Anorexi anorexaaa tralala

Ja. Jag ska inte klanka ner på det som så ofta kallas ”naturlig smalhet”. Det finns de som är pinnar hur mycket de än stoppar i sig. Och så är det bara en s l u m p att just den delen av den kvinnliga befolkningar blir modebloggare, skådisar och artister.

Nä.

Men den här bilden (eller montaget) är viktig(t). Det säger något om vår samtid, om sorgen i att vara kvinna idag, rent fysiskt.

 

Häromdan fick jag likt Underbaraclara frågan om jag är på smällen.

Min mage var lite gasig, svullen. IBS ni vet. Och säkert lite mer fläbbig innan jul och nyår. Jag skrattade bort det men det kändes ändå. Min gymkort brände lite extra, där det ligger lite väl sparsamt använt just nu på grund av ”massa annat”.

Ingen vill ju vara fet. Eller lite plufsig på fel ställen (om det nu finns några ”rätt” ställen). Alla ska vara smala som Kirsten, för SE så gla´ho e.

Eller så kan vi ju sluta kommentera varandras kroppar helt … Som att det vore sådär enkelt.

Döh.

 

 1. Ursäkta tidigare kommentarer men skulle de på undra raden vara mulliga? Knappast!! Vi måste lära oss skilja på mullig och kurvig.. man är inte mullig så fort man har kvinnliga former och är större än storlek 34..

 2. Jag HATAR den här bilden. Det här är inget bra budskap, det här är bara att trycka ner smala personer istället för mulliga personer. Skillnaden är att folk hade blivit arga om det var de mulliga kvinnorna som var i övre raden och de spinkiga i nedre.

  Hur tror du att vi smala personer känner (t.ex jag som ser exakt ut som Keira Knightley kroppsmässigt och kämpar hårt för att inte RÅKA gå ner i vikt) när vi ser det här? Tror du att jag känner mig accepterad? Snygg? Nöjd med min kropp?

  Och självklart finns det folk med ätstörningar som ser ut så här, men är det verkligen rätt sätt att hjälpa dem? Det finns gravt överviktiga personer med ätstörningar, hjälper det dem att lägga upp bilder på nätet på tjockisar med nedlåtande texter på?

  Det är inte okej att klanka ner på personer bara för att de är smala (ELLER tjocka), ätstörning eller ej.
  Det är inte heller okej att lägga upp såna här bilder och targeta en specifik grupp.

  Snälla, sluta sprida den här bilden, den sprider bara vidare alla fittiga fördomar som inte är bra för någon, vare sig man väger 50, 75 eller 150 kg.

  Och på tal om ditt förtydligande inlägg: lite över var tionde barn och var fjärde vuxen i England är överviktig. Fetma är ett lika stort problem som undervikt.

  Ska man attackera matproblemet får vi göra det från rätt håll, inte genom att basha någon speciell kroppsform.

  Jag är lite trött och kanske lite snurrig, förstår du vad jag försöker säga? Vi måste tackla skiten med acceptans, inte med hat.

 3. Jag ser precis ut som Kirsten, nästan smalare, och har alltid gjort. Jag är 22 år idag och äter MASSOR. Men jag går inte upp. Jag har aldrig haft någon typ av ätstörning, jag bara är så smal och det är inte alls kul att få höra att jag är för tunn eller att jag bör äta mer. Vadå, äta så jag spyr istället? Det är ”lika svårt” att vara väldigt smal som att vara tjock (skulle jag gissa på iallafall).
  Som du avslutade med, alla borde sluta tänka så mycket på hur smal man är eller ”borde” vara, eller hur mycket kurvor man ska ha. Jag tycker själv det inte är så kul att se bilderna på Marilyn Monroe och kommentarer som ”detta är mer hälsosamt”. Okej, varför då? Förklara det tack. Jag mår jättebra i mig och jag har massor av kompisar med likadan typer av kroppar, ”naturligt smala aka. finns det?”, och alla mår bra.

  Sluta noja över kroppar, vad som är ”normalt” eller mer ”rätt”. Så länge man mår bra, då är det gött! End of.

 4. Hejsonja, jag förstår vad du menar, men det finns ju en skillnad, nämligen att idealet att vara smal leder till sjukdomar. Därför, tycker jag, att det HAR med smalheten att göra. Därför är smalidealet värre.

  All jakt efter kroppsideal leder ju till psykisk ohälsa, men smalheten – den är ju sjuk i fysiken också. Kroppen lägger ju verkligen av.

 5. Det var lika sorgligt då som det är nu.

  Om idealet blev mer kurvigt, skulle saker bli bättre då?

  Det är inte hur kvinnliga ideal ser ut som är det kritiska anser jag, det är hur kvinnor framställs.

  Det har egentligen väldigt lite att göra med smalhet eller inte. Skulle mediapådrivning och materialism varit lika hård på 50-talet som den är nu, hade förmodligen sjuåringarna också mått likadant, även om idealet varit detsamma.

 6. Ja, du har såklart rätt i det. Jag flöt iväg lite från ämnet, då jag ofta hör personer runt omkring mig försöka göra gott när de påpekar att ”Marilyn Monroe var en riktig kvinna” vilket är helt befängt eftersom hon inte är (var) mer kvinna än t.ex. Keira Knightley.

 7. Pingback: ÄTA TRÄNA KÄMPA
 8. Kai, jag vet att de finns naturligt smala, min förra rumskompis var en av dem. 170 lång och ca 45 kg tung, trots att hon oftast åt mer än mig. Hon var alltid tvungen att ha en smörgås med sig, för ifall hennes blodsocker dippade tog det max en halvtimme innan hon svimmade för att kroppen inte hade några reserver. Men i det fallet fanns det en tydlig orsak, hon hade en reumatisk systemsjukdom där immunförsvaret hela tiden attackerade den egna kroppen.

  Jag säger inte att det är fel att vara naturligt smal, det skulle aldrig falla mig in att kalla min fd kombos kropp för äcklig. Jag hävdar bara att för de flesta som hävdar naturlig smalhet är det rent bullshit och ett sätt att dölja varierande grader av ätstördhet.

 9. Fast för att sakta men säkert eliminera denna fixering utav HUR kvinnokropparna ska se ut så krävs det ju att vi lägger av att kommentera varandras kroppar (som du säger) – helt och hållet. Varför skulle tjejerna med stora tuttar och rumpa ”vara mer kvinna” (som man så många gånger hört folk säga när de ska försöka vara femenister men misslyckas så totalt).

  Man är ju mer än sin kropp liksom, trots att man inte har några bröst eller om man har en röv som Jennifer Lopez. Det ska inte spela någon roll alls. ALLS.

  1. Tycker du blandar ihop äpplen och päron här, tillåt mig förklara, Det är skillnad på att slentriankommentera kvinnors kroppar, säga att ”desto mer kurvor desto mer kvinna” och just peka på den skeva utvecklingen gällande smalideal. Jag var själv väldigt spinkig som yngre och led av att folk kommenterade det negativt, det är inte acceptabelt. Däremot måste det vara både legitimit och acceptabelt att peka på faktumet och symptomet i att typ ALLA stora modebloggare, sk fashionistor mfl är just superskinny, utan att för den delen kränka dem, eller skuldbelägga dem. Annars bryter man aldrig farliga utvecklingar.

 10. Jag är en av de som är naturligt smala. Och jag är inte som kompisarna till de som kommenterat nedanför som glömmer att äta eller inte känner hunger. Jag måste äta en stor frukost, ett mellanmål, en rejäl lunch, ett stort mellanmål, en rejäl middag och ett kvällsmat varje dag för att inte svimma av hunger. Det var egentligen inte det här jag ville säga, men jag vill visa att det finns sådana som mig också.

  Det jag vill säga är att jag håller med dig om att vi måste sluta kommentera varandras kroppar. Alla ser olika ut. Punkt. Alla är fina/snygga/bra. Punkt. Men tyvärr tycker jag att texten i bildmontaget speglar en bild av att man ”ska” tycka att normalt kurviga kvinnor är sexigare är smala kvinnor. Samtidigt förstår jag syftet med bildmontaget och sätter mig verkligen inte emot att du ifrågasätter varför så många mediakvinnor är väldigt smala. Det är bara texten som jag, som naturlig smalis, blir lite ledsen av. Äh, nu känns det mest som jag överreagerar. Jag fattar ju vad du menar liksom.

 11. Jag har kompisar som är sådär ”naturligt smala”, och det jag insett är att de inte reagerar på hunger på samma sätt som jag gör. Vissa känner inte av den, andra kan ignorera den. De kan, på riktigt, glömma äta lunch eller middag eller både frukost, lunch och middag. Så fungerar inte jag…
  Men de personerna är också väldigt ofta rentav undernärda. Sen finns det kategorin som inte riktigt gillar mat. De tar en tugga och sen tycker de att det räcker – de har inte samma typ av hungerkänslor som de flesta av oss.
  Huvudsaken är dock att de alla äter för lite.

 12. J, jag håller med. Det är ytterst få av de ”naturligt smala” människor jag träffat som varit det pga sin ämnesomsättning (efter puberteten/gymnasiet). I den mån de är naturligt smala är det så till vida att de haft sin smala livsstil så länge att den blivit en vana. Det har blivit naturligt att träna 2h varje dag och äta en halv portion sallad och inbilla sig att man är mätt. Så många ursäkter man hört. ”Skolmat är äckligt”, ”jag åt nyss”, ”jag är träningsnarkoman *fnizz*”, ”jag är vegan för då får man inte äta kalorier”… Och de som inte viktnojat öppet skulle hellre gnagt av sig sina egna ben än gått upp i vikt, innerst inne.

 13. Har tänkt mycket på det här med naturlig smalhet. Av randoms man träffar på krogen/ser på stan/går i samma klass som(modebloggarna är borträknade alltså) så har jag trott att dessa naturligt smala(inte heller nödvändigtvis SKELETT) har varit cirka 50% med bra ämnesomsättning vs 50% återhållsamma med maten/potentiell ätstörning.

  Men nu på sistone efter bekännelser hit och dit har jag förstått – cirka 95%(!!!!!) av dessa har/haft ätstörning. Trots att man ibland inte får skenet av det alls.

  Det är bara så sinnesjukt tycker jag. Det har ju typ blivit ett normalt skeende i västvärldens tjejers uppväxt – ”svälta sig själv osv”. Killar/män lär ju snart tro att det är naturligt att tjejer är sådär smala. Det är det INTE. Tjejer har generellt högre fettprocent än killar.

 14. Jodå IBS-mage känner man till. Ser ut som 7:e månaden ibland efter en fralla eller pannkaka.

  Icke snyggt med skelett. Ändå har jag varit ett. Fast jag ahr aldrig varit så ful som då, ha ha.

Comments are closed.

LOADING..