Saftiga Lussebullar

Lussebullar, Lussekatter, Saffransbullar, Saffransbröd, Luciabullar.. Ja, kärt barn har många namn. Dessa Lussebullar blir otroligt saftiga med hjälp av blötlagda russin, rumsvarmt smör och kall degvätska.


Saftiga Lussebullar

Tips för supersaftiga Lussebullar:

  • Blötlägg russin minst 1 h före bakning:
    Russin är torkad frukt (vindruvor). Och torkad frukt drar åt sig väldigt mycket vätska. Så om du trycker fast torkade russin på dina lussebullar så kommer de att dra åt sig vätska ur lussebullarna vilket kommer att bidra till att bullarna kan bli torra.
  • Använd alltid rumsvarmt smör:
    Baka alltid på rumsvarmt smör! Om du smälter smöret så kommer det att uppfattas som extra degvätska. Det kommer att leda till att du tillsätter mer mjöl då degen är för kladdig – vilket i sin tur leder till att bullarna blir kompakta och torra. Så, alltid rumsvarmt smör!
  • Baka på kall degvätska:
    Att baka på kall degvätska har många fördelar. Jäsningen kommer inte igång så länge du knådar degen vilket gör att degen blir mer lättarbetad. En ojäst deg är alltid enklare att jobba med än en jäst deg. Det kommer att göra det enklare för dig att få fina lussebullar. På så vis kan du baka klart bullarna och bara låta de jäsa på plåten innan de ska in i ugnen. En jäsning räcker! Det minskar också risken för överjästa bullar.
  • Grädde:
    Byt ut en del degvätska mot vispgrädde. Fettet från grädden bidrar till saftighet i degen vilket kommer att ge mjuka och saftiga bullar.

Saftiga Lussebullar, 25 st:

Ingredienser:
50 g fäsk jäst
4 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1.5 g saffran
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
+ 1 ägg till pensling
+ blötlagda russin

Gör så här:
Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor skål.
Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker. Häll sedan ner det i jästblandningen.
Tillsätt resterande ingredienser, lite mjöl i taget.
Arbeta ihop en smidig deg och stjälp sedan upp på mjölat bakbord.
Dela degen i 25 jämnstora delar.
Rulla ut varje deg till längder (ca. 2 cm i diam.) och forma sedan till lussebullar.
Lägg på en bakpapperklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 1-2 h.
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla med ägg, tryck fast två russin på varje bulle och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 7-9 minuter, tills bullarna fått en fin gyllene färg. Låt svalna innan du lyfter dem från plåten.
Förvara i en tätslutande kakburk. Går utmärkt att frysa!

Här ser ni mig baka mina Saftiga Lussebullar. ♥

Fler recept med Saffran:
Saffransbullar med vaniljfyllning
Havrebollar med saffran
Saffranskladdkaka
Saffranskola
Lussebullesnittar

  1. Katrin skriver:

    Bullarna blev saftiga men jag sockermängden är i minsta laget. Det gör att smaken blir något fadd och att saffransmaken inte kom fram riktigt. Jag skulle öka mängden socker till 2 dl nästa gång. Jag gillar inte när saker är för söta men här var det i minsta laget.

    Tack för en supertrevlig bakblogg med många bra tips, Frida!

    1. Kul att höra att de blev saftiga! Dock är 1 dl strösocker alldeles perfekt mot mängden av övriga ingredienser. Tar du 2 dl tror jag att det kan bli tråkigt åt andra hållet. Men prova och återkom gärna efteråt. :) Kram!!

  2. Mona skriver:

    Hej!
    Jag undrar om det går att utesluta ägget i degen? Undrar även om det går att använda torrjäst och hur mycket isf.

    1. Det går bra att utesluta ägget och så går det även bra att baka på torrjäst! :) Kram

  3. Hanna skriver:

    Godaste lussebullarna jag någonsin har ätit!! Kommer rekommendera alla att baka efter detta recept!

  4. Nina skriver:

    Tänkte baka lussekatterna med duppelt satz mem undrar lm du använder 100gr jäst ändå?

    1. Hej! Nej, jag skulle fortfarande köra på 50 g! Kram <3

    1. Samire skriver:

      Hej.

      Öka inte jästen. Det behöver man aldrig göra om man vill göra dubbelsats av en deg.

      Det du kan göra är att följa receptet som det är och endast öka mängden av mjölk och grädde. Alltså öka mjölken från 4dl till 8dl ochbsedan grädden från 2dl till 4dl. Så får du en dubbelsats.

      På tal om sockermängd så skulle jag i detta fall öka det till 2 dl socker.

      Lycka till! :)

  5. Hej. Älskar verkligen dina recept. Skulle vilja pröva göra dina lussebullar men undrar om de går att byta ut till laktosfritt? Kram jessica 😊

    1. Det är inga problem alls! Alla laktosfria produkter är ju i princip samma som icke-laktosfritt så det har ingen betydelse😊

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..