Himmelsk Jordgubbstårta

Himmelsk Jordgubbstårta är en av de godaste tårtorna som finns. Om inte DEN godaste. Den är även väldigt enkel att baka. Samma fyllning genom hela tårtan. Jag tycker verkligen att ni ska prova denna. Den är, precis som namnet antyder - Himmelsk.

Himmelsk_jordgubbstarta2
Första gången jag bakade denna tårta var för snart exakt 2 år sedan. Jag kom själv på receptet och experimenterade fram en tårta som kom att bli den godaste jag någonsin ätit. Jag postade den i en facebookgrupp där den spreds snabbare än en löpeld. Denna tårta delades flera tusen gånger i olika grupper på Facebook, på instagram och över internet. Den utsågs av ett magasin till ”Sommarens godaste tårta”. Ja, mycket uppmärksamhet fick den, precis som det ska vara.

Himmelsk_jordgubbstarta
Den går även snabbt att baka. Om du har bottnar färdiga redan så tar det inte mer än 15 minuter. Hur bra är inte det?

 

Jag har ändrat lite i receptet sedan mitt första recept.

Sommarens godaste tårta.

Himmelsk Jordgubbstårta, 10 bitar:

Anslag:

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1.5 tsk bakpulver

Jordgubbsfyllning:

  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphia
  • 1.5 dl florsocker
  • 1.5 tsk vaniljpulver
  • 500 g jordgubbar, i småbitar

Gör så här:

  1. Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°C  och klä en springform, 18 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
    Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt,  med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och ställ i frysen direkt för snabbare nedkylning. Skär sedan i 3 eller 4 anslag.
  2. FyllningVispa upp grädden hårt i en bunke för sig. Vispa sedan upp philadelphiaost med florsocker och vaniljpulver. Tillsätt sedan jordgubbarna och rör ihop. Blanda ner färskostblandningen i vispgrädden och vispa till en tjock smet – enklast med ballongvisp.
    Tag fram anslagen och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat. Fyll med ett lager jordgubbsmousse och lägg sedan på nästa anslag. Upprepa till sista anslaget och spackla sedan tårtan med resterande fyllning.
  3. Dekorera gärna med färska bär. 

* Om du upplever fyllningen för lös – vispa då för hand med en ballongvisp till önskad konsistens. Den blir tjockare ju mer du vispar.
För glutenfritt alternativ – byt ut vetemjöl mot potatismjöl (alltså 2 dl potatismjöl totalt). 

Himmelsk_jordgubbstarta1
Hoppas att det ska smaka! :-)

Kram ♥

 

 

  1. Hej. Jag undrar om man kan utesluta ägg i tårtbotten? Vad ska ja isåfall ersätta dem med? 😄mvh amanda

  2. Hej!
    Funderar på att göra mirror glaze på en sån här tårta, men vad jag förstått så är det smidigt att frysa tårtan innan man gör det
    tror du att det går att frysa den här tårtan utan att smak/konsistens påverkas negativt?

  3. Marie skriver:

    Min svärdotter bakade den hos mig nu i påsk, blev en riktig hit av både vuxna och barn. Den blev himmelsk

  4. Erika skriver:

    TACK! Det blev ju helt perfekt!!! Underbar tårta och den ser så proffsig ut trots att den var lätt att göra!!!!

  5. Lovisa skriver:

    Hej jag tänkte prova att baka denna tårta. Undrar, om ja skulle baka i en 22cm eller 24 cm form och göra 1,5x receptet, ska ja då ha bakplåtspapper även då? Och ska formen vara med löstagbara kanter? tacksam för svar snarast. Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..