Himmelsk Jordgubbstårta

Hej på er! ♥
Vilken härlig dag! Den började med att jag vaknade upp bredvid min sambo för ovanlighetens skull.
Okej, det där kanske lät lite konstigt. Men saken är den att han jobbar borta i veckorna och att vi endast ses på helgerna.
Men nu är han hemma för att köra en tävling idag och kommer därför vara hemma i flera dagar. Så himla lyxigt!
Och för att ”fira” att han nu äntligen är hemma så har jag bakat en liten jordgubbstårta.
Denna tårta är utan tvekan den godaste tårta jag någonsin ätit.
Det är 3 anslag och sedan en och samma fyllning i- och på hela tårtan.
Så himla enkel att baka och SÅ himla god. Jag skulle kunna leva på denna tårta. Bokstavligt talat. Leva!

Denna tårta gjorde jag för ett tag sedan, men den är lite finare än dagens..
Blommor från körsbärsträd är så vackert och fint att dekorera med.

Jag kommer att baka denna tårta så fort någon i familjen fyller år.
Allt för att få äta av den själv. Ha ha..
Tur att sambon fyller år om ett par veckor och att jag står för tårtan.. :-D

Nu ska ni få receptet på denna himmelska skapelse.

Anslag:
4 Ägg
2 dl Strösocker
1 dl Potatismjöl
1 dl Vetemjöl
2 tsk Vaniljsocker
1.5 tsk Bakpulver

Jordgubbsfyllning:
4 dl Vispgrädde
175 g Philadelphia
2 dl Florsocker
2 tsk Vaniljsocker
500 g Jordgubbar, i småbitar

Anslag:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform 15cm med bakplåtspapper, höga kanter.
Smörj sedan botten & kanterna med smör och strö i kokos.
Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i 5 minuter på högsta hastighet.
Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i smeten.
Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter.
Känn med en sticka, den ska vara torr.
Låt svalna en aning i formen innan du tar loss kanten och vänder ”kakan” upp och ned.
Låt svalna helt, plasta- och frys in i ett par h, över natten eller en längre tid.

Tag fram botten och dela den i tre delar medan den fortfarande är fryst.
Låt tina innan du fyller tårtan.

Fyllning:
Vispa grädden hårt i en bunke.
Vispa upp philadelphia med florsocker, tillsätt vaniljsockret.
Vänd ner philadelphiablandningen i grädden.
Tillsätt jordgubbarna som du hackat smått.
Rör om tills allt är jämnt blandat.

Tårta:
Börja med att lägga den tjockaste botten på en tårtbricka eller ett tårtfat.
Spritsa på ett tjockt lagen med fyllning och lägg sedan på nästa botten.
Upprepa igen och lägg på den sista tårtbotten.
Spritsa ut den sista fyllningen och bred ut jämnt över hela tårtan med en palett.
Dekorera med jordgubbar, blommor eller vad du känner för.

Denna tårta gjorde jag endast med två bottnar, men allra bäst blir den med tre.

LYCKA TILL! ♡
 1. Hej! Tack för en inspirerande blogg:) jag undrar om färska jordgubbar kan bytas mot jordgubbssylt?

  Ha en fin dag!

  Kram Malin

 2. Hej, jag provgjorde denna igår inför min dotters 1 års kalas om 3 veckor. Den var verkligen god! Tänkte även göra en med ananas istället, vad tror du om det? Burkananas som har fått rinna av sig lite..:)

  1. Vad roligt att du gillar den! Ja, det låter ju som en suuuupergod idé! Tror att det blir super :) Berätta gärna om du provar! Kram <3

 3. Hej
  Jag tänker göra din (och min) favorittårta till min sons student och då blir det till att göra bottnar i långpanna. Hur ska jag omvandla receptet så det passar till ca 30X40

  Med vänlig hälsning Cecilia

  1. Hej! Vad roligt att du gillar denna! Jag skulle nog säga att du kan göra rulltårtsbottnar och då använda kanske 3 st? Alternativt två st som du bakar 1.5x receptet på sådana bottnar. Det går dessutom mycket fortare och blir supergott! Vad gäller fyllningen så kan du göra 2 x receptet om du vill spackla tårtan med den också. Stor kram! :)

 4. Hej, jag bor i den australienska outbacken och gjorde den här tårtan till en funktion i vårat lilla lantbruks samhälle. Fick så många positiva kommentarer, definitivt kalasets bästa bakverk enligt många! Tack för ett sådant underbart gott recept!

 5. Den smager også godt i Danmark :-) Jeg kom lidt revet citronskal i cremen (ca. 1 tsk.)
  Det gør smagen friskere og giver en lille fornemmelse af boble tyggegummi (tuggummi) i smagen.

  1. Åh vad roligt att höra! Jag älskar citron, brukar ha det i tårtbotten men ska absolut prova att ha det i fyllningen nästa gång. Tack för din kommentar. Stor kram <3

 6. Hej!
  Törs man förbereda fyllningen till tårtan ca två dygn före servering/ihopsättning eller blir den förstörd då?

  1. Det har funkat för mig. Om du upplever fyllningen lite lös så kan du vispa upp den (gärna med en bra ballongvisp) igen! :)

 7. Hej! Skulle uppskatta ett snabbt svar då jag tänkt göra denna till min systers student imorgon! Kan man använda en 24 cm springform, 15 känns väldigt liten? Och hur många bitar blir tårtan ungefär?

  1. Hej! Hoppas att det löste sig! Om du ska baka den fler gånger i en 24 cm form så kan du ta 1.5 x receptet. Kram! <3

  1. Absolut inte! Det är bara ett tips för att den ska bli enklare att dela. Men det funkar bra utan infrysning också! Kram <3

 8. Hej! Tänkte göra tårtan och undrar om springformen kan vara större än 15cm utan att den bränns vid på grund av tunnare lager? Sen tänkte jag, visst kan man blanda i lite hackade valnötter i smeten till botten?
  Räcker tårtan till cirka 8 pers?

  1. Hej! Den kan absolut vara större, dock får du inte ut lika många anslag (bottnar) då. Men det gör ingenting i och med att tårtan istället kommer att bli större. Absolut, vänd försiktigt ner nötterna när det är riktigt fluffigt, gärna krossade nötter för att minska risken för dem att sjunka ner till botten. Tårtan räcker till ca 10-12, så absolut! Lycka till. Stor kram <3

 9. En följdfråga! Behöver ditt smakråd! Hoppas det är ok. Tänkte göra tårtan såhär;
  Vanliga bottnar (kommer ströa med kokos i formen innan gräddning som du) + 1 marängbotten som spacklas med vit choklad.
  Tänkte såhär:
  Lager 1: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
  Lager 2: Marängbottnen som är spacklad med vit choklad- lemoncurd på.
  Lager 3: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
  Toppen: Jordgubbsgrädden och spackla runt om med naturell grädde. Jordgubbar på toppen!

  Min fråga: kommer det vara för mycket om jag strör formen med kokos, har en marängbotten som är lätt spacklad med vit choklad och så jordgubbsgrädde+ lemoncurd som fyllning eller kan det funka? Är marängen för mycket?

  Tack :)

 10. En följdfråga! Behöver ditt smakråd! Hoppas det är ok. Tänkte göra tårtan såhär;
  Vanliga bottnar (kommer ströa med kokos i formen innan gräddning som du) + 1 marängbotten som spacklas med vit choklad.
  Tänkte såhär:
  Lager 1: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
  Lager 2: Marängbottnen som är spacklad med vit choklad- lemoncurd på.
  Lager 3: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
  Toppen: Jordgubbsgrädden och spackla runt om med naturell grädde. Jordgubbar på toppen!

  Min fråga: kommer det vara för mycket om jag strör formen med kokos, har en marängbotten som är lätt spacklad med vit choklad och så jordgubbsgrädde+ lemoncurd som fyllning eller kan det funka? Är marängen för mycket?

  Tack :)

 11. En följdfråga! Behöver ditt smakråd! Hoppas det är ok. Tänkte göra tårtan såhär;
  Vanliga bottnar (kommer ströa med kokos i formen innan gräddning som du) + 1 marängbotten som spacklas med vit choklad.
  Tänkte såhär:
  Lager 1: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
  Lager 2: Marängbottnen som är spacklad med vit choklad- lemoncurd på.
  Lager 3: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
  Toppen: Jordgubbsgrädden och spackla runt om med naturell grädde. Jordgubbar på toppen!

  Min fråga: kommer det vara för mycket om jag strör formen med kokos, har en marängbotten som är lätt spacklad med vit choklad och så jordgubbsgrädde+ lemoncurd som fyllning eller kan det funka? Är marängen för mycket?

  Tack :)

 12. En följdfråga! Behöver ditt smakråd! Hoppas det är ok. Tänkte göra tårtan såhär;
  Vanliga bottnar (kommer ströa med kokos i formen innan gräddning som du) + 1 marängbotten som spacklas med vit choklad.
  Tänkte såhär:
  Lager 1: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
  Lager 2: Marängbottnen som är spacklad med vit choklad- lemoncurd på.
  Lager 3: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
  Toppen: Jordgubbsgrädden och spackla runt om med naturell grädde. Jordgubbar på toppen!

  Min fråga: kommer det vara för mycket om jag strör formen med kokos, har en marängbotten som är lätt spacklad med vit choklad och så jordgubbsgrädde+ lemoncurd som fyllning eller kan det funka? Är marängen för mycket?

  Tack :)

 13. En följdfråga! Behöver ditt smakråd! Hoppas det är ok. Tänkte göra tårtan såhär;
  Vanliga bottnar (kommer ströa med kokos i formen innan gräddning som du) + 1 marängbotten som spacklas med vit choklad.
  Tänkte såhär:
  Lager 1: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
  Lager 2: Marängbottnen som är spacklad med vit choklad- lemoncurd på.
  Lager 3: Tårtbotten med jordgubbsgrädde på.
  Toppen: Jordgubbsgrädden och spackla runt om med naturell grädde. Jordgubbar på toppen!

  Min fråga: kommer det vara för mycket om jag strör formen med kokos, har en marängbotten som är lätt spacklad med vit choklad och så jordgubbsgrädde+ lemoncurd som fyllning eller kan det funka? Är marängen för mycket?

  Tack :)

 14. Hej Frida!
  Tänkte baka denna tårta till midsommar men med en extra fyllning (som också är stulen av dig, nämligen din lemoncurd ;)) och såklart den himmelska jordgubbsgrädden!!!
  För den är verkligen himmelsk MEN, sist jag gjorde denna tårta (och följde recept till punkt och pricka) så blev min grädde väldigt lös, den rann liksom ut (inte helt men var liksom inte ”styv” som andra fyllningar) och var ganska rinnig att ha runt om också, så den blev inte alls så fin som din :( Jag tror det är pga av jordgubbarna men man kan ju inte göra mer än att låta de rinna av och torka efter man skurit upp de eller hur? Fick dock en idé idag, men vet inte om jag vågar utan din expertishjälp!
  Min fråga: skulle man kunna ha gelatinpulver i denna smeten och isåfall hur mycket? Jag vet att 1 tsk gelatinpulver motsvarar ca 2 gelatinblad som binder 1 dl vätska, men jag vill liksom inte ha en pannacotta utav detta utan bara en styvare grädde. Tror du det funkar eller har du annat bra tips för styvare grädde? Ha en underbar midsommar! Kram!

 15. Hej Frida!
  Tänkte baka denna tårta till midsommar men med en extra fyllning (som också är stulen av dig, nämligen din lemoncurd ;)) och såklart den himmelska jordgubbsgrädden!!!
  För den är verkligen himmelsk MEN, sist jag gjorde denna tårta (och följde recept till punkt och pricka) så blev min grädde väldigt lös, den rann liksom ut (inte helt men var liksom inte ”styv” som andra fyllningar) och var ganska rinnig att ha runt om också, så den blev inte alls så fin som din :( Jag tror det är pga av jordgubbarna men man kan ju inte göra mer än att låta de rinna av och torka efter man skurit upp de eller hur? Fick dock en idé idag, men vet inte om jag vågar utan din expertishjälp!
  Min fråga: skulle man kunna ha gelatinpulver i denna smeten och isåfall hur mycket? Jag vet att 1 tsk gelatinpulver motsvarar ca 2 gelatinblad som binder 1 dl vätska, men jag vill liksom inte ha en pannacotta utav detta utan bara en styvare grädde. Tror du det funkar eller har du annat bra tips för styvare grädde? Ha en underbar midsommar! Kram!

 16. Hej Frida!
  Tänkte baka denna tårta till midsommar men med en extra fyllning (som också är stulen av dig, nämligen din lemoncurd ;)) och såklart den himmelska jordgubbsgrädden!!!
  För den är verkligen himmelsk MEN, sist jag gjorde denna tårta (och följde recept till punkt och pricka) så blev min grädde väldigt lös, den rann liksom ut (inte helt men var liksom inte ”styv” som andra fyllningar) och var ganska rinnig att ha runt om också, så den blev inte alls så fin som din :( Jag tror det är pga av jordgubbarna men man kan ju inte göra mer än att låta de rinna av och torka efter man skurit upp de eller hur? Fick dock en idé idag, men vet inte om jag vågar utan din expertishjälp!
  Min fråga: skulle man kunna ha gelatinpulver i denna smeten och isåfall hur mycket? Jag vet att 1 tsk gelatinpulver motsvarar ca 2 gelatinblad som binder 1 dl vätska, men jag vill liksom inte ha en pannacotta utav detta utan bara en styvare grädde. Tror du det funkar eller har du annat bra tips för styvare grädde? Ha en underbar midsommar! Kram!

 17. Hej Frida!
  Tänkte baka denna tårta till midsommar men med en extra fyllning (som också är stulen av dig, nämligen din lemoncurd ;)) och såklart den himmelska jordgubbsgrädden!!!
  För den är verkligen himmelsk MEN, sist jag gjorde denna tårta (och följde recept till punkt och pricka) så blev min grädde väldigt lös, den rann liksom ut (inte helt men var liksom inte ”styv” som andra fyllningar) och var ganska rinnig att ha runt om också, så den blev inte alls så fin som din :( Jag tror det är pga av jordgubbarna men man kan ju inte göra mer än att låta de rinna av och torka efter man skurit upp de eller hur? Fick dock en idé idag, men vet inte om jag vågar utan din expertishjälp!
  Min fråga: skulle man kunna ha gelatinpulver i denna smeten och isåfall hur mycket? Jag vet att 1 tsk gelatinpulver motsvarar ca 2 gelatinblad som binder 1 dl vätska, men jag vill liksom inte ha en pannacotta utav detta utan bara en styvare grädde. Tror du det funkar eller har du annat bra tips för styvare grädde? Ha en underbar midsommar! Kram!

 18. Hej Frida!
  Tänkte baka denna tårta till midsommar men med en extra fyllning (som också är stulen av dig, nämligen din lemoncurd ;)) och såklart den himmelska jordgubbsgrädden!!!
  För den är verkligen himmelsk MEN, sist jag gjorde denna tårta (och följde recept till punkt och pricka) så blev min grädde väldigt lös, den rann liksom ut (inte helt men var liksom inte ”styv” som andra fyllningar) och var ganska rinnig att ha runt om också, så den blev inte alls så fin som din :( Jag tror det är pga av jordgubbarna men man kan ju inte göra mer än att låta de rinna av och torka efter man skurit upp de eller hur? Fick dock en idé idag, men vet inte om jag vågar utan din expertishjälp!
  Min fråga: skulle man kunna ha gelatinpulver i denna smeten och isåfall hur mycket? Jag vet att 1 tsk gelatinpulver motsvarar ca 2 gelatinblad som binder 1 dl vätska, men jag vill liksom inte ha en pannacotta utav detta utan bara en styvare grädde. Tror du det funkar eller har du annat bra tips för styvare grädde? Ha en underbar midsommar! Kram!

 19. Hej! Jag tänkte baka denna till min systers kalas imorgon, men jag har inget potatismjöl hemma. Går det att utesluta det eller byta ut det mot något annat?

 20. Hej! Jag tänkte baka denna till min systers kalas imorgon, men jag har inget potatismjöl hemma. Går det att utesluta det eller byta ut det mot något annat?

 21. Hej! Jag tänkte baka denna till min systers kalas imorgon, men jag har inget potatismjöl hemma. Går det att utesluta det eller byta ut det mot något annat?

 22. Hej! Jag tänkte baka denna till min systers kalas imorgon, men jag har inget potatismjöl hemma. Går det att utesluta det eller byta ut det mot något annat?

 23. Hej! Jag tänkte baka denna till min systers kalas imorgon, men jag har inget potatismjöl hemma. Går det att utesluta det eller byta ut det mot något annat?

 24. Låter som ett fantastiskt recept, men då jag inte tål kokos undrar jag om det behövs till bottnen av någon speciell anledning eller om det funkar lika bra att hoppa över kokos och bara ströa med mjöl ist? :)

  1. Det funkar superbra att bröa med ströbröd, mjöl eller det du nu brukar använda. Kokos är endast för att jag gillar smaken så mycket! :)) Kram.

 25. Låter som ett fantastiskt recept, men då jag inte tål kokos undrar jag om det behövs till bottnen av någon speciell anledning eller om det funkar lika bra att hoppa över kokos och bara ströa med mjöl ist? :)

  1. Det funkar superbra att bröa med ströbröd, mjöl eller det du nu brukar använda. Kokos är endast för att jag gillar smaken så mycket! :)) Kram.

 26. Låter som ett fantastiskt recept, men då jag inte tål kokos undrar jag om det behövs till bottnen av någon speciell anledning eller om det funkar lika bra att hoppa över kokos och bara ströa med mjöl ist? :)

  1. Det funkar superbra att bröa med ströbröd, mjöl eller det du nu brukar använda. Kokos är endast för att jag gillar smaken så mycket! :)) Kram.

 27. Låter som ett fantastiskt recept, men då jag inte tål kokos undrar jag om det behövs till bottnen av någon speciell anledning eller om det funkar lika bra att hoppa över kokos och bara ströa med mjöl ist? :)

  1. Det funkar superbra att bröa med ströbröd, mjöl eller det du nu brukar använda. Kokos är endast för att jag gillar smaken så mycket! :)) Kram.

 28. Låter som ett fantastiskt recept, men då jag inte tål kokos undrar jag om det behövs till bottnen av någon speciell anledning eller om det funkar lika bra att hoppa över kokos och bara ströa med mjöl ist? :)

  1. Det funkar superbra att bröa med ströbröd, mjöl eller det du nu brukar använda. Kokos är endast för att jag gillar smaken så mycket! :)) Kram.

 29. Denna tårta gjorde jag till min systers student. Följde ditt recept men körde på dubbla, jag gjorde ett stort hjärta med en stor ros(av jordgubbar) uppe på toppen. Bokstavligen den GODASTE(!!!) jag ätit i hela mitt liv. Fick höra att den vart mycket godare än den andra studenttårtan som var beställd. Min gick åt helt!!

  1. Ta fram den en halvtimme innan så är den tinad när du ska fylla tårtan! Lycka till! :-)

 30. Hej! Jag tänkte göra denna tårta till min brors 30-årskalas men på choklad-rulltårtebottnar istället. Behöver lite tips på när man ska lägga ihop allt och spackla för att den ska bli så god och saftig som möjligt. Den ska ätas på lördag eftermiddag :D

 31. Tack för ett toppenrecept! Gjorde denna tårta till midsommmar och det var en av de godaste jordgubbstårtor jag smakat! :)

 32. Gjorde tårtan till midsommar och det blev en riktig succé. Helt fantastisk!! Tack för att du delar med dej av dina fina recept

 33. Gjorde den på midsommarafton…..den absolut godaste tårtan jag har ätit i mitt liv! Vi var många som tyckte likadant! En stor favorit, tio stjärnor får den .

  1. Ååh vad roligt att höra! Vad glad jag blir att ni gillade den så mycket. Jag håller med, den är SÅ god! Stor kram till dig! <3

 34. Hej!
  Gjorde denna tårtan igår till midsommarfirandet och det blev en succé! Jag dubblade nästan mängden jordgubbar i fyllningen och det blev ännu godare!

  Tack för bra recept, och hoppas det kommer upp fler somriga bakverk under sommaren!

  Ha det bra!
  Nikita

  1. Hej, åh vad roligt att göra! Vad glad jag blir. Gott med mer jordgubbar :-) Kram på dig!

 35. Hej.
  Prövar å baka denna tårtan nu, men jordgubbarna, färska? Behöver dom också rinnas av?? :)

  1. Ja, färska! Om de är övermogna och väldigt blöta så kan du lägga dem på lite hushållspapper en stund. Men jag har aldrig låtit dem rimma av. Kram

 36. Hej!
  Jag ska baka tårtan idag och den ska vara tills imorgon. Måste bottnarna frysas in eller kan jag göra klart hela tårtan idag, alltså fylla och täcka?

  1. Hej, ingen fara att du postade två gånger! Jag tycker att du ska fylla- och spackla tårtan idag, den är som allra godast imorgon. Strunta i att frysa botten, vänta bara tills den svalnat helt innan du delar den! Lycka till & Glad midsommar! :-)

 37. Hej!
  Jag ska baka tårtan idag och den ska vara tills imorgon. Måste bottnarna frysas in eller kan jag göra klart hela tårtan idag?

 38. Tack för svar Frida :) jag ska absolut pröva med crème fraîche istället för Philadelphia :)
  Det går bra.

  Soliga hälsningar o kram Antonija

 39. Hej. Tänkte testa och göra denna tårta till midsommar. Funkar det och göra ditt tårtbottenrecept i folieformar (ca19cm). Blir det bäst med två då? eftersom din form är mindre, eller är risken att dom blir för tunna?

  1. Hej! :-) Det funkar alldeles säkert. Dela upp smeten i två formar så blir det toppen! :-)

 40. Hej! Tänkte höra i långpanna till min sambos 30års kalas. Tror du det blir bra om man dubblar receptet? :)

  1. Hej! Vad roligt :-) Mitt tips är att göra två Rulltårtebottnar och 2 x fyllningen! :-) Lycka till & Kram!

  1. Ja, det räcker till fyllningen! Sedan om du vill så kan du givetvis köpa extra jordgubbar att dekorera med! :-)

 41. Hej!
  Tack för en härlig blogg! Du bakar helt ljuvliga godsaker som man bara måste prova själv! :) Igår började jag på denna tårta och gjorde anslagen. De sjönk dock ihop efter att jag hade tagit ut dem ur ugnen. Vad tror du att jag gjorde för fel? Jag följde receptet exakt.

  1. Tack snälla Åsa! Vad glad jag blir! Det kan bero på många olika anledningar. Till exempel att ägg och strösocker inte är vispat tillräckligt länge. Eller att du rörde för mycket när du vände ner de torra ingredienserna, eller att bakpulvret inte blandats med de övriga torra ingredienser tillräckligt bra. Eller att du tog ut kakan för tidigt ur ugnen. Om det blir så någon mer gång, vänd den upp och ned då när den kommit ut ur ugnen så ska det räta till sig! Kram :-)

 42. Mums vilken god tårta! Det var länge sedan jag bakade en så smarrig tårta :) Då jag varken tål gluten elller mjölkprotein är det inte alltid det lättaste att få till en tårta som är god både till smak och konsistens men den här varianten funkade verkligen bra! Jag gjorde den på gluten och mjölkproteinfritt mjöl (finax), soja grädde samt mjölkfri creame fraiche i stället för mjukosten . Rekommenderas till alla ”specialkostare”

  1. Hej fina Malin! Så himla roligt att du kom fram och pratade med mig i Hofors! :-) Tack för dessa tips, superbra att veta! Kram på dig. :-)

 43. Hej,

  Först vill jag säga att det är en super fin tårta som du gjort på bilden, kan tänka mig att den var himmelskt good :).

  Sen ville jag fråga en sak, ser att du använder Philadelphia i fyllningen, finns möjlighet o byta ut det mot något annat ( kanske kesella?) eller hoppa över det o bara bland övriga ingredienser?

  Tack på förhand!
  /Antonija

 44. Hej, jag undrar som någon tidigare måste formen både smörjas, ha kokos och bakplåtspapper? jag förstår inte riktigt? Har man kokos på bakplåtspappret eller hur kommer det i kontakt med smeten när det finns ett papper mellan formen och smeten?

  1. Hej! Varför jag klär med papper och smörjer samt har i kokos är för att få en hårdare och godare ”skorpa” på den nedre delen av botten. Den blir lite stabilare av ett lager kokos vilket är bra till den delen som skall vara längst ner. :-) Kram!

 45. Ser megasmarrigt ut och väldigt sommrigt! :D Tror du det funkar att använda smeten i muffinsformar med jordgubbsgrädden till topping? Lättare att ta med och bjuda på jobbet då :D

 46. Tack för svaret!
  Men nu undrar jag om man kanske kan spritsa tårtan med italiensk maräng och sen bränna av den. Eller blir det bara konstigt tror du?

 47. Hej! Hur många bitar blir tårtan i 15 cm form? Jag har en form på 23 cm, kan jag göra dubbel sats på anslaget då?

  1. Det blev 8 bitar som nästan var lite för stora! Du behöver inte dubbla, den enda skillnaden är att tårtan blir lägre :-)

 48. Hej! Tårtan ser sjukt god ut!! Hade tänkt att göra den till min skolavslutnig ☺ Jag undrar bara hur hög kanten bör vara på formen?

 49. Hej! ser jättesmarrigt ut. men ska det både vara bakplåtspapper och smörjas med smör i formen? räcker det inte med att smörja och ha kokos i?

 50. Hur många timmar måste tårtan minst vara i frysen? Lade in den för ca 15 min sedan men tänkte fixa till tårtan ikväll så den får stå och gotta sig lite. Räcker det om den är i frysen till klockan 20/21 ikväll?

  1. Hej! Den måste inte frysas alls om man inte vill det. Varför jag fryser botten är för att den ska bli lättare att dela. Men säg en halvtimme-timme så blir den jättelätt att skära i! :-) Lycka till! Kram <3

  1. Vi har varit 8 personer och ätit av den, och då har det blivit två små bitar över. Eftersom att tårtan är så pass hög så behövs bara en tunn liten bit per person. Så säg åtminstone 8 personer. Minst! :-)

 51. Hej! Om man skulle dubbla receptet och använda en form på 24 cm, vet du ungefär hur lång tid det borde stå i ugnen?

  1. Hej! Kolla efter 40 minuter med en sticka! Håll sedan koll på den om den inte riktigt är klar efter 40 minuter. Stickan ska vara torr! Kram :-)

 52. Hej tänkte göra denna till sonens 2års kalas men tyvärr på köpta bottnar då jag ALDRIG lyckas med tårtbottnar
  Nu till frågan ska man lägga ihop fyllningen idag el vänta till imorgon fm? Dekorera tänkte jag självklart göra imorgon.

  Tack för en otroligt härlig blogg men såååå farlig

  1. Hej! Vad roligt att du vill prova på denna tårta. Det funkar lika bra med köpebottnar, kan lova er att den blir himmelsk ändå! Du kan sätta ihop tårtan ikväll och låta den stå (odekorerad) i kylen över natten, den blir nästan godare så! :-) Lycka till & hoppas att ni får ett underbart kalas. Kram. <3

 53. Jag är lite feg med tårtor, tänker att jag inte kan och att det är svårt. Men den här måste jag prova att göra! Verkar inte allt för svårt och det låter så gott. Dessutom är det jättefina bilder!! :) Verkligen en himmelsk tårta!

  1. Denna är väldigt enkel att göra! Blir alldeles säkert superbra! Tack snälla för dina fina ord. Ha en fortsatt fin dag. Kram <3

 54. Vilken vacker tårta. Tänkte göra den till min födelsedag, men skulle vilja ha lite större. Tror du man kan dubblera receptet? Eller är det bäst att göra i två formar?

  1. Tack snälla du! Du kan göra i en större form och antingen dubblera receptet för att få en hög tårta eller ha samma recept men då få väldigt tunna bottnar. :-)

 55. Hej. Vilken fantastisk tårta. Jag undrar om man kan göra tårtan i en springform på 24 cm. Har svårt att hitta en på 15 cm. Hur hur hög bör kanten vara?

  Ha de

 56. Hej!
  Den där tårtan ser supergod ut!!
  Jag ska göra en ägg- och glutenfri tårtbotten till på onsdag. Tror du att din jordgubbsfyllning skulle passa även till en sån botten?
  Mvh Therese

  1. Hej! Jag själv har faktiskt aldrig ätit någon botten utan ägg och gluten, hur smakar det? Jag skulle dock aldrig kunna tänka mig att det inte skulle bli gott! :-)

 57. Hej
  Går det använda frysta jordgubbar i fyllningen?
  Tänkte att det är lite svårt här i lappland att få tag på goda färska.

  1. Hej! Det blir tyvärr lite för mycket vätska i fyllningen då.. Men prova! Låt vätskan rinna av dem ordentligt efter du delat dem. Lycka till! Kram :-)

 58. Åh! Härligt! :) men är inte blommorna för ”smutsiga” för att ha på tårtan? Eller du kanske inte plockade dem? :)

  1. Jag plockade dem, spolade av dem med vatten och lät dem torka. Sedan lade jag en cirkel av bakpapper under blommorna. Tog bort dem innan servering! :-)

 59. Vilken härlig tårta! Den måste man bara provbaka vid tillfälle. Hade tänkt göra en tårta med jordgubbsmousse i helgen och har redan gjort tårtbotten som blev choklad. Tror du att denna jordgubbsfyllning passar även till chokladbotten? Och hur tror du den blir om man gör ett lager med limemousse? (chokladbotten, din jordgubbsfyllning, limemousse) Eller om man fyller hela chokladtårtan med din jordgubbsfyllning och spacklar med nån limefrosting? Många frågor nu men blev så sugen på att testa din fyllning redan nu :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..