Sommartårta med Jordgubb & Citron

IMG_6385
Finns det någonting godare än en riktig Sommartårta?
En sådan tårta där ingenting är planerat, inte ens besöket som skall få äta av tårtan.
En spontantårta där man tager vad man haver. Fyllningen breds på, grädden blir lite sisådär.
Men det gör ingenting. Absolut ingenting. För tårtan är hemgjord och oplanerad.
Jag älskar sådana tårtor! De är nästan de allra bästa!

IMG_6356
Denna tårta blev otroligt god. Himmelskt god faktiskt, om jag får säga det själv.
Jag svängde ihop en otroligt god fyllning med lemoncurd blandat med färskost och vispgrädde,
Den fyllningen kommer jag göra många fler gånger.

IMG_6339
Nu ska ni få ett recept på denna skapelse.
Receptet skrev jag under tiden som jag bakade, vilket jag ofta gör.
Tur var det för annars skulle ni inte få några recept alls knappt.. :-)

Sommartårta, 10 pers:
3 st. Anslag
2 dl Jordgubbssylt
2 dl Jordgubbar, skivade
Citronfyllning
3 dl Vispgrädde
+ Dekoration

Anslag, 20 cm:
6 Ägg
3 dl Strösocker
1.5 dl Potatismjöl
1.5 dl Vetemjöl
2.5 tsk Vaniljsocker
2 tsk Bakpulver

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform som är 20 cm med bakplåtspapper, klä höga kanter.
Smörj sedan botten & kanterna med smör och strö i kokos.
Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i 5 minuter på högsta hastighet.
Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i smeten.
Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
Känn med en sticka, den ska vara torr.
Låt svalna en aning i formen innan du tar loss kanten och vänder ”kakan” upp och ned.
Låt svalna helt innan du delar den i 3.

Citronfyllning:
2 dl Lemoncurd – recept här
1 dl Philadelphiaost
1.5 dl Vispgrädde, hårt vispad

Gör så här:
Rör ihop lemoncurd och philadelphia, vänd sedan ner den vispade grädden och rör om till en jämn kräm.
Låt stå i kylskåpet ett par minuter.

Tårtan:
Börja med att lägga första anslaget på ett tårtfat, bred sedan jordgubbssylt på anslaget och strö över 1 dl skivade Jordgubbar.
Lägg på nästa anslag och bred på ett tjockt lager med citronkräm, strö 1 dl skivade Jordgubbar över.
Lägg på sista anslaget och spackla tårtan med 3 dl vispad Grädde.
Dekorera med färska bär.

IMG_6359

LYCKA TILL! ♡

  1. Maria skriver:

    Hej Frida,
    Såg receptet på denna citrontårta samt den himmelska tårtan och eftersom jag inte kan bestämma mig så tänkte jag prova att kombinera. Dvs 1 lager med jordgubbsfyllningen från Himmelska tårtan samt 1 lager med citronfyllningen från detta recept. Tror du det funkar, eller blir det för sött? Funderade på om jag skulle göra en citronsmörkräm istället? Ska jag halvera receptet för jordgubbsfyllningen? Har en 24 cm form. Förlåt, blev nästan en liten novell. Tack på förhand. Mvh, Maria

  2. Sommar skriver:

    Vad betyder anslag? Och är det riktigt att det bara är 1,5 dl mjöl i många av dina verk? Eller står det fel?
    Tacksam för svar.

    1. Anslag = Tårtbotten. Och ja, det stämmer, inget som står fel! Kram

  3. Hej, kan jag fylla denna tårta dagen innan den ska serveras eller hur blir jordgubbarna i den?

    Mvh Johanna

  4. Hej, kan jag fylla denna tårta dagen innan den ska serveras eller hur blir jordgubbarna i den?

    Mvh Johanna

  5. Hej, kan jag fylla denna tårta dagen innan den ska serveras eller hur blir jordgubbarna i den?

    Mvh Johanna

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..