Julmustkola

Julmustkola. Alltså – Kola som smakar Julmust. JA! Det blev en riktig hit här hemma. Perfekt nu inför jul!

julmustkola
Jag hade lite havssalt som jag toppade kolarna med. Salt förhöjer och balanserar smakerna så fint. Bakar aldrig utan salt. En liten nypa salt. Alltid. Och väldigt passande så gjorde lite salt verkligen skillnad på smaken av min Julmustkola. Julmustsmaken blev mer tydlig.

julmustkola

Julmustkola, ca. 40 st:

Ingredienser:
1.5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1.5 dl vit sirap
1.5 dl julmust
+ havssalt eller flingsalt

Gör såhär:
Rör ihop alla ingredienser utom salt i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och sänk värmen till medelhög. Låt koka i ca. 30-40 minuter, tills kolan nått en temperatur om 125°C. Häll kolan i en bakpapperklädd brödform. Låt stelna ett par timmar, gärna över natten i rumstemperatur. Toppa med salt.
Skär i jämnstora bitar och slå in i smörpapper. Tvinna eventuellt dina kolor en aning.
Förvara i en tätslutande burk med lock. Går utmärkt att frysa!

Det tar ganska lång tid för kolan att bli tjock under kokning. Ha tålamod! :-)

julmustkola
Lycka till med din Julmustkola. Hoppas att du ska gilla den. ♥

Fler recept på kola:
Citronkola
Chokladdoppad chokladkola
Salt smörkola med vanilj
Kardemummakola
Polkakola
Saffranskola
Smörkolakarameller

  1. Marie skriver:

    Gjorde dessa i eftermiddag , blev hur bra som helst.
    Hälde i smeten i form av silikon med små hjärtan och lät dem svalna, lossnade fint och höll formen.
    Fina att lägga upp på fat till jul.
    Superbra recept.

  2. Ida skriver:

    Hej. Jag undrar bara hur man ska förvara kolan? Ska den va i kylen eller i skafferiet? Och hur länge håller den sig ”färsk” så att säga?
    Tack för en super bra blogg med masso goa recept!

  3. Sofia skriver:

    Jag gjorde dessa i helgen, det tog väldigt lång tid på min spis att komma upp till 125 grader men det blev väldigt gott. Ska prova att koka dem med glögg som smaksättning nästa helg…

    1. Prova att höja värmen lite lite grann nästa gång så ska det nog gå fortare! Gott med glögg, bra idé! Ha en strålande vecka. Kram <3

  4. Lisa skriver:

    Måste gå att byta ut julmusten med glögg? Måste testas😆😬

  5. Mikaela skriver:

    Om man inte har någon tjockbottnad kastrull, funkar det att använda en vanlig fast att man är försiktig med värmen?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..