Citronkladdkaka med italiensk maräng – ur kladdkakor deluxe

Kladdig kaka med en syrlig citronkräm som möter en söt maräng. Denna kladdkaka gör succé på varje kalas.

Citronkladdkaka Maräng
Foto: Helen Pé

Citronkladdkaka med italiensk maräng. Ja, hjälp. Har ni sett något så vackert i kladdkakeväg innan? Denna kaka är en fröjd både för ögat och för smaklökarna. Det är en kladdkaka med syrlig lemoncurd och söt maräng. Ni vet, syrligt och sött är bästisar – det är sedan gammalt.
Denna kaka blev en storfavorit när jag gästade Malou efter tio, Malous personliga favorit faktiskt. Mycket roligt då det även är en favorit hos mig.
Receptet är taget ur min egen bakbok Kladdkakor deluxe, och idag tänkte jag dela det med er här på bloggen.

reklam för min bakbok här nedan:

Här kan ni köpa min bakbok – nu på extrapris! 

Citronkladdkaka med italiensk maräng, 10 bitar:

Lemoncurd:
2 ägg
1 dl socker
1 citron, finrivet skal och saft
35 g smör

Kladdkaka:
200 g smör
3 ägg
3,5 dl strösocker
1 citron, skal och saft
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl

Italiensk maräng:
1 dl strösocker
1 msk vatten
2 äggvitor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
  2. Lemon curd:
    Vispa äggen till lemon curden lätt och rör ner socker, citronskal och citronsaft. Ställ skålen i hett vattenbad och värm under omrörning tills blandningen tjocknar. Ta upp skålen ur vattenbadet, blanda i smöret och rör tills det smält. Låt lemon curden svalna helt.
  3. Kladdkaka:
    Smält smöret till citronkakan och ställ åt sidan. Vispa ägg, socker, citronskal- och saft samt vaniljsocker till en slät smet. Tillsätt mjölet och det smälta smöret. Rör till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 25 min. Ta ut och låt svalna i kylskåp.
  4. Maräng:
    Värm socker och vatten till marängen i en kastrull. När sockerlagen nått en temperatur på ca 115 grader börjar du vispa äggvitorna i en bunke med elvisp tills vitorna blivit ett fluffigt skum. När sockerlagen nått en temperatur på 122 grader häller du försiktigt ner den i en tunn stråle i den uppvispade äggvitan. När all sockerlag är tillsatt ökar du hastigheten på vispen och vispar på högsta 1-2 minuter. Sänk sedan till lägsta hastighet igen och fortsätt vispa tills marängen svalnat helt.
  5. Ta fram kladdkakan ur kylskåpet. Bred ut lemon curd på kakan, men lämna 1 cm till kanten runt om. Spritsa eller bred på marängen och bränn sedan av den med en gasolbrännare. Om du inte har gasolbrännare ställ kakan högst upp i ugnen på 200 grader tills marängen blivit gyllene.

Frida skattberg
Det är så roligt att ni bakar ur min bok, taggar mig och skickar bilder via mail och meddelanden. Blir varm i hjärtat! Missa inte att köpa boken, du kan köpa den på AdlibrisBokusCdon samt även fysiskt i bokhandeln. Stor kram! ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Double chocolate chip cookies

Double chocolate chip cookies
Här om dagen när jag inte kunde välja om jag skulle baka chokladkakor eller vanliga chocolate chip cookies så tänkte jag – varför inte båda? Jag är mycket för att man inte alltid måste välja. Man kan faktiskt ta båda. Så underbart, visst? Så här om dagen bakade jag Double chocolate chip cookies som jag valde att kalla dem. :-)

Double chocolate chip cookies
De blir krispiga och sega i kanten och alldeles mjuka och härliga i mitten. Precis som jag önskar mina chocolate chip cookies.

Double chocolate chip cookies, 20 st:

Ingredienser:
220 g smör
3 dl ljust muscavadosocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
5.75 dl vetemjöl
1 msk majsstärlekse
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1.5 dl mörka chokladknappar
1.5 dl vita chokladknappar
+ 2 msk kakao till chokladkakorna

Gör så här:
Börja att sätta ugnen på 175°c och klä två plåtar med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Smält smöret och vispa det sedan med muscovadosocker och strösocker. Vispa med elvisp i 2-3 minuter. Tillsätt sedan ägg, äggula och vaniljsocker, vispa ytterligare 1 minut.
Rör ihop vetemjöl, majsstärkelse, bakpulver och salt i en bunke för sig. Rör sedan ner mjölblandningen i smeten och arbeta ihop en klumpfri, tjock smet.
Dela smeten på hälften och rör ner de mörka chokladknapparna i ena delen, och sedan de vita chokladknapparna samt kakaon i den andra.
Låt degen stå i kylskåpet i 30 minuter.
Tag ut degen och dela båda i 20 jämnstora bollar, lägg sedan ihop en ljus och en mörk degboll och rulla ihop så att det blir en jämnt rullad boll.
Lägg på plåtarna, platta till lätt och toppa sedan med resterande chokladknappar. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter. Tag ut och låt svalna helt innan du lyfter dem från plåten.

Double_chocolate_chip_cookies
Hoppas att det ska smaka! ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Halloweentårta med spöken

En chokladig Halloweentårta med spöken av maräng. Ljuvligt god och enkel att baka.

Halloweentårta
Halloween närmar sig med stormsteg vilket betyder att jag måste börja baka en massa härliga bakverk till denna högtid. Visst är det roligt att baka kusliga bakverk? Jag är inne i en riktig tårtsväng just nu och bakar tårtor mest hela tiden. Det är ju så roligt! Så idag har jg faktiskt bakat en Halloweentårta med spöken efter inspiration från en bild på pinterest. 

Halloweentårta
Denna tårta blir otroligt fin och kanske inte ser så enkel ut att baka, men tro mig när jag säger att den är busenkel att baka. Spökena är gjorda av en marängsmet och rester av chokladganachen som ni ser rinner på kakan. Jag brände även av marängen lite slarvigt för att få mer färg till tårtan. Spökena blev att se lite ”smutsiga” ut vilket gjorde tårtan ännu finare enligt min mening.

Halloweentårta, 8 bitar:

Tårtbotten:
75 g smör
2.5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 ägg
2 dl kokhett vatten
1.5 dl mjölk

Chokladfrosting:
200 g mjölkchoklad
300 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt

Chokladganahce:
100 g mörk choklad
50 g smör

Marängspöken: 
2 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra- samt mjöla två bakformar med löstagbar kant, 15 cm. Låt stå.
Smält smöret och ställ åt sidan.
Rör ihop de torra ingredienserna i en skål och tillsätt sedan det smälta smöret, ägg, mjölk och hett vatten. Rör ihop en klumpfri smet. Frödela smeten i formarna och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 35 minuter. Tag ut och låt svalna innan du delar varje kaka på mitten (så att du får 4 anslag).
Chokladfrosting: Smält chokladen på låg värme över ett vattenbad, låt svalna en aning.
Vispa smöret ljust och fluffigt med elvisp, vispa i 5 minuter på hög hastighet.
Tillsätt sedan resterande ingredienser och fortsätt vispa till en riktigt fluffig frosting.
Chokladganache: Smält ihop mörk choklad och smör på låg värme i en kastrull. Rör om tills all choklad smält ordentligt och låt sedan stå och svalna (tjockna) medan du monterar tårtan.
Montering: 
Börja med att lägga den tjockaste tårtbotten på ett tårtfat. Bred sedan på lite frosting och upprepa tills sista botten ligger på tårtan. Spackla sedan hela tårtan med chokladfrosting och försök att få till ett jämnt lager på ytan. Ställ sedan tårtan i kylskåp i ca. 30 minuter.
Marängspöken: Vispa upp äggvitor till ett fast skum.
Tillsätt sedan lite strösocker i taget under konstant vispning på hög hastighet. När all strösocker är tillsatt så fortsätter du att vispa marängen tills den blivit riktigt blank, fast och fin. Skopa sedan upp smeten i en spritspåse med en rund, öppen tyll.
Forts. montering: Tag ut tårtan och bred över chokladganachen försiktigt. Låt det droppa ner lite längs kanterna. Spritsa sedan marängspöken på tårtan. Bränn eventuellt av spökena en snabbis innan du gör ögon och mun av resterande chokladganache med hjälp av en tandpetare.

Halloweentårta
Hoppas att det ska smaka! ♥

  1. Hej Frida tror inte du hinner svara men chansar, jag håller på med att baka denna tårta, en fråga ska man grädda marängerna först lite i ugnen eller ska de vara kladdiga som grädde på tårtan?:) Tack för dina underbara recept <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Chokladbollskladdkaka – Recept ur kladdkakor deluxe

Chokladbollskladdkaka
Chokladbollskladdkaka. Alltså kladdkaka och chokladboll i en och samma kaka. Det kan ju inte bli fel, eller hur? Denna kladdkaka är en av mina favoriter och jag bakade den för första gången julen 2015, bara ett par dagar efter att jag skrivit kontrakt för min bakbok. Tänk om jag vetat då att det skulle bli ett av bokens mest populära recept? Glad är jag att jag sparade receptet till boken som släpptes nästan precis 2.5 år senare. Så häftigt! Och idag tänkte jag dela receptet med er här på bloggen också. Hoppas att ni ska gilla det. ♥

reklam:

Här kan ni köpa min bakbok! 

Chokladbollskladdkaka, 10 bitar:

Chokladbollar:
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
0.5 dl starkt kaffe
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
50 g smält mörk choklad
5-6 dl havregryn
+ kokos att rulla i

Kladdkaka:
150 g smör
100 g mörk choklad, 50 %
2 ägg
2 dl strösocker
0.5 dl kakao
2.25 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Garnering:
150 g mörk choklad
1.5 dl kokos

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en for med löstagbar kant, 20 cm i diameter.
  2. Gör chokladbollssmeten. Vispa smöret i matberedare eller med elvisp på hög hastighet.
  3. Tillsätt florsocker, kaffe, vaniljsocker, kakao och smält choklad. Rör till en krämig massa. Tillsätt havregryn och kör eller vispa på hög hastighet i 2 minuter.
  4. Låt smeten stå i kylskåpet medan du gör kladdkakan.
  5. Smält smör och choklad till kladdkakan i en kastrull på låg värme.
  6. Ta av kastrullen från värmen. Rör ner resterande ingredienser och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna i kylskåp i 2 timmar.
  7. Ta ut chokladbollssmeten och forma till 40 jämnstora chokladbollar. Lägg dem ovanpå kladdkakan.
  8. Smält chokladen till garneringen och ringla över chokladbollarna. Strö över kokos och låt stelna i kylskåp.

Hoppas att det ska smaka. Lycka till! ♥

  1. Fantastisk fint! De fina bruna pappetiketterna med snöre var köper du dem? De är jättefina och passar dina bakverk.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Snickerskladdkaka – recept ur kladdkakor deluxe

Denna kladdkaka både ser ut- och smakar som en Snickers. Ni vet den där söta chokladbiten som innehåller choklad, jordnötter, nougat och seg kola.

Snickerskladdkaka
Foto: Helen Pé
Snickerskladdkaka. En ljuvlig kladdkaka med marshmallowfluff, salt jordnötskola och choklad. Detta recept är taget ur min bakbok Kladdkakor Deluxe, och denna kaka var den som blev mest uppskattad på redaktionen hos Malou efter tio. Jag bakade denna kaka för första gången för ett par år sedan och sedan dess har den funnits med i boken, fast varit hemlig för er. Men nu så är boken ute och ni är MÅNGA som bakat denna och taggat mig på instagram. Det är verkligen roligt att se era mästerverk. Ni är bäst!

reklam:

Här kan ni köpa min bakbok! 

Snickerskladdkaka, 10 bitar:

Kladdkaka:
150 g smör
100 g mörk choklad, 70%
2 msk jordnötssmör
2 ägg
2 dl strösocker
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl

Nougatfluff:
1 burk marshmallowfluff
1.5 dl chrunchy jordnötssmör

Jordnötskola:
220 g mjuk gräddkola, t.ex. werthers
2 msk vispgrädde
2 dl salta jordnötter

Garnering:
200 g choklad av valfri sort

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj en avlång brödform, cirka 30 x 12 cm.
  2. Smält smör och choklad till kladdkakan i en kastrull och ta sedan av från värmen.
  3. Rör ihop jordnötssmör, ägg och strösocker i en bunke och tillsätt sedan smörblandningen.
  4. Vänd försiktigt ned kakao, vaniljsocker och mjöl. Rör till en klumpfri smet.
  5. Häll smeten i brödformen och grädda kakan mitt i ugnen i 15-18 minuter. Ta ut och låt svalna i kylskåp i cirka 3 timmar.
  6. Gör nougatfluffet. Rör ihop marshmallowfluff och jordnötssmör i en bunke. Värm mikron i cirka 20 sekunder på full effekt. Häll ut nougaten på den kalla kladdkakan och låt stelna i kylskåpet i cirka 10 minuter.
  7. Gör jordnötskolan. Smält karamellerna tillsammans med grädden i 15-sekundersintervaller i mikron på full effekt. Rör om då och då tills all kola smält. Rör ner jordnötterna och häl blandningen över nougaten. Låt stelna i kylskåp i cirka 20 minuter.
  8. Smält chokladen över vattenbad och ringla den sedan i ett fint mönster över kakan. Låt stelna helt före servering.

Hoppas att det ska smaka! ♥

  1. Hur får man ur kladdkakan ur formen? Räcker det med smör?
    Ser ooootroligt god ut och har precis köpt alla ingredienser 😍

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Prinsesstårta i långpanna

Ljuvligt god Prinsesstårta som bakas i långpanna och räcker till många.

Prinsesstårta i långpanna
Hej mina vänner.
Idag har jag bakat igen. Det var ett par dagar sedan sist då jag haft en liten paus, men idag vad det dags. Och jag har inte bakat vad som helst utan jag har bakat en Prinsesstårta i långpanna. Varför har jag inte gjort det tidigare? Istället för att baka två runda så är det perfekt med en i långpanna. Denna räcker till 15 personer, och då får alla en ganska rejäl bit var. Enkelt att baka och ljuvligt gott blir det. Och så får alla en varsin marsipanros också.. :-)

Prinsesstårta i långpanna
Denna tårta blev otroligt saftig och god. Jag gjorde en fluffig tårtbotten i långpanna och delade den på mitten, så att storleksmässigt är tårtan som en halv långpanna. Vill man ha en hel långpanna så är det bara att dubbla receptet.

Prinsesstårta i långpanna, 15 bitar:

Tårtbotten:
5 ägg
2.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl hallonsylt
2 dl vaniljkräm
4 dl vispgrädde

Garnering:
500 g grön marsipan
100 g rosa marsipan
ev. florsocker

Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt med elvisp på hög hastighet i 8 minuter. Sikta sedan i de torra ingredienserna och vänd runt med en slickepott till en klumpfri smet.
Häll ut smeten i långpannan och bred ut så att smeten täcker hela plåten.
Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter – håll koll, botten ska bli gyllene. Tag ut och skär till kanterna en aning. Vänd sedan upp botten på ett nytt bakplåtspapper och dela sedan botten på hälften (räknat på längden). Låt svalna helt. Vispa nu upp grädden till fyllningen ganska hård.
Montering:
Lägg första tårtbotten på ett serveringsfat och bred sedan på hallonsylten.
Lägg på nästa tårtbotten och bred på vaniljkräm. Klicka ut vispgrädden över vaniljkrämen och arbeta försiktigt ut den jämnt över hela tårtan. Spackla kanterna med lite grädde.
Kavla ut marsipanen till ca. 2 mm tjock. Lägg sedan marsipanen över tårtan och arbeta försiktigt med händerna för att få fina, jämna kanter.
Skär bort överflödig marsipan. Dekorera tårtan med rosor gjorda av den rosa marsipanen. Du kan även göra ett band av marsipan att lägga på, eller vad du nu önskar. Hur du gör rosor kan du se på youtube, jag har ingen bra förklaring på bloggen.. :-)
Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.

Prinsesstårta i långpanna
Lycka till med tårtbaket! Hoppas att det ska smaka. ♥

LOADING..

Brownie cookies med salta karamellpopcorn

Brownie cookies med salta karamellpopcorn
Brownie cookies med salta Karamellpopcorn. Det kan kanske vara min bästa kaka någonsin. Salt, sött, choklad, kladdigt, krispigt, segt och ljuvligt gott. Allt i samma kaka. Jag har bakat brownie cookies tidigare och då med både havssalt och en variant med centergodis. Dessa tar dock priset för de godaste. Men det kan vara för att jag är barnsligt förtjust i salta karamellpopcorn.. :-)

Brownie cookies med salta karamellpopcorn
Se på denna skapelse. Oj oj oj. Tur att jag har ett par kvar i kakburken, får bli både en och två kakor till dagens kaffekopp minsann. Hoppas bara att maken min inte hittat burken innan.

Vad tycker du om kombinationen salt kola och choklad?

Brownie cookies med salta karamellpopcorn, 12 st:

Brownie cookies:
200 g mörk choklad
125 g smör
2 dl strösocker
1.5 dl farinsocker
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Salta karamellpopcorn:
0.6 liter poppade popcorn, saltade
50 g smör
dl farin strö
2 msk ljus sirap
0.5 tsk bikarbonat

Gör så här:
Karamellpopcorn: Blanda smör, farinsocker och sirap i en stor kastrull. Låt koka upp på medelhög värme och sänk sedan värmen, låt kolasmeten sjuda i 5 minuter under långsam omrörning. Tag sedan av från värmen och rör ner bikarbonat – nu kommer smeten att ”jäsa” lite och bli som smörkola i färgen, lite åt det guldiga hållet. Rör hastigt tills smeten tjocknat. Rör sedan ner popcorn och arbeta runt med en slev tills alla popcorn blivit täckta av kola. Häll ut popcornen på ett bakplåtspapper och låt svalna. Dela sedan popcornen med fingrarna så att de inte sitter ihop i för stora klumpar. 
Cookies: 
Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä två plåtar med bakplåtspapper.
Smält ihop choklad och smör i en kastrull på låg värme, låt stå.
Vispa ägg, strösocker och farinsocker fluffigt med elvisp, vispa i 5 minuter.
Vispa ner chokladblandningen i äggfluffet tills allt blivit väl blandat.
Vänd till sist ner de torra ingredienserna och arbeta försiktigt ihop en klumpfri smet.
Skopa upp smeten med jämna mellanrum, 6 st på varje plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10 mintuter, tag ut ur ugnen och tryck genast fast karamellpopcorn försiktigt. Låt sedan svalna innan du lyfter kakorna från plåten.

Brownie cookies med salta karamellpopcorn
Hoppas att det ska smaka. ♥

  1. Detta var sååå gott😍😍 bakade det att ha som fredags mys och det blev succé! Nu har lillebror bestämt att han ska ha det på sitt kalas också, men jag klagar verkligen inte😉

  2. Hej! Så goda kakor😍. Bakade dem ikväll för att ha till fredagsfikat på jobbet. De blir säkert uppskattade.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Brownies med chokladganache

Brownies med chokladganache
Brownies med Chokladganache, smakar som sådana på café. Ljuvligt goda. Dessa brownies blir krämiga med mycket smak av choklad. Ganachen blir len och även den ganska krämig, som ni kan se på bilden. Jag toppar mina brownies med lite strössel, dels för färgens skull då det verkligen piffar upp det bruna, men också för att få in lite krisp. Om du önskar så kan du toppa med lite frön eller nötter annars. Tänk saltade mandlar eller cashew? Mums!

Brownies med chokladganache
Jag har tidigare bakat en hel del brownies. Bland annat fudgy brownies, chokladbrownies med frosting, Brownie cookies och Brownies med dumlesnacks, för att nämna några. Jag gillar brownies, och detta recept klättrade snabbt upp högt på min brownielista.

Brownies med chokladganache, 20 bitar:

Brownies:
200 g smör
2 dl strösocker
2 dl muscovadosocker
1.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1.5 msk muscavadosirap
2 dl vetemjöl
2 msk maizena majsstärkelse
1 nypa salt

Chokladganache:
1 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad

Gör så här:
Brownies: Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en form 20×20 cm med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Smält smöret i en stor kastrull och rör sedan ner resterande ingredienser.
Rör ihop en klumpfri smet och häll den i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 25 minuter, tag sedan ut och låt svalna helt.
Låt kakan stå i kylskåp i 2 timmar.
Chokladganache: Hetta upp grädden i en kastrull och rör ner chokladen. Rör tills all choklad smält och låt sedan stå i kylskåpet. Rör om 1 gång var 20e minut ungefär för att känna konsistensen. Låt stå till önskad konsistens – krämig och tjock.
Bred sedan ganachen på kakan och toppa eventuellt med strössel. Skär sedan i jämnstora rutor.

Brownies med chokladganache
Hoppas att det ska smaka. ♥

LOADING..

Gräddtårtans dag

Tänk att det nästan alltid finns någonting att fira.
Som här om dagen när det var Kanelbullens dag, och idag – Gräddtårtans dag. Och jag känner väl lite såhär att så länge det finns någonting att fira så bör det firas! Fira det som firas kan brukar jag säga.

Därför tänker jag idag dela mina allra bästa gräddtårtor med er.

Vad innehåller din gräddtårta?

 

IMG_6385
Detta är ju faktiskt en ”riktig” Gräddtårta.
Min Sommartårta med Jordgubbar & Citron.

IMG_5687
En ”halvnaken” tårta som absolut går att spackla med mycket grädde om det är någonting en skulle vilja.
Även denna tårta är fylld med Citron och Jordgubbar, fast på ett annat sätt.
Citron- och Jordgubbstårta.

Himmelsk Jordgubbstårta
Bloggens genom tidernas bästa bakverk, eller vad säger ni?
Min Himmelska Jordgubbstårta. Detta är min absoluta favorit.

Himmelsk Jordgubbstårta i glas
Detta är ju också en slags Gräddtårta, inte sant?
Tårta i ett glas. Ljuvligt gott och så himla enkelt!

Kokos och Limetårta
Åh, denna tårta kommer jag ihåg. Det var ett bra tag sedan jag bakade den.
Kokos- och Limetårta. Så otroligt fräsch!

Sockerkakstårta
Denna är också en favorit, en lång sockerkaka fylld med grädde och jordgubbar. Som en gräddtårta i en ny form. En idé som uppstod i somras.

Pinocchiotårta
Och till sist men inte minst – Pinocchiotårta. SÅ himla god. En form av gräddtårta, ellerhur! ♥

  1. Jag skulle gärna vilja ha tips på kakor, tårtor, kladdkakor… ja vad som helst som går att baka mellan 1-4 dagar förväg. Gärna inget som ska frysas utan som man kan ha i kylen och som håller bra eller kanske till och med blir godare när det får stå till sig.

  2. Den himmelska jordgubbstårtan är underbar godaste jag ätit faktiskt
    Fast å andra sidan så är alla dina recept jag testat hur goda som helst

  3. Underbar blogg! Hittade till dig för en vecka sedan och eftersöker nu ett bra recept på snittar med vitchoklad! Tror du man kan använda sega mjölkchokladsnittar receptet och byta ut mjölkchokladen? Eller ska man köra på klassiska kolasnitt och tillsätta vitchoklad!

    1. Hej! Tack snälla du. Du kan, precis som du skriver, byta ut mjölkchokladen mot vit choklad! Lycka till! Kram :-)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Energibollar – recept med Dadlar

Goda små dadelbollar fyllda med energi. Dessa mixar du enkelt ihop på knappt 5 minuter. Snabbt, enkelt och ljuvligt gott.

energibollar med dadlar
Energibollar. Ett recept på små goda bollar med dadlar istället för socker. Jag älskar energibollar och har alltid med mig några stycken i en liten påse i väskan. Jag väljer att kalla dessa för ”energibollar” just för att det är det jag får av dem – energi. När jag är på språng och blodsockret sjunker lite så blir jag gärna lite sugen på något sött. Men då tar jag en eller två av dessa bollar och får tillbaka energierna igen. Ni får sedan kalla dem för det ni önskar, jag vet att det ibland kan vara känsligt med alla namn på sådant som inte är sockersött. Men en sak som är säker är att de i alla fall är himla goda!

Energibollar, 25 st:

Ingredienser:
10 st urkärnade dadlar
1 dl mandlar
1 dl kokos
2 msk kakao
1 msk espresso
1 msk kokosolja

Gör så här:
Mixa alla ingredienser i din matberedare.
Rulla sedan till 25 små bollar och rulla dem sedan i kokos.

* Förvaras i en tätslutade burk med lock i kylskåp.
* Håller i minst 2 månader.
* Går utmärkt att frysa.
Går att ta vatten istället för kaffe.
Går bra att byta mandeln mot andra nötter eller frön.

energibollar med dadlar
Dessa blir verkligen krämiga och goda med en tydlig kakaosmak! Det går såklart att minska på kakaon om man inte är så förtjust i den. Jag är inte överförtjust i dadelsmaken och har därför i en god kakao.

Hoppas att det ska smaka. ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Chokladbollsbiskvier i långpanna

Chokladbollsbiskvier i långpanna
Idag, mina vänner så ska jag dela någonting ljuvligt med er. Nämligen Chokladbollsbiskvier i långpanna. Gissa HUR goda de var?
Idén till receptet kommer från min fantastiska vän Sabina, men jag har gjort om receptet till mitt eget. Och från allra första början är det fantastiska Camilla som kommit på idén att fylla biskvier med chokladbollssmet! SÅ fiffigt. Tack Camilla för inspirationen.
Ett tips är att kolla in hos både Sabina & Camilla, för de har båda så galet mycket gott och fint på sina bloggar. ♥

Chokladbollsbiskvier_i_langpanna2
Ni vet, Biskvi + Chokladboll = SANT! Japp, så är det. Jag har länge velat prova dessa biskvier men det har liksom inte riktigt blivit av förrän nu. Ikväll ska pappa få ta med dessa biskvier på sitt AA-möte så att de får lite gott att fika på under kvällens stund tillsammans. De burkar alltid uppskatta mina bakverk vilket är så roligt.

Här finner ni biskvier med chokladsmörkräm och daim.

Chokladbollsbiskvier i långpanna, 30 bitar:

Biskvibotten:
500 g mandelmassa
2 st äggvitor
0.5 dl strösocker

Chokladbollsfyllning:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
8 dl havregryn
1 dl kokt kaffe (kallt)
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt

Garnering:
150 g mjölkchoklad
0.5 dl pärlsoker

Gör då här:
Botten: Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en plåt med bakplåtspapper, 30×25 cm.
Riv mandelmassan och blanda den med socker och äggvita. Rör till en krämig smet. Bred ut smeten i ett jämnt lager på plåten.
Grädda botten i ca. 15 minuter, tag ut och låt svalna helt.
Vänd sedan upp kakbotten på ett nytt bakplåtspapper och drag försiktigt bort det som fastnat i kakan.
Fyllning: Mixa alla ingredienser till fyllningen i din matberedare. Mixa fluffigt. Smeten ska vara kladdig men ändå fast. Bred sedan ut smeten över kakan och låt stå i kylskåpet medan du smälter chokladen till garneringen.
Garnering: Smält chokladen på låg värme, låt svalna en aning och bred den sedan över kakan. Toppa med pärlsocker och låt sedan chokladen ”tjockna” en stund i rumstemperatur. Skär sedan kakan i lagom stor bitar och låt stelna helt i kylskåp.
* Förvara biskvierna i en tätslutande burk med lock i kylen.

Chokladbollsbiskvier_i_langpanna1
Hoppas att det ska smaka. ♥

LOADING..

Efter tio med Malou

Malou_efter_tio
(inlägget innehåller reklam för min Bakbok)
Hej
ni fina!
Jag sitter just nu hemma vid skrivbordet och jobbar undan en massa som jag har missat den senaste tiden. Jag har rest en del under de senaste veckorna, och igår var jag i TV4-studion hela dagen för att gästa Malou efter tio.
Programmet spelades in igår och sänds precis nu på TV. Jag är med i rutan kl 11.42, och då blir det provsmakning av mina kladdkakor med Malou.

Malou_efter_tio2
Malou_efter_tio1
Jag blev inbjudet till programmet för att prata om- och bjuda på kladdkakor ur min Bakbok Kladdkakor Deluxe. Och det var så himla roligt! Nya erfarenheter och möten med fina människor.

Malou_efter_tio7
Rullar in med vagnen i studion. Fylld med godsaker.. :-)

Malou_efter_tio3
Malou_efter_tio5

Köp boken här – nu på extrapris!  

Malou_efter_tio4
Så fort programmet var färdigt så bara rasade det in folk från redaktionen i studion. Kladdkakorna gick som smör! Det gjorde mig verkligen sådär hjärteglad. Favoriterna var Citronkladdkakan och Snickerskladdkakan. Så gjorde jag även Kladdkakebollar med godisgömma, kladdkaka med jordnötstosca och kladdkakedip. Kul när mina bakverk blir så uppskattade. Det är ju det som är det fina med att baka – att det gläder andra.

Tack fina Malou och gänget på redaktionen för att jag fick komma och bjuda er på lite god Kladdkaka. ♥

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kanelbullens dag

Hej ni fina! Idag är det Kanelbullens dag. En dag som jag tror att åtminstone varannan svensk firar? Var tredje? Varje? Jaja, jag firar den! Idag är jag dock på Tv-inspelning för att baka kladdkaka, men efter jag gjort det så ska vi fira kanelbullens dag, jag och min man.

Jag har bakat otaligt många kanelbullar i mina dagar. Och inte bara vanliga kanelbullar, utan olika varianter av den fantastiskt goda bullen. Här nedan tänkte jag dela med mig av mina absoluta favoritrecept!

Saftiga kanelbullemuffins
Saftiga Kanelbullemuffins

Veganska kanelbullar2
Veganska Kanelbullar

gigantisk kanelbulle
Gigantisk Kanelbulle

Kanelbullekladdkaka
Kanelbullekladdkaka

kanelbullesockerkaka i långpanna
Kanelbullesockerkaka i långpanna

kanelbullebollar
Kanelbullebollar

saftiga kanelbullar
Saftiga Kanelbullar

Kanelbullesockerkaka
Kanelbullesockerkaka

Kanelbullemumsmums
Kanelbulle-mumsmums

Kanelbullesnitt
Kanelbullesnittar

Vilken är din favorit? Och hur ska du fira Kanelbullens dag?

Kram! ♥

  1. Jag har bara testat kanelbullesnittarna av dem recepten men ska försöka testa så många som möjligt! Snittarna är iallafall supergoda, och tack för en bra och inspirerande blogg.❤️

  2. En liten fråga till – ska det vara kondenserad mjölk (flytande och okokt liksom) eller dulce de leche? Chansade på dulce de leche för kändes som konsistensen blev bäst då, pajen smakade oavsett jättebra och blev väldigt uppskattat men kanske hade blivit annorlunda om man haft okokt kondenserad mjölk. :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Saftiga Kanelbullemuffins

Saftiga kanelbullemuffins
Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg. Jag som älskar Kanelbullens dag ser fram emot det! Dock är jag inte hemma när dagen infaller detta år, utan jag är då i TV4-huset för att gästa Malou efter 10. Men vi får väl fira kanelbulledagen där helt enkelt. Kanske med mina Saftiga Kanelbullemuffins?

Hur ska du fira Kanelbullens dag?

Saftiga kanelbullemuffins
Dessa muffins har jag gjort tidigare, men har nu uppdaterat receptet lite och tagit nya bilder vilket ibland kan behövas. :-)

Saftiga Kanelbullemuffins, 12 st:

Ingredienser:
100 g smör
2 tsk kanel, malen
1 tsk malen kardemumma
2 dl strösocker
2 ägg
1.5 dl filmjölk
4.5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
+ Pärlsocker till garnering

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och placera ut 12 muffinsformar på en plåt.
Smält smöret och blanda ner kanel samt kardemumma.
Vispa upp ägg och strösocker ljust och fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i äggsmeten.
Tillsätt filmjölk och smör, rör om till en jämn smet.
Häll upp i formen och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna!

* Förvara dina muffins i en tätslutande kakburk.
* Går utmärkt att frysa in i plastpåsar. 

Saftiga kanelbullemuffins
Hoppas att det ska smaka. Kram! ♥

  1. Oj så saftiga o goda dom blev,bakade dessa i eftermiddags😄Firade kanelbullens dag i förväg o nu finns det inte många kvar🙈

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Fem favoriter från September

Hej på er, ni fina! Hoppas att allt är bra med er.
Jag mår bra. Precis hemkommen efter en mysig helg hos min mamma, det var välbehövligt att få komma ifrån jobbet ett par dagar.
Slutet av september och halva oktober är otroligt hektiskt för mig, kalendern är totalt fullspäckad med jobbrelaterade grejer. Därför kommer bloggen att bli lite lidande. Den har redan blivit det en del som ni säkerligen märkt. Jag försöker hinna med alla mina kanaler så gott jag kan, men någon dag hit och dit kanske blir utan blogginlägg. Så får det vara då. Annars kommer jag inte kunna komma tillbaka heltid om ca. två veckor med massa energi för bloggen.

Men idag hörni, idag är det 1a oktober! Tiden rusar förbi. Jag tänkte att jag skulle dela era 5 bästa Septemberfavoriter idag. Efter att ha kikat på statistiken så ser jag tydligt att ni gillar kladdkaka.. Precis som jag. :-)

Bountykladdkaka
Denna Bountykladdkaka blev omåttligt populär. Jag tycker att bilden faktiskt gör kakan rättvisa, den blev bra. Annars kan det ofta vara svårt att få till en bild där det godaste syns. Men jag gillar känslan som denna bild ger mig.

Chocolate chip cookies
Mina Chocolate chip cookies är alltid populära om jag ser till statistiken. De recepten besöks många gånger dagligen vilket är superkul. För kakorna är verkligen ljuvligt goda!

Key lime pie
Även min Key lime pie blev poppis. Så roligt för den är verkligen himmelskt god. Jag toppar den med lättvispad grädde för att inte få ”sött på sött”. Fyllningen i pajen är söt/syrlig vilket bryts väldigt bra med grädde. Annars är det maräng som en key lime pie ”ska” toppas med, men det skulle blivit alldeles för sött enligt min mening. Men det är såklart en smaksak!

Kladdkaka med kakdeg oreo
Och dessa! Kladdkaka med kakdeg, chokladganache och oreos. OJ vad ni är många som bakat dessa och skickat bilder till mig. Det är SÅ kul! Denna kaka blev minst sagt en favorit i september. Både hos er och hos mig.

Äppelpajkladdkaka
Mer kladdkaka åt folket! Denna Äppelpajkladdkaka gillades starkt av er läsare. Så roligt att ni är många som taggat mig i era bilder på instagram där ni bakat denna kladdis. Den är galet god!

Fem favoriter” får en egen kategori här på bloggen, så att ni kan se alla månaders favoriter samlade på ett ställe. Det är roligt för mig att kolla igenom statistiken och se vad ni verkligen gillar här på bloggen. Ett stort tack också till alla er som är här inne och läser, kommenterar och gillar. Och för att ni verkligen bakar efter mina recept. Ni är så fina och ni gör mig glad dagligen. Stor kram! ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vinnarna

Kladdkakor deluxe
(reklam för min bakbok)
Nu
har jag äntligen kontaktat alla vinnare! Det var inte enkelt att välja bland er 1300+ personer som var med, och det tog tid att gå igenom alla kommentarer vill jag lova. Önskar att jag kunde skicka en bok till er allihopa. Men det går ju tyvärr inte.

Men ett stort GRATTIS säger vi till Klara, Helena, Nike, Rana och TC. Ni har alla fått mail, så kika i inkorgen. ♥

Till er som inte vann en bok denna gång – här kan ni köpa boken, den är just nu även på extrapris! Stor kram! ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kladdkakebollar med Dumle

Kladdkakebollar med dumle
Kladdkakebollar. Att det är bland det godaste jag vet, ja det vet ni ju redan! Men att gömma en Dumle i varje boll var något nytt för mig. Mycket har jag gömt i mina kladdkakebollar, men inte Dumle. Inte förrän nu. Och OJ så gott det var, ni kan inte gissa.. :-)

Kladdkakebollar med dumle
Se här? Ser det inte ljuvligt ut.. Det är enkelt att göra och så kan du gömma nästan precis vad som helst i dina bollar.

Kladdkakebollar med Dumle, 20 st:

Ingredienser
1 kladdkaka – recept här
20 st dumlekolor
200 g choklad att doppa i

Gör så här:
Mosa ihop kladdkakan (som svalnat) i en skål, dela sedan i 20 bitar.
Rulla in en dumlekola i varje bit kladdkaka. Rulla till en boll.
Låt ligga i frysen i ca. 30 minuter.
Smält chokladen och doppa sedan bollarna i chokladen. Låt sedan stelna.


*
Funkar utmärkt att frysa in. Låt då stelna i rumstemperatur.
Doppa bollarna i den choklad du gillar bäst. Jag använder Marabou mjölk. 

Kladdkakebollar med dumle
Hoppas att det ska smaka! Och på tal om kladdkaka så återkommer jag med vinnarna ur tävlingen efter helgen. Jag har fullt upp och inte tid att sitta och gå igenom alla 1300+ kommentarer. Men återkommer så snart jag hinner. Kram! ♥

LOADING..

25 år idag!

Frida Skattberg
Hipp hurra för mig idag! Jag firar 25 år idag. Känns fantastiskt bra! ♥

Jag gillar att fylla år nu i vuxen ålder. Har inte gjort det som barn på samma vis, men nu gillar jag det. Nu känner jag till och med fjärilar i magen inför min födelsedag. Det var så fint i morse när min man kom in med frukost, ballonger och paket i sovrummet. Och väckte mig med sång såklart. Jag är lyckligt lottad.

Frida Skattberg
På tal om min man så fotade han dessa bilder. Och denna sade han var superbra! Jag visste inte att jag höll ballongerna fel förrän jag såg bilderna i efterhand.. Då var det bara att knäppa av en ny. Ha ha. :-)

Nu ska vi in till läkaren en sväng och sedan fira med en god lunch på stan.
Ha en superfin dag kära ni. Kram ♥

LOADING..

Äppeltaco

Appeltaco8
Idag är det Äpplets dag! Wihoo, det måste vi fira! Jag älskar ju äpplen och har gjort en ljuuuuuvligt god Äppeltaco för att hylla äpplet.

Appeltaco3
Jag har sett sådana här på Pinterest och blev så sugen på att prova. Så här kommer min version. En äppeltaco är ingen middagsrätt, utan en efterrätt. Det är så simpelt som ett tacoskal som friterats och doppats i socker/kanel, sedan fylls skalen med en himmelsk äppelfyllning för att till slut toppas med rårörd vaniljsås. Det var bland det godaste jag ätit. Så himla himla gott. Vaniljsåsen har jag gjort efter min kära vän Fredriks recept. Fredrik driver bokbloggen Fredriks fika, in och kika där för massa härliga recept. ♥

Appeltaco6
Jag ställer mina skal i en muffinsplåt som jag vänder på så att den är upp och ned.

Äppeltaco, 8 st:

Skal:
8 tortilla små
6-7 dl olja att fritera i
1.5 dl strösocker
2 msk kanel

Fyllning:
10 äpplen
50 g smör
1 dl strösocker
3 msk kanel

Vaniljvisprecept här

Gör så här:
Börja med att hetta upp oljan i en stekpanna, den ska bli ca. 180°c.
Blanda strösocker och kanel på en tallrik.
Fritera tortillaskalen tills de fått en gyllene färg – fast ändå är någorlunda mjuka.
Vänd sedan skalen i sockerblandningen och vik dem sedan. Ställ dem i något så att de håller sin form – eventuellt i en muffinsplåt som du lägger upp och ned (se bild).
Fyllning: Skala, kärna ur- och grovhacka äppelbitarna. Hetta upp smöret i en panna och tillsätt sedan äpple, strösocker och kanel. Låt sjuda på medeltemperatur i ca. 8-10 minuter, tills äpplena är mjuka.
Fyll sedan skalen med din äppelfyllning och toppa med vaniljvisp eller vaniljglass. Serveras gärna ljumma.

Appeltaco
Hoppas att det ska smaka. Ha nu en superfin äppeldag. ♥

  1. Hej!
    Ser helt fantastiska ut o skulle passa såå bra till en tapas-knyt-middags variant där jag ska ta med efterrätt men hur är det med att göra dem i förväg? Går det att göra skalen dagen innan eller blir dem sega då?

    1. Hej! Nu är inte jag lika proffsig som Frida men jag vet att om man friterar något dagen innan så kan dom bli väldigt tråkiga att äta sedan. Dom får inte det här knastret som man får när man friterar så därför tror jag att det bästa är att du gör det innan servering😁

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

TÄVLING – Vinn min bakbok

Frida skattberg
(Detta inlägg är i samarbete med mig själv).

Imorgon 25/9 släpps min bakbok. Och jag är SÅ himla spänd inför släppet och känner sådant pirr i magen. Och då tänkte jag att vad skulle inte passa bättre än att en liten tävling där ni kan tävla om min bok? Så vi kör en tävling för att fira boken lite, det blir kul!

TÄVLING! 

Nu tävlar jag ut 5 exemplar av min bok Kladdkakor Deluxe – med personliga hälsningar.

För att tävla:
Motivera i kommentarsfältet varför du vill vinna en bok.

Tävlingen avslutas imorgon tisdag 25/9 kl 23.00 och de 5 vinnarna som får en varsin bok meddelas kort därefter via mail (så glöm ej att uppge mailadress – endast jag som ser den).

Kladdkakor deluxe
Lycka till!  ♥