Himmelsk Jordgubbstårta

Himmelsk Jordgubbstårta är en av de godaste tårtorna som finns. Om inte DEN godaste. Den är även väldigt enkel att baka. Samma fyllning genom hela tårtan. Jag tycker verkligen att ni ska prova denna. Den är, precis som namnet antyder - Himmelsk.

Himmelsk_jordgubbstarta2
Första gången jag bakade denna tårta var för snart exakt 2 år sedan. Jag kom själv på receptet och experimenterade fram en tårta som kom att bli den godaste jag någonsin ätit. Jag postade den i en facebookgrupp där den spreds snabbare än en löpeld. Denna tårta delades flera tusen gånger i olika grupper på Facebook, på instagram och över internet. Den utsågs av ett magasin till ”Sommarens godaste tårta”. Ja, mycket uppmärksamhet fick den, precis som det ska vara.

Himmelsk_jordgubbstarta
Den går även snabbt att baka. Om du har bottnar färdiga redan så tar det inte mer än 15 minuter. Hur bra är inte det?

 

Jag har ändrat lite i receptet sedan mitt första recept.

Sommarens godaste tårta.

Himmelsk Jordgubbstårta, 10 bitar:

Anslag:

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1.5 tsk bakpulver

Jordgubbsfyllning:

  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphia
  • 1.5 dl florsocker
  • 1.5 tsk vaniljpulver
  • 500 g jordgubbar, i småbitar

Gör så här:

  1. Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°C  och klä en springform, 18 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
    Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt,  med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och ställ i frysen direkt för snabbare nedkylning. Skär sedan i 3 eller 4 anslag.
  2. FyllningVispa upp grädden hårt i en bunke för sig. Vispa sedan upp philadelphiaost med florsocker och vaniljpulver. Tillsätt sedan jordgubbarna och rör ihop. Blanda ner färskostblandningen i vispgrädden och vispa till en tjock smet – enklast med ballongvisp.
    Tag fram anslagen och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat. Fyll med ett lager jordgubbsmousse och lägg sedan på nästa anslag. Upprepa till sista anslaget och spackla sedan tårtan med resterande fyllning.
  3. Dekorera gärna med färska bär. 

* Om du upplever fyllningen för lös – vispa då för hand med en ballongvisp till önskad konsistens. Den blir tjockare ju mer du vispar.
För glutenfritt alternativ – byt ut vetemjöl mot potatismjöl (alltså 2 dl potatismjöl totalt). 

Himmelsk_jordgubbstarta1
Hoppas att det ska smaka! :-)

Kram ♥

 

 

  1. Viola skriver:

    Gjorde dubbelsats eftersom jag hade två tårtor men blev så sjukt mycket fyllning över så testar att frysa ner och ha till glassbuffén på dotterns ettårskalas i helgen 🤗😍

    1. Toppen! Denna fyllning är verkligen god som glass. :) Kram!

  2. Linda skriver:

    Nån som provat med frusna jordgubbar? Går det eller blir det för blött?

  3. Godaste tårtan jag både gjort och ätit! Blir succé alla gånger 🤩
    Dock är minsta sonen äggallergisk, undrar om du har tips på ngt som kan ersätta äggen? Vill ju att alla i familjen ska kunna ta del av den :)
    Kram!

  4. Trevlig variant på jordgubbstårta. Gjorde något tunnare botten och 20 cm istället och delade i tre bottnar. Dekorerade sidorna som naked cake så fyllningen räckte bra ändå (och jättebra konsistens!!).

  5. Malin skriver:

    Hej! Undrar bara om man måste ha färska jordgubbar i, eller om det funkar med frusna upptinade?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..