When in Finland… 3 saker som aldrig händer i Sverige :-)

Idag lämnade jag Bonnier Tidskrifter för en dag för ett sedan länge planerat äventyr i Finland. Tog ett tidigt flyg till Helsingfors, 27 (!) minusgrader i ottan. Och jobbade järnet ett par timmar på flygplatsen innan nästa kärra tog mig till Vasa – där jag idag föreläste för 220 finlandssvenska journalister på superproffsga eventet #mediespråk om hur man lyckas med sociala medier.

Superkul! Och grymt bra talare som redaktionella superchefen Anna-Karin Lith från MittMedia, som berättade om deras grymma robotjournalistik som nu tar nästa steg,  deras nya lokala krimappar och mycket annat coolt på digitala innovationsfronten, och chefredaktör Daniel Poohl från Expo berättade såklart mycket initerat om högerextremismen i Sverige.

Och jag. Äntrade scenen och gjorde mitt. :-)

Men det finns skillnader på att förläsa i Finland och Sverige.

1. Ingen stickar när du föreläser i Sverige.

Det hände däremot idag. :-) Jag är ju van vid att folk twittrar och så. Men… stickning??

Föreläser om hur man lyckas med sociala medier för massor av journalister

2. Sällan står medierna i kö för att intervjua efter avslutad föreläsning.

Det hände idag. YLE och diverse finlandssvenska tidningar. Har aldrig känt mig så mycket rockstjärna som idag.

 

FInland

Här blir jag fotograferad för finlandsvensk press

3. Ingen journalistdoktor brukar bjuda dig på världens bästa Gin efter avslutad föreläsning.

Men det hände idag. Apropå rockstjärnespåret då. Ja, vad säger man. Ja tack, sa jag, Man tar ju seden osv. Så hyllade min före detta tidning GT med just en GT.

De andra skulle äta middag och ha fest  hela natten i vad som av chefredaktör Poohl på Expo beskrev som finlandssvenska journalistiskens motsvarighet till Bokmässan i Göteborg.

Jag nöjde mig med att smaka på denne prisbelönta lokala stolthet, och satte mig på flyget hem.

Här bjuder mediedoktorn på vad som nyss blev korat ”Världens godaste gin”.

 

Kort sagt: Härlig tripp.

Nu ska jag sova lite på planet. Och igår var jag i SVT Gomorron Sverige och pratade angränsande ämne: Hur du får ditt drömjobb i sociala medier, med hjälp av bästa strategieran i Linkedin och andra sociala medier. Såg ni det inte och vill kolla in tipsen, gör det här vetja ( i sisådär sex dagar till). http://www.svtplay.se/video/5935712/gomorron-sverige/gomorron-sverige-21-01-06-25

bästa linkedin-tipsen

Här tipsar jag om bästa tipsen att få drömjobbet via sociala medier

Ha en underbar helg alla!

 

 

 

 

LOADING..