De som inte borde få kalla sig feminist

Det finns ett gäng kvinnor på främst Twitter. De kallar sig feminist i stort sett dagligen. De pratar gärna och mycket om systerskap. Så långt alla rätt, enligt min livsfilosofi och ideologiska ledstjärna. Jag kallar mig feminist, jag brinner för jämställdhet, balanserad maktstruktur mellan könen och att bekämpa begränsande könsnormer som säger att en kvinna ska vara si och en man så.

Skillnaden är att jag för länge sedan slutat kasta ur mig saker som ”hata män!” eller liknande rent manshatiskt, även om det är ”på skoj” eller någon störd form av ironi. För jag vet vad det gör. Jag vet hur det triggar helt fel känslor hos främst de som hatar feminister i allmänhet och kvinnor i synnerhet.

Jag pratar inte heller om att alla kvinnor skulle vara förtryckta och alla män förtryckare. Om att man inte får kritisera någon som kallar sig feminist för då är man antifeminist, hatisk, emot systerskapet.

Detta gör däremot denna klick. Frekvent. Deras manshatiska (post-ironiska?) och offertyngda jargong är helt och hållet intolerant mot andra ideér och värderingar. När en man frågar något om feminism, med en neutral eller sansad ton, får denne inte sällan syrliga svar. Gärna kombinerade med någon härskarteknik. ”Du ska nog inte ge dig in i något du inte har någon koll på” (översatt: detta är vår fråga, vi äger den, vi bestämmer).

Jag har sett det här beteendet otaliga gånger främst på Twitter. Och jag som kvinnlig feminist får nästan dagligen skit av just män, som jag kan se tidigare har varit i beefs med dessa, vad jag kallar aggressiva feminister. Dessa män må redan vara trolliga Pär Ström-wannabees men jag tror inte bemötandet från de feminister jag pratar om direkt gjort dem mer… Öppensinnade.

Jag jämför gärna dessa feminister med de så kallade antifeminister som syns och hörs i antifeministbloggaren Pär Ströms kommentarsfält. De ifrågasätts ständigt (med all rätt) så varför ska inte dessa feminister få samma behandling? Varför ska man ta på sig silkesvantar bara för att någon utnämnt sig själv till feminist? Är det som att få någon slags automatiserad immunitet? Nej, så funkar det inte.

Pratar man om systerskap får man bete sig därefter. Då får man stötta och tro på andra kvinnor som påstår sig ha blivit utsatta för till exempel sexism istället för att fortsätta rövslicka personen som betett sig illa. Pratar man om systerskap får man ge fan i att lägga krokben för andra kvinnor som vill komma fram, i ens egen bransch. Då får man lära sig släppa egot och omvärdera sina hjärnspökens inverkan.

En feminist ska inte på något sätt vara en ”perfekt förebild” eller liknande (vad det nu är). Det är inte så jag menar, alls. Om någon nu tolkade det så. Men det finns vissa grundläggande värderingar man bör leva efter som feminist. Vill man motverka samma grejer som de jag nämner ovan (maktobalans mellan könen, stereotypa könsroller m.m) kan man omöjligen kläcka ur sig att man hatar män. Även om man ”skojar”. För varför skulle man skoja om det? Vad är syftet? …  Det är enbart kontraproduktivt. Det hjälper inte ett skit mot allt det där som är vidrigt med könsklyftor och maktobalans.

Och då är man ju inte feminist. Då är man bara gnällig, bitter, osaklig, beter sig rent korkat. Och man förstör för feminismen. Man förstör för alla oss som faktiskt vill bra grejer.

Jag twittrade idag om ”vettiga feminister” och det var ju tydligen kvinnohatiskt. Återigen: kvinnor som kallar sig feminister, oavsett hur osakliga, hatiska och rent vidriga de är i sina beteenden är alltså inte okej att rikta någon som helst kritik mot.

De har fått någon slags immunitetsmedaljong eller?

Jag fattar inte.

Och jag blir ledsen. För jag är övertygad om att en majoritet av alla män INTE är kvinnoföraktande och sexistiska. Varför skulle de vara det? Varför skulle alla kvinnor känna sig förtryckta av män? Även om det finns så kallade patriarkala strukturer som vi aldrig får förneka och sluta jobba emot. Men om man jobbar utifrån det första jag säger i det här stycket, om det här är ens utgångsläge… Ja, då skapas ju bara hat. Och agg. Och massa okonstruktiv skit. Och då är man inte längre feminist.

Nej. Och jag fattar fortfarande inte varför folk går på det.

 

 1. Johan skriver:

  Det märks ju väldigt tydligt att många feminister inte kan ta kritik överhuvudtaget. Läs bara vissa av kommentarerna här. Vissa blir ju tokiga. Inte ovanligt tyvärr.. Så fort jag mött en kvinna som är feminist så har jag blivit bemött med ilska och arga blickar, precis som om jag hade gjort något hemskt mot denna kvinna som jag aldrig tidigare träffat. Hon dömer alltså mig pga mitt kön. Är inte det liksom raka motsatsen till vad feminism innebär? Om feminister behandlar män som skit och uttrycker manshat mot hela generella manliga befolkningen, är inte dessa feministers åsikter lika skadliga som de mäns åsikter vars ni försöker bekämpa? Går ju inte bekämpa ont med ont direkt.

  Sen tycker jag att det är så otroligt löjligt när vissa feminister försvarar sin ilska mot män med att de måste få ventilera denna ilska som ju byggts upp under tusentals år. Men varför i hela friden ska DU ventilera ilskan från kvinnor som fanns för tusen år sedan?? Förtjänar dagens män att få ditt hat och ilska mot sig, bara för att du är arg på män som behandlade kvinnor illa för TUSEN år sedan? Hur logiskt är det??

  Det är ju som om dagens europa skulle sprida hat och ilska om tyskland, eftersom de startade andra världskriget för nästan 80 år sen. Dagens tyskar har ju aldrig haft något att göra med hitler överhuvudtaget! De flesta var ju inte ens födda då.

  Liknande resonerar jag kring detta med att dagens feminister måste ventilera ilskan från kvinnor som levde för tusen år sedan. Mot någon man som inte har något att göra med vad som hände för tusen år sedan. Man kan ju inte klandra ett helt kön för vad som hände för hundratals eller tusentals år sedan, eller hur?? Hur sjutton ska vi kunna hjälpa det? Ingen på denna jord existerade för några hundra år sedan, så för mig är det fullständigt vansinnigt att klandra en nu levande människa för något som hände för flera århundraden sedan!

  Jag tänker inte må dåligt eller ta på mig någon skuld för vad andra män har gjort, för hundratals eller tusentals år sedan..
  Varför skulle jag det? Jag FANNS inte ens då. Och därmed förtjänar inte jag eller någon annan man att utsättas för hat och ilska för något som vi inte hade något överhuvudtaget att göra med.

  Jag står för jämställdhet, och jag behandlar kvinnor precis lika bra som män. Vi är alla bara människor.

  Kritik verkar vara många aggressiva feministers akilleshäl så det här inlägget lär väl bli sönderbombat med ilska nu…

  Men notera att jag inte kritiserar feminismen. Utan vissa av dess utövare som fördärvar dess namn och syfte…

 2. P3t3 skriver:

  Cissi, Om du nu har så stora problem med Pär Ström (Tror du nämnde honom tiotals gånger under ditt program i radio1 när ni diskuterade detta)
  Varför då inte bjuda in honom till en debatt och krossa honom (om han nu är helt ute och cyklar) istället för att kasta massa små-nyp i dina inlägg?

 3. Tack Cissi för en fantastisk text!

  Mitt lilla dagsprojekt har gått ut på att försöka förstå mig på den här debatten. Den är en bergochdalbana, det är fruktansvärt rörigt att hålla reda på vilka som är ovänner med vilka och varför. Men förhoppningsvis kommer det något gott ut ur den.

  Du och Fridén skriver på ett sätt som får mig att minnas varför jag började kalla mig feminist en gång i tiden, och att glömma varför jag slutade med det…

  Allt gott!

 4. Ylva skriver:

  ”Skillnaden är att jag för länge sedan slutat kasta ur mig saker som ”hata män!” eller liknande rent manshatiskt, även om det är ”på skoj” eller någon störd form av ironi. För jag vet vad det gör. Jag vet hur det triggar helt fel känslor hos främst de som hatar feminister i allmänhet och kvinnor i synnerhet.”

  bara undrar, VARFÖR denna hänsyn? det är väl för fan inte någon annan människas ansvar att dessa personer ”inte triggas”

 5. Tassen skriver:

  Håller helt med, det är just sådana kvinnor som förstärker den redan vanliga fördomen om feminister att vi är rabiata manshatare som måste vara och se ut på ett speciellt sätt. Jag har själv råkat ut för sådana sk. feminister som bla. hoppat på mig om sådana saker som är totalt irrelevanta. Tex. en tyckte att jag var en förrädare för att jag lever i ett monogamt förhållande med en man och en annan tyckte att jag förstärkte myten om ”den fula feministen” pga. av min klädstil.

  Jag är inte den som dömer, men sådana här kvinnor förstör. mycket.

Comments are closed.

LOADING..