Julmustkola

Julmustkola. Alltså – Kola som smakar Julmust. JA! Det blev en riktig hit här hemma. Perfekt nu inför jul!

julmustkola
Jag hade lite havssalt som jag toppade kolarna med. Salt förhöjer och balanserar smakerna så fint. Bakar aldrig utan salt. En liten nypa salt. Alltid. Och väldigt passande så gjorde lite salt verkligen skillnad på smaken av min Julmustkola. Julmustsmaken blev mer tydlig.

julmustkola

Julmustkola, ca. 40 st:

Ingredienser:
1.5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1.5 dl vit sirap
1.5 dl julmust
+ havssalt eller flingsalt

Gör såhär:
Rör ihop alla ingredienser utom salt i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sänk värmen till medelhög. Låt koka i ca. 30-40 minuter, tills kolan nått en temperatur om 125°C. Häll kolan i en bakpapperklädd brödform. Låt stelna ett par timmar, gärna över natten i rumstemperatur. Toppa med salt.
Skär i jämnstora bitar och slå in i smörpapper. Tvinna eventuellt dina kolor en aning.
Förvara i en tätslutande burk med lock. Går utmärkt att frysa!

Det tar ganska lång tid för kolan att bli tjock under kokning. Ha tålamod! :-)

julmustkola
Lycka till med din Julmustkola. Hoppas att du ska gilla den. ♥

Fler recept på kola:
Citronkola
Chokladdoppad chokladkola
Salt smörkola med vanilj
Kardemummakola
Polkakola
Saffranskola
Smörkolakarameller

  1. Gjorde dessa i eftermiddag , blev hur bra som helst.
    Hälde i smeten i form av silikon med små hjärtan och lät dem svalna, lossnade fint och höll formen.
    Fina att lägga upp på fat till jul.
    Superbra recept.

  2. Hej. Jag undrar bara hur man ska förvara kolan? Ska den va i kylen eller i skafferiet? Och hur länge håller den sig ”färsk” så att säga?
    Tack för en super bra blogg med masso goa recept!

  3. Jag gjorde dessa i helgen, det tog väldigt lång tid på min spis att komma upp till 125 grader men det blev väldigt gott. Ska prova att koka dem med glögg som smaksättning nästa helg…

    1. Prova att höja värmen lite lite grann nästa gång så ska det nog gå fortare! Gott med glögg, bra idé! Ha en strålande vecka. Kram <3

  4. Om man inte har någon tjockbottnad kastrull, funkar det att använda en vanlig fast att man är försiktig med värmen?

  5. Hej Frida!
    Om man är mjölk allergiker vet du om det finkar lika bra att använda sig av sojagrädde istället för vanlig vispgrädde? Tack! Och ha en fin dag, glad första december!

  6. Hej Frida! Om man endast ska använda sig av vit sirap, ska man ha 1,5 dl eller 1 dl då? Tänker eftersom man utesluter en del av sirapen? Dessa ser ju SÅ goda ut, är verkligen sugen på att testa nu till julen :)

  7. Tack för snabbt svar!
    Då förstår jag, jag gjorde inte kulprovet. Ska testa göra dessa igen och då går det nog bättre 😊

  8. Testade att göra dessa men jag kunde ej dela dem i jämnstora delar. Gjorde som det står i receptet att hälla kolan i en form och låta stelna under natten, och sedan skära den i jämnstora delar. Men det gick inte för att det var stenhårt, hela kolan bara sprack och blev inte alls som det skulle. Förstår inte varför det blev så?

  9. Hej ! Har prövat detta några gånger nu men jag får aldrig kolan varmare än 100 grader. Jättekonstigt som sagt då man första gången höll på i över en timme. Annars får jag prova något av dina andra recept finns en hel del att välja på =)

  10. Hej.
    Jag bor i Norge å här finns det inte vit sirap😔 kan man använda bara ljus sirap eller borde jag ta något annat?
    Tacksam för svar då jag syns de här lät väldigt goda 😄

  11. Jag testade denna! Använde termometer så vet inte hur länge den kokade men konsistensen blev kanon! Kände igen julmustsmak dock, ska prova mindre ljus sirap nästa gång.

    Enda funderingen jag har är nog varför de ”flyter ut” efter att de stått en stund. Synd när man skruvat dem så fint ;D

    1. Hello! Men det var knasigt. Jag ska prova koka dessa igen imorgon och se om jag kan få fram smaken ännu mer. :)
      Hmm. Mina håller sig bra! Förvarar du dem för varm kanske? Kanske i närheten till en värmekälla, så som element, spisen, en kamin? Prova koka de lite längre så ska de nog hålla sig! Stor kram. <3

  12. Hm, ja! Det kan bero på den ljusa sirapen. Jag provade med båda och mest julmustsmak fick jag när jag endast använde den vita. Stor kram!

  13. Hej! Jag såg här bland kommentarerna att du rekommenderar en ”finare” julmust. Har du något exempel på vad detta kan vara för sort? Tacksam för svar för jag blev så sugen på att testa detta recept! <3

  14. Men åh vad tråkigt! Jag kokade med en lite finare julmust, kanske har med det att göra?
    Din spis kanske är mer effektiv än vad min är så min medelvärme kan vara mindre varm än din. Koka på låg värme så att kolan kan koka åtminstone 20-30 minuter, då blir den seg och god. =) Kram!

    1. Hej! Den ska vara i samma konsistens som en vanlig kolasmet. Jag kan egentligen inte säga exakt hur lång tid det kommer att ta för dig då din värme på spisen kanske är mer- eller mindre effektiv än min. Jag varierar mellan värme 3-4 av 6 på plattan. Så lägre värme tar längre tid. Kram!

  15. Okej tack för svar! Hur länge ska den koka egentligen, jag kokade den 40 minuter på sån värme så att det småbubblade hela tiden?

    1. Hej! Det tar lång tid! Har tagit bort en del grädde i receptet (utan att det gör skillnad på kolan) för att den ska tjockna lite fortare. Provade koka igen i morse och det gick super! Lade till lite ljus sirap också för lite mer kolasmak. Prova igen, ha tålamod! Kram <3

  16. Spännande..detta ska jag prova. När tvinnar du kolan…blir den halvseg så du kan göra det dagen efter gör du det ganska omgående?

  17. Åh, låter smaskens!
    Tror du det går bra med ljus sirap istället för vit, har ingen vit hemma…
    Tack för inspiration o mysig blogg❤️

    1. Det funkar! Dock blir det mer smak av kola än julmust då. Men det funkar ändå! :) Tack själv! Kram! <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..