Vegansk Limekola

Vegansk Limekola
Limekola är precis som det låter – en ljuvlig kola smaksatt med lime i form av limeskal. Att bryta av det söta i kolan med lime blev alldeles perfekt. Kolan blir lagom hård på ytan, mjuk inuti och bara smälter i munnen. Så god.

Vegansk Limekola
Att slå in kolarna i små bitar av papper tycker jag blir så himla fint. Dessutom klibbar de inte ihop med varandra vilket jag tycker är toppen. Att lägga alla pappersinslagna kolor i en liten skål på julens gottisbord är ju inte fel, visst?

TIPS:
*
Kolan håller i skafferiet i upp till 4 veckor.
* Kolan kan frysas i tätslutande burk med lock eller i fryspåsar, håller i minst 3 månader i frysen.
* Vid glutenallergi kan du skippa glykossirap helt utan att ersätta med annat.

Limekola, ca. 50 st:

Ingredienser:
75 g mjölkfritt margarin
1.5 dl ljus sirap
2 msk glykossirap
3 dl strösocker
2.5 dl sojagrädde
2 tsk vaniljsocker
rivet skal från 3 limefrukter
1 nypa salt

Gör så här:
1. 
Blanda alla ingredienser utom limeskal i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp.
2. Drag ner värmen till medelhög och låt kolan koka långsamt tills den nått en temperatur om 125°c, det tar ca. 20-30 minuter. Tag av från värmen och rör ner skal från 2 st. limefrukter.
3. Häll smeten i en pappersklädd limpform och riv över skalet från den sista limefrukten. Låt sedan stelna helt i rumstemperatur. Skär sedan i lagom stora bitar och klä in dem i bakpapper.

Vegansk Limekola2
Hoppas att det ska smaka! ♥

  1. Amanda skriver:

    Låter du kolan/fudgen svalna (5timmar) i rumstemperatur eller ska det svalna i kylen? Mina kolor blir oftast klibbiga på utsidan och fastnar i pappret. Vad kan detta bero på? Hur förvarar man kola och fudgen?

    Du har för övrigt väldigt härliga och goda recept som jag ofta bakar efter 😊

  2. Linnéa skriver:

    Vad använder du för termometer till din kola? 😊

  3. Eva skriver:

    Var kan jag köpa formen?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Tomtecookies – chokladkakor med skumtomtar

tomtecookies2
Tomtecookies. Ja, eller brownie cookies med skumtomtar. Varför inte tänker jag, det är ju snart dags för er också att börja med julbaket så då skadar det ju inte att jag förbereder lite, eller hur? Dessa fick betyg 12/10, så då kan ni ju tänka er.

tomtecookies
För mig verkar det inte finnas något slut när det kommer till just brownie cookies. Jag har nog fasen provat alla varianter nu. Men det blir lätt så för mig, att om jag ändå är igång med en smet så kör jag en dubbel och gör många olika varianter av samma kakdeg. Smidigt va? Jag bjöd på dessa kakor här om dagen och de fick högsta betyg. Själv äter jag inte skumtomtar (aldrig gillat dem så värst mycket) och får därför lita på de som gladeligen trycker i sig både fem och sjutton tomtar utan att blinka.. :-)

Tomtecookies, 12 st:

Ingredienser:
200 g mörk choklad, 70%
125 g smör
2 dl strösocker
1.5 dl farinsocker
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
12 st skumtomtar

Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä två plåtar med bakplåtspapper.
2. Smält ihop choklad och smör i en kastrull på låg värme, låt stå.
3. Vispa ägg, strösocker och farinsocker fluffigt med elvisp, vispa i 5 minuter.
4. Vispa ner chokladblandningen i äggfluffet tills allt blivit väl blandat och vänd till sist ner de torra ingredienserna (utom skumtomtar) och arbeta försiktigt ihop en klumpfri smet.
5. Skopa upp smeten med jämna mellanrum, 6 st på varje plåt.
6. Toppa alla kakor med en skumtomte var – som du klipper i bitar.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10 mintuter, tag ur och låt svalna helt innan du flyttar kakorna från plåten.

tomtecookies1
Hoppas att du ska gilla även dessa kakor. ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Brownie cookies med toffifee och hasselnötter

brownie_cookies_toffifee4
Brownie cookies med toffifee och hasselnötter. Som en ljuvlig dröm samlad i en cookie. Tro mig när jag säger att dessa kakor är kakorna med stort K. Ni måste prova! Toffifeen blir härligt len och mjuk i den kladdiga kakan, sedan bryter de krispiga nötterna av på ett himmelskt gott sätt. Mums!

brownie_cookies_toffifee7
Jag har gjort många olika sorters brownie cookies innan, bland annat med dumle, flingsalt, kakdeg, polly, after eight eller kokostosca. Så det är bara att välja och vraka.

Brownie cookies med toffee & hasselnötter, 12 st:

Ingredienser:
200 g mörk choklad, 70%
125 g smör
2 dl strösocker
1.5 dl farinsocker
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
12 st toffifee
1 dl hackade hasselnötter

Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä två plåtar med bakplåtspapper.
2. Smält ihop choklad och smör i en kastrull på låg värme, låt stå.
3. Vispa ägg, strösocker och farinsocker fluffigt med elvisp, vispa i 5 minuter.
4. Vispa ner chokladblandningen i äggfluffet tills allt blivit väl blandat och vänd till sist ner de torra ingredienserna (utom dumle & flingsalt) och arbeta försiktigt ihop en klumpfri smet.
5. Skopa upp smeten med jämna mellanrum, 6 st på varje plåt.
6. Toppa alla kakor med toffifee och hackade hasselnötter.
7. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10 mintuter, tag ur och låt svalna helt innan du flyttar kakorna från plåten.

brownie_cookies_toffifee2
Se så gott det ser ut! Hoppas att det ska smaka. ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..