Lemon curd

Lemon curd är en citronkräm eller citronmarmelad som traditionellt framställs av ägg, socker och citronsaft. Lemon curd innehåller vispad äggula utrörd med socker och citronsaft som långsamt kokas i vattenbad. En del recept innehåller även citronskal, äggvita eller smör. Lemon curd används i bland annat tårtor, bakverk, glass och till scones.

lemoncurd
Jag älskar Lemon curd och äter den gärna i tårtor och bakverk, på rostad macka eller en sked bara som den är när sötsuget slår till. Att röra ihop lite lemon curd med vispad grädde och sedan doppa jordgubbar i? Ljuvligt!

lemoncurd1

Lemon curd, ca. 3 dl:

  • 3 ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 dl citronsaft
  • 75 g rumsvarmt smör
Gör så här:
  1. Börja med att vispa upp äggen lätt i en bunke (gärna rostfri). Rör sedan ner strösocker, citronskal och citronsaft.
  2. Sänk ner bunken i ett vattenbad som sjuder på medelhög värme.
  3. Värm curden under konstant omrörning tills den tjocknar.
  4. Tag av från värmen och rör ner smöret, rör om tills allt smör smält.
  5. Häll upp på rengjorda burkar och förslut genast med lock. Låt svalna helt innan användning.

lemoncurd3
Lemon curden håller ca. 3 veckor i kylskåp.

Tips på recept med lemon curd:
Marängskålar med lemon curd
Himmelsk marängtårta
Sommartårta med jordgubb & citron
Marängtårta i glas
Mini-citrontartletter
Syrliga Citronremmar

  1. Hej!
    Du skriver i beskrivningen av receptet att ”Lemoncurd innehåller vispad äggula med socker”
    Men sen skriver du i receptet och i en kommentar hela ägg??

    1. Hej! Där står även att en del recept innehåller bland annat äggvita. Som mitt recept alltså gör! :) Ha en fin dag!

  2. Hej! Jag undrar bara om curden ska förvaras i kylskåp eller om den klarar rumstemperatur under en dag eller två? :)

  3. Hej!
    Vet inte vad som är fel men det tjocknar verkligen inte alls, blir snarare finnigare och rinnigare ju längre jag rör och värmer… supertråkigt!

    1. Hej! Men vad tråkigt. Det kan ta lite tid för den att tjockna ibland.. Prova att höja värmen lite på spisen nästa gång. Kram!<3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..