Klassiska Semlor

Tisdag den 17:e februari smäller det.
Då är det Fettisdagen, även kallad Semmeldagen.
Den dagen är helt klart en av mångas favoritdagar, inklusive min.
Som bakbloggare måste man vara ute i god tid så att ni som provar recepten har god tid på er, och därför kommer ni idag att få ett recept på Klassiska Semlor.

I morse när jag bakade Semlorna så åt jag även årets första semla.
Eller åtminstone en halv Semla. Den andra halvan ska jag äta i eftermiddag.
Vi gick även över till grannarna med ett par semlor, och den glädjen man får tillbaka när man ger bort bakverk är verkligen oersättlig.
Har ni ätit någon Semla ännu?

enna Kardemummakvarn är ett av mina bästa köp. Någonsin!

Klassiska Semlor:
100 g Smör
25 g (1/2 pkt) Jäst, färsk
6-7 dl Vetemjöl
2 1/2 dl Mjölk
2 tsk Kardemumma, nymortlad
1/2 dl Strösocker
1/2 dl Sirap, vit
1 Ägg
2 krm Hjorthornssalt
2 krm Salt

Fyllning:
4-5 dl Vispad Grädde

Mandelmassa:
Lika delar Florsocker & Mandelmjöl
Lite Äggvita

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölken till 37°C och häll den sedan över jästen.
Rör om tills jästen löst sig helt.
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop en smidig deg.
Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa i 40 minuter.
Sätt ugnen på 250°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10 delar.
Rulla varje bit till en tight boll.
Lägg alla semmelbullar på plåten och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Pensla de färdigjästa bullarna med lite ägg och grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca. 10 minuter.
Låt svalna helt på ett avsvalningsgaller.

Blanda alla ingredienser till mandelmassan i en misär och mixa ihop en smidig, varm smet.
När du ska fylla dina semlor så blandar du mandelmassan med lite grädde för att få den smidig.

Vispa upp grädden lagom hårt.

Skär av toppen av alla semmelbullar.
Fyll med mandelmassa och spritsa sedan grädde över.
Lägg på locket och pudra över florsocker.

LYCKA TILL! ♡

LOADING..