Så enkelt odlar du Basilika

Basilika. Att odla denna ljuvliga krydda hemma på köksbänken är väl fantastiskt? Förutom att du får chansen att tillsätta en massa god basilika i maten så doftar det även ljuvligt i köket. Och att få in levande grönt är aldrig fel. Vi människor mår bra av det.

Basilika2

I år har jag faktiskt fuskat lite och köpt en färdig planta. Dock var den väldigt liten och egentligen inte till salu då den inte hade hunnit växa till sig. Men jag såg dem i odlingsrummet och fick köpa en ändå. Jag har ”förökat” min basilikaplanta och har idag tre ordentliga plantor som ger en riklig skörd. Och som de har växer! En av plantorna (den ovan) har blivit superhög! Jag ger dem endast vatten, lite näring ibland och massa kärlek så klart.

Basilika1
Jag skördade massor med blad av mina basilikaplantor igår. Nu ligger de på tork och sedan smular jag sönder dem och lägger dem i en liten kryddburk. På så vis har vi god basilika även i vinter.

ODLA BASILIKA
Nu tänkte jag berätta lite om hur ni enkelt kan vidareodla er basilika hemma, och på så vis få MASSOR med Basilika. Av en enda planta.

Bästa sättet att odla och driva upp basilika är enkelt. Kanske förvånansvärt enkelt till och med?
Du tar en basilikaplanta som du köpt i butik, tag ur den ur sin plastkruka och dela den så att varje stjälk är för sig. Sätt stjälkarna i ett glas vatten↑ och vänta ett par dagar tills ordentliga rötter bildats.

Plantera dem sedan i en större kruka med näringsrik jord – ett par stjälkar i varje kruka. Vattna sedan regelbundet och håll jorden fuktig hela tiden.

Basilika är känslig för kyla och drag, så låt stå på en rumsvarm, ljus plats.
Skörda genom att nypa av topparna precis ovanför ett bladpar.
Basilika bör inte klippas om du vill att de ska bilda nya blad.

Basilika
Vilken krydda är din absoluta favorit? :)
  1. Emma skriver:

    Helt orelaterat basilikan, vart har du hittat jumpsuiten?? Hur snygg som helst

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..