Salt Smörkola med Vanilj

Hello! ♥
Jag vet inte vad det är för fel på mig, men jag vill bara stå i köket hela dagarna för att koka Julgodis.
Det är SÅ roligt, blir SÅ gott och sprider en ljuvlig doft i hela kvarteret.
Det jag saknar nu är snö. Massor!
Det är inte många känslor som slår den en känner när den första snön faller ner från himlen.
Längtar ni till snön kommer?

I alla fall, snö eller inte snö.
Nu har jag kokat Julkola.
Min absoluta favorit faktiskt. Den blir precis så som en hemkokt kola ska vara.

IMG_9211
Igår slog jag in kola hela eftermiddagen.
Det är någonting särskilt med att sitta vid bordet och paketera in dessa små godisar i smörpapper.
Snöra ett snöre runtom och sedan lägga ner i en fin kakburk.
Ja, jag älskar det! :-)

IMG_9215
Denna kola är ganska Salt.
Inte för salt. Utan perfekt salt.
Jamen ni vet, en söt kola möter lite salt och Vanilj.. Åh, ja!

Salt Smörkola med Vanilj:
100 g Smör
2 dl Vispgrädde
2.5 dl Strösocker
1 dl Sirap, ljus
Frön ur 1/2 Vaniljstång.
0.5 tsk Flingsalt
+ extra Flingsalt på toppen

Gör så här:
Koka samma alla ingredienser i en kastrull.
Koka kolan på medelhög värme till den klarar kulprovet (info längre ned) och rullas till en ganska mjuk kula.
Rör om i kolan med jämna mellanrum.
Smörj en brödform med olja och häll den färdiga kolasmeten där i.
Låt stelna en aning innan du strör över flingsalt.
Låt sedan stelna i rumstemperatur i ett par timmar innan du skär kolan i bitar.
Slå sedan in kolorna i smörpapper och förvara i en kakburk.
 –
* Kulprovet:
Droppa lite smet i ett glas med kallt vatten.
Tag upp smeten med fingrarna och försök rulla till en ganska mjul kula.
Blir det en kula så är smeten klar, annars får den koka lite till.
IMG_9208
LYCKA TILL! ♥
  1. Nu görs ett nytt försök, den andra smälte så fort jag tog ut den ur kylen trotts kokning på över en timem, testar med högre värme nu:)
    Men väldigt god var den ändå ;)

    1. Hej Stina! :-)
      Förvara kolan i en burk i ditt skafferi, alltså ganska svalt. Jag brukar säga ett månads hållbarhet, men den håller längre än så. Ska du dock inte äta den på ett tag så rekommenderar jag att du fryser in den :-) kram!

  2. Hej igen!
    Jag har kokat i snart en timme och här blir inga kulor alls, de är nästan flytande i vattnet, vad gör jag för fel?
    Kram

    1. Hej! :-)
      Jag vek ett ark smörpapper på mitten fyra gånger och klippte i vecket efter varje vikning. :) kram!

  3. Ungefär hur lång tid tar det innan man kan börja pröva om den klarar kulprovet? Är helt novis men vill gärna pröva koka denna :)

    1. Hej! En kvart ca, du ser när den börjar bli lite mörkare i färgen samt att den börjar bli tjockare. Prova dig fram, det gör ingenting om du är för tidigt ute, för då är det ju bata att koka vidare. :-) kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..