Italiensk Surdegspizza

Hej freeeedag & fina vänner!

Har sett fram emot denna fredag mycket. För i helgen är jag så gott som ledig. Stressar som en tok idag för att hinna jobba klart allt innan sambon hämtar upp mig. Vi ska till Dalarna över helgen. Robert ska ha ett träningsläger där uppe på söndag. Så på söndag är första gången sedan 18 juli 2015 som han kommer att köra motorcykel igen. ÄNTLIGEN! Som han har längtat. Och jag också. Han är liksom mycket gladare när han får köra motorcykel. Även mindre rastlös och irriterad.. Och så är han hemma lite mindre vilket kan vara bra när jag jobbar så mycket nu i vår. Win win win alltså! Haha.. :))

 

Idag har jag lyxat till det med en SUPERGOD lunch. Firar lite idag, i min ensamhet. Jag firar mina framgångar. Så jag bakade en Surdegspizza som jag mumsade i mig. SÅ otroligt gott. Surdegspizza är bland det godaste jag vet för tillfället. Har cravings på allt med Surdeg. Mums. Tur att det blev en degbit kvar som jag gör en pizza av lagom till sambon kommer hem så att vi kan äta i bilen på väg.

 

Italiensk-Surdegspizza
Jag valde att göra en italien-inspirerad pizza. Tomatsås, mozzarella, prosciutto, tomater och ruccola. Jag älskar italienska pizzor med alla dess härliga fyllningar och toppingar. Och denna pizza är verkligen något utöver det vanliga.

 

Italiensk-Surdegspizza4
När det kommer till Surdegspizzor så föredrar jag en tunn botten med tjocka, krispiga kanter. Kanterna ska liksom bli som ett härligt bröd. Ja, ingen annan pizza kan mäta sig mot en hemgjord Surdegspizza.

 

Italiensk-Surdegspizza3
Vilken är din favoritpizza?

 

Surdegspizza, 2 st:

Pizzadeg:
85 g aktiv Surdegsgrund
10 g Olivolja
120 g Vatten
150 g Vetemjöl
100 g Dinkelsikt
6 g Salt

Rör ihop ingredienserna till en smidig deg. Sätt plastfolie på bunken.
Låt jäsa i rumstemperatur i 5-6 h, till dubbel storlek.

Tomatsås:
1/2 burk Tomatkross
2-3 Vitlöksklyftor, finhackade
Valfria, torkade örter
Salt & Svartpeppar

Koka ihop alla ingredienser i en kastrull på medelhög värme.
Låt puttra ett par minuter och låt sedan svalna.

Fyllning:
200 g Riven ost av valfri sort
200 g Mozzarella
Prosciutto
Ruccola
Körsbärstomater

Skiva mozzarellan i jämntjocka skivor.
Dela prosciutto i mindre bitar och skär tomaterna på hälften.

Grädda Pizzan:
Börja med att sätta ugnen på 250°C och sätt in en baksten eller plåt mitt i ugnen.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
Tryck ut till två jämnstora pizzor med en tjock kant runt.
Förgrädda pizzabotten i 2-3 minuter.
Bred på tomatsås och strö över ost.
Lägg på mozzarella.
Grädda mitt i ugnen i 5 minuter och tag sedan ut pizzan.
Lägg på prosciutto och grädda i ytterligare 8-10 minuter.
Strö över ruccola och tomater innan servering.

 

Italiensk-Surdegspizza3

 

Lycka till med Pizzabaket! Och ha en fin fredagkväll kära vänner. Var rädda om er!

 

Kram,
Frida ♥

  1. Hej! jag är nybörjare på att baka.
    Kan du säga hur mycket är gr i dl?
    85 g aktiv Surdegsgrund
    10 g Olivolja dl?
    120 g Vatten

  2. My skriver:

    Tack för en helt fantastisk blogg.

    Undrar dock om man kan byta ut dinkelsikten mot något annat? Har tyvärr inte den hemma..

  3. Sofie skriver:

    Ser väldigt smaskigt ut. Kan den jäsa längre tid utan att det blir något fel på den?

    1. Den är ljuvlig!! Ja, det kan den absolut göra! Gärna i kyl över natt och i rumstemperatur under dagen :-) blir så goda smaker som kommer fram då! :-) kram.

  4. Sandra skriver:

    Åh så god den ser ut! Superfina bilder. Åt själv en pizza idag, fast på lite nyttigare vis. Kika gärna in på min blogg för recept och inspiration! Ha en fin dag. /Sandra

    http://nouw.com/energik%C3%B6ket

  5. Hej!

    Bakar massvis, kanske inte alltid enligt specifika recept härifrån men du ger mycket smakinspiration och vilja. Jag har dock ingen hushållsvåg, men har jobbat en del med surdeg nu senaste och undrar om du vet hur stor volym ungefär som 85 gram surdeg är? Eller hur mycket en deciliter surdeg väger? Det skulle vara oerhört tacksamt att veta!

    Drömmer här inte om ett bageri, utan att ge ut en tecknad bak/kokbok. Skulle det någonsin slå in som det gjort för dig här, så skulle fridasbakblogg definitivt vara i tacklistan, om det nu har någon betydelse för dig :)

    Ha en härlig lördag! /Renvert

    1. Hej! Det du skriver betyder massor och gör mig så glad! Tusen tack. <3

      En dl Surdeg väger ca. 100 gram, så en knapp deciliter surdeg. Och lite för mycket surdeg gör ju ingenting. :-)

      Stor kram! Ha en toppenfin kväll. <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..