Varför alla älskar Loreen

Ett Europa, en värld som någonstans tröttnat på sexism, trötta Idolbrudar från valfritt östtatsland där ”sex säljer” är ett ännu mer vedertaget begrepp än här och det inte bara räcker att vara en begåvad artist. Loreen är en Robyn på det sättet. ”Only sexy when I say it´s okay”. Hon kommer in i ett fladdrande tygsjok och ”krabbdansar” och tar alla med storm genom att just INTE vara ännu en kvinnlig artist som främst spelar på sitt yttre. Hon är en råtalang, ett så kallat ”naturbarn”. Hon gör sin grej helt kompromisslöst och det är värt att hylla alla dagar i veckan om man frågar mig.

Att som artist 2012 även visa på ett socialt engagemang är dessutom inget annat än helrätt. ”Bono:ismen” är återigen kramad, och görs den med äkthet kan man väcka hur mycket intresse som helst. Loreen tycks bry sig om till exempel demokrati och mänskliga rättigheter från hjärtat, inte för att någon ”PR-människa” på skivbolaget bett om det.

Vi älskar det som är eget och kompromisslöst, men ändå är samhället så stelbent konstruerat kring normer och diverse föreställningar om vad som är okej och ”lämpligt”. Detta gör mig inte riktigt klok. Den motsägelsen. Men jag älskar att såpass många har tagit en person som Loreen till sitt hjärta. Det inbringar så mycket hopp.

  1. Marie skriver:

    Emilia> Vadå då? När hon var 14 var hon säkert lika ängslig som alla andra är i högstadiet och när hon var 5 var mammas åsikt det viktigaste i världen. Alla växker och utvecklas och _nu_ har hon en jäkla integitet.

  2. Hon är sån NU JA, men när hon var med i Idol 2004 var hon inte direkt det.

Comments are closed.

LOADING..