Marknadsnougat

Marknadsnougat. Antingen älskar man det eller så hatar man det. Gillar ni Marknadsnougat? När jag var liten så fick jag alltid smaka ett par bitar av morfar när vi var på Kopparbergsmarknaden. Vi var där varje år när vi var små och morfar körde samma visa varje gång – sade till mormor att jag och min storebror ville ha lite marknadsnougat så han köper det åt oss.. Sedan slutade det alltid med att det var det vi som fick smaka av morfar och inte tvärtom.. :-))

marknadsnougat

Marknadsnougat är väldigt enkelt att göra själv. Det går fort och resultatet blir precis som riktig marknadsnougat. Super!

Marknadsnougat, ca. 50 bitar:
100 g smör
4 dl strösocker
1.25 dl vatten
5.25 dl vetemjöl
3 dl florsocker
0.75 dl kakao

Börja med att blanda smör, strösocker och vatten i en kastrull. Koka ihop och låt koka tills allt socker smält.
Sikta vetemjöl, florsocker och kakao i en stor skål. Blanda om väl. Häll smörblandningen i de torra ingredienserna. Arbeta ihop till en jämn smet – här gäller det att vara snabb då smeten stelnar fort.
Bred ut smeten i en bakpapperklädd form. Låt stelna och skär sedan i jämnstora bitar.

marknadsnougat3

Lycka till med nougatbaket! :-)

Fler recept på julgodis:
Saffransknäck
Julmustkola
Saltlakritskola
Vegansk chokladtryffel
Chokladfudge på 2 ingredienser
Varm choklad- fudge
Nutellafudge på 2 ingredienser
After eight- fudge på 3 ingredienser
Chokladdoppad chokladkola

 1. Hej!
  Har precis gjort detta recept. Smakar ju exakt som marknadsnougat. Jag som älskar det! Min morfar köpte alltid det oxå :)
  Hur förvarar man det bäst så det håller längst? I kylen? Tänkte att de ska kalla sig till jul nu, om jag inte råkar äta upp alla innan ;)

 2. Hej Frida!!
  Hur stor var din form till denna satsen? :) Och hur förvarar du den bäst? Hade varit en perfekt julklapp om den klarar att vara utanför kylen en stund ;)

  Kram! (@njutenstund på instagram)

  1. Hej! Jag hade en form som var 20×30 cm. Jag valde den för att få en ganska hög nougat. Så, välj form efter hur hög du vill ha din nougat. :-) Den klarar sig jättebra utanför kylen! Se bara till så att den är förpackad ordentligt så att den inte blir torr! Kram. <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..