SEMMELTÅRTA

Hej igen!
Har ni haft en fin dag so far?
Jag stressar vidare idag.. Förstår inte vem som bombat i mitt kök? Det är grädde, vaniljkräm och brödsmulor överallt? Och alla bunkar i diskhon? Ha ha. Jag har ingen lust alls att ta tag i kaoset. Så därför sitter jag här, framför datorn, istället. Det är mycket roligare.. :))

 

Okej, om jag nu ska vara aningen mer realistisk så ser det ut som att någon haft tårkrig i mitt kök bara för att jag gjort en … SEMMELTÅRTA!
Jamen ni hörde rätt. Semmeltårta. En tårta som ser ut som en jättesemla, dock i tre lager. Men ÅH semmelhimmelriket alltså. Det kan vara det bästa jag bakat i år. Eller, det ÄR det bästa jag bakat i år. Ja, ni bara måste prova denna inför fettisdagen!!

 

IMG_0580
Men ser ni??? Mellan varje anslag är det hemgjort Vaniljkräm och vispgrädde. Körde på en Vaniljkräm istället för Mandelmassa då sambon är ett större fan av Vaniljkräm än just mandelmassa. Och om jag ska vara ärlig så är ju faktiskt vaniljkräm mycket godare. Det har alltid varit min favoritfyllning i just semlor. Denna tårta tänkte jag att sambon och jag skulle mumsa på ikväll för att fira vår 6-årsdag lite i förväg. Vi är på olika håll på fredag när det är vår dag, så varför inte fira lite i förväg? Jag menar, tänk att vi stått ut med varandra i 6(!!) år? Det är ju helt otroligt!! Så häftigt!

 

IMG_0584
Tror ni jag kunde hålla mig ifrån att smaka?….. NÄ! Haha. Förlåt hjärtat!! Jag tog lite, liiiite. Kände att jag var tvungen att smaka, hur ska jag annars kunna bekräfta för er att det är en av de godaste tårtor någonsin? Om inte annat så är det en himla bra ursäkt som jag ofta kör med. ”Men älskling, det förstår du väl att jag måste provsmaka för mina läsares skull”. ;-)

 

IMG_0553
Dock får ni ingen bild i genomskärning innan vi skurit i den. En sådan stor bit kunde jag inte ta..

 

Semmeltårta, 8-10 pers:
Semmeltårtbotten – recept här nedan
4 dl Vaniljkräm – recept här nedan
5 dl Vispgrädde, vispad
Florsocker för garnering

Börja med at skära bort locket av tårtbotten.
Skär sedan botten i tre delar.
Bred ett lager vaniljkräm på botten.
Spritsa på vispgrädde.
Upprepa två gånger till.
Spritsa grädde och lägg försiktigt på locket.
Pudra över florsocker.
Ät & NJUT!

 


Tårtbotten:
25 g Jäst
2.5 dl Mjölk, rumsvarmt
2 tsk Kardemumma, malen
1 nypa Salt
1 krm Vaniljpulver
0.5 dl Strösocker
50 g Smör, rumsvarmt
7-8 dl Vetemjöl Special/Kärnvete
+ 1 Ägg för pensling

Börja med att smula jästen i bunken till din assistent.
Häll på den fingervarma mjölken och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt kardemumma, salt, vaniljpulver och strösocker. Rör om.
Tillsätt smöret i bitar samt vetemjöl, lite i taget.
Arbeta till en smidig deg.
Degen är färdigarbetad när den släpper bunkens kant.
Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 40 minuter.
Smöra en springform på 20 cm.
Stjälp upp degen på lätt mjölad arbetsbänk.
Runddriv degen till en rund boll och lägg den i formen.
Låt jäsa i 30 minuter och sätt under tiden ugnen på 200°C.
Pensla den färdigjästs dgen med etta uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
Om bullen blir mörk på toppen så kan du öppna ugnen och lägga på aluminiumfolie.
Tag ut ur ugnen, låt svalna ett par minuter. Tag sedan bort kanten och låt bullen svalna på galler.

 

 

Vaniljkräm:
4 dl Mjölk
4 Äggulor
2 msk Strösocker
2 msk Maizena
1.5 tsk Vaniljpulver

Rör ihop mjölk, äggulor, strösocker, maizena och vaniljpulver i en kastrull.
Låt sjuda under konstant omrörning tills krämen tjocknar.
Häll upp i en skål och låt kallna helt.

 

 

IMG_0590

 

Tips på andra Semlor:
Nutellasemla
Semlecroissanter
Semlewhoopies
Petit Choux- semlor
Klassiska Semlor

 

 

Glöm inte att följa mig på Facebook & Instagram.

 

 

LYCKA TILL! ♥

 

    1. Tack fina! Och grattis till er också i förskott. Wow! Det är inte klokt. Så häftigt och beundransvärt. Puss & Kram älskade. <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..