fet eller liknande… Hur kan man tolka det så? Framförallt inte om hon hört citat från min text. För den handlar ju enkom om ens egna hjärnspöken – de som oftast är ens värsta fiende.

Jag blir så trött på att andra offentliga kvinnor aldrig bara kan erkänna att visst, klart jag har kroppskomplex ibland. Men nä. Det ska ideligen matas på om hur NÖJD man är. Hur mycket man fullkomligt älskar sin kropp 365 days a year. Det är så genomskinligt att man rodnar. Eftersom vi alla vet att det i 99 fall av 100 är lögn.

Jag säger inte att man ska ömka ihjäl sig över någon lags tjocknoja. Men man glömmer lätt att det är ett förminskande mot oss som vågar prata om det inte lika fina att på ett lite förment sätt säga att ”alla borde vara stolta och glada istället”. Som att det handlar om att köpa någon mirakelkräm och smörja på, och så är allt ur världen.

Det får mig att tänka på när Lena Endre gick ut i media och uttalade sig helt oförstående kring att väldigt många av hennes kollegor upplevt sexism i branschen. Jag tyckte så illa om henne då. Om att hon bara kunde se så snävt som till sig själv (och vem vågar tafsa på någon i hennes position, då gift med en stor och känd regissör?).

Jag menar inte att jag känner detsamma inför Carin. Men jag känner att hon kanske borde ha tänk till innan hon lade till följande:

Man måste tänka till kring hur ideal påverkar, på hur strukturer och normer fungerar. Man kan inte bara se till sig själv och värdera alla utifrån det. Det är en av de absolut viktigaste grejerna jag lärt mig genom åren.

 

 1. Hanna skriver:

  ps. nu blev det lite fel igen haha. Ang idol som vill vara smal. Alltså du är ju redan ”smal”. Menade ”smalare fast man redan är smal”.

 2. Hanna skriver:

  Tack för svaret Cissi, ja jag missförstod nog… jag tror vi tycker lika egentligen. Ber om ursäkt för att jag tolkade fel. Det jag menade var att folk som läser att deras idol vill vara smal… så kanske de känner att det inte finns några förebilder alls som är tillfreds med sig själva på riktigt (utom Elsa, hoppas hon aldrig kommer ut som viktnojare!)… och när det inte finns idoler som pallar hetsen hur ska vi dödliga då göra det. Lite som Quetzala vs Blondinbella. Tänkte jag. men jag inser nu att jag överanalyserade situationen, och ffa att du måste få vara ärlig på din egen blogg.

 3. Emma skriver:

  Alltså så jag har uppfattat Cissi så handlar det inte om att hon tycker smal=fin utan att det uppfattas så och idealet ser ut så. Att det är svårt att inte låta sig påverkas när man lever i en sådan utseendefixerad värld.

 4. Hanna skriver:

  Tror nog att det finns massor av kvinnor som älskar sina kroppar! Det brukar kanske inte vara de som har det i Cissi-Wallin-ögon perfekta utseendet (som du själv angett som smal osv) eftersom det utseendet kanske ofta hör ihop med att ej äta tillräckligt med mat eller att verkligen jobba med sin kropp i gymmet varenda dag = hör ibland (inte alltid) ihop med låg självkänsla. Jag tränar regelbundet men äter mer mat än många andra tjejer. Jag är betydligt större än modellerna och modebloggarna, men inte ohälsosam och vet ni vad: jag tycker att jag ser jättebra ut! Jag älskar min kropp och ångrar att jag inte lärde mig det redan vid 15. Jag var precis så osäker som alla andra när jag var yngre, trodde att jag skulle bli lyckligare om jag var lika smal som dom på tv. Men alltså… jag testade och man blev inte gladare. Bara mer lurad. Sen hittade jag hem i min kropp och det är inte för att jag skiter i mitt utseende som jag älskar mig själv, utan för att jag ser att mitt yttre är fint. Det är det yttre som är natrligt för mig, när jag varken bantar eller äter massa skräp, utan lever som jag vill (vilket råkar vara hyfsat men inte överdrivet hälsosamt). Jag tycker att det är tråkigt att en sån snygg tjej som du Ciss inte kan få känna dig snygg nog, och att du själv värderar en supersmal kropp högre än en ”bara” smal…(som du ju har, du är ju smal liksom). Det blir lite Veckorevyn över inlägg om att smal = finast. Hur gärna man än vill vara ärlig bara, så har du en enorm makt över många, många unga tjejer. Jag hoppas att de inte håller med om att supersmal är finare än smal. En kropp som är någorlunda hälsosam är ofta snygg, oasvett omfång.

  1. Hej. Känns som att du misstolkat det jag skriver ganska rejält. Jag har aldrig sagt att desto smalare = desto vackrare. Jag har många, många gånger hyllat kurvor och bashat size zero. Jag pratar bara utifrån MIG, mina hjärnspöken och det jag ser. Är du nöjd och älskar din kropp jämt – GRATTIS. Genuint grattis. Önskar att fler kunde känna så. Kram.

 5. Emma skriver:

  Soffe:
  Har du ens läst ngt av vad Cissi skrivit? Eller har du bara valt att feltolka helt åt skogen?

Comments are closed.

LOADING..