Utsökt Soppbröd

Idag kommer ett enkelt recept på ett perfekt bröd att äta till soppan!
Det fungerar givetvis lika bra som frukostbröd, men det är något speciellt med att äta detta till soppan.
Varför brödet blev så stort är för att jag lät det jäsa endast en gång.
Och det gör jag för att jag vill ha det sådär stort och härligt luftigt.
Om du knådar degen och formar den till den form du vill ha, och låter den jäsa direkt på t ex plåten (istället för i bunken) i ca 1 1/2 – 2 timmar så blir brödet mycket luftigare och större.
När du knådar degen och låter den jäsa, sedan knådar igen – då knådar du ur all luft ur degen som jäst upp under första jästiden, och då blir degen genast mindre och mer kompakt, eller hur?
Förstår ni vad jag menar?

Jag jäser alltid mitt bröd endast en gång numera. Blir otroligt bra! :-)

Ingredienser:
1 pkt färsk Jäst
4 dl ljummet Vatten
3 msk flytande Honung
1 dl kallpressad Rapsolja
10-12 dl Vetemjöl
1 msk flingsalt

Gör såhär: 
Börja med att smula ner jästen i en degbunke.
Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt) och rör ut jästen med vattnet.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Var försiktig med mjölet –  degen ska vara smidig och ganska lös! Absolut inte hård och kompakt.
Arbeta degen med maskin ca 10 min, om ni ska arbeta degen för hand så är det dubbla tiden som gäller.
Forma sedan degen med mjöliga händer, till en limpa.
Mjöla degen med mycket mjöl och lägg över vikt plastfolie utan att trycka plasten mot degen.
Täck sedan med en bakhandduk och låt jäsa i ca 1 1/2 – 2 timmar.
Snitta degen med ett par snitt och grädda det sedan i mitten av ugnen på 175°C i ca 45 minuter.
När brödets innetemperatur passerat 94°C, då är brödet klart.

Låt sedan brödet svalna helt på galler innan du skär i det.
Skär aldrig i ett varmt bröd!
Det är för att den ånga som kommer ut när du skär i det varma brödet behöver ge fukt åt brödet under tiden som det svalnar! Annars blir brödet torrt.

Serveras gärna med en stor klick smör och lite ost – helst till soppan! :-)

 
LYCKA TILL! ♥

 

  1. Helen skriver:

    Har bakat den supergott, ska göra en sats till nu,,, jag undrar om man kan ha den i form,,, och krydda den lite

    1. Du kan både baka brödet i form och ha i precis vilka kryddor som helst! Kram

  2. Helen skriver:

    Har gjort den super gott,, blir en deg till,,,

  3. Karin skriver:

    Hjälp vad stort det ser ut! ^^

    1. Frida skriver:

      Det var verkligen enormt!

  4. skriver:

    Får testa de receptet nån gång :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..