Hur du lyckas med dina Kanelbullar

Kanelbullar. Fikasveriges stolthet. Det finns ungefär lika många recept på kanebullar som det finns hushåll i Sverige. Jag älskar det! Och jag har lyckats ta fram det allra bästa receptet. Och det är inte bara receptet i sig som är viktigt, utan även alla tips och trix som ofta uteblir ur olika recept. Därför tänkte jag idag avslöja mina allra bästa tips för hur du lyckas med dina Kanelbullar.

Saftiga_kanelsnurror1
Mitt allra bästa recept på Kanelbullar finner ni här.

 

Hur du lyckas med dina Kanelbullar:

 

1. Rumsvarmt smör:

Allt som oftast står det ”smält smör” i bullrecept. Eller att du ska smälta ihop smöret med mjölken som det står att du måste värma till 37°. Nej, nej, nej! Det finns ingen anledning till att värma mjölken (mer om det längre ned). Och smöret – det ska du absolut inte smälta! Alltid rumstempererat smör oavsett vad som står i receptet. Smält smör gör nämligen degen lösare i och med att smöret då blir som extra degvätska, vilket i sin tur leder till att du tillsätter mer mjöl än nödvändigt då degen uppfattas som kladdig. Tillsätt istället smöret rumstempererat lite i taget medan degen knådas. Det gör bullarna saftigare. Prova nästa gång du ska baka bullar – du kommer att märka en tydlig skillnad!

 

2. Degvätskan:

Degvätskan. Ja, det kan vara mjölk, vatten, juice eller någon annan typ av vätska. Själv bakar jag nästan alltid bullar på vatten. Ibland på mjölk om jag har någon mjölk som passerat bäst före- datum eller någon som börjar bli gammal. Ibland har jag även i en skvätt grädde om även den passerat sitt bäst före- datum. Oavsett vilken degvätska du använder så behöver du inte värma den till 37°c som det står i de allra flesta recept. Om du har ont om tid så kan du värma degvätskan, men har du däremot tid att baka riktigt goda bullar så skulle jag definitivt rekommendera dig att inte värma vätskan. Använd kall vätska och låt bullarna jäsa länge innan gräddning. Det utvecklar mycket smak och dessutom som är en kall deg lättare att arbeta med än en rumsvarm deg som börjar jäsa med detsamma.

 

3. Jäst & jäsning:

Angående jästen så rekommenderar jag färsk jäst. Torr funkar också, men färsk jäst är att rekommendera då du som sagt inte behöver värma någon degvätska för att få igång den. Och jäsningen, oftast står det i bullrecept att degen ska jäsa innan du bakar ut den, och sedan en gång till på plåten innan gräddning. Jag jäser alltid min deg endast en gång. Det är efter att jag bakat ut till bullar och de ligger på plåten. Då får de jäsa mellan 1.5 – 2 timmar. Eftersom att jag arbetar med kall deg så tar det lång tid för jästen att komma igång vilket gör att bullarna måste jäsa länge. En annan sak är att degen är mycket enklare att arbeta med när den inte jäst någonting. Så, arbeta ihop en smidig deg – baka ut bullar direkt och jäs först efter det. Bullarna håller ihop bra och blir inte överjästa.

 

4. Plastfolie istället för bakduk:

Att använda plastfolie istället för bakduk vid jäsning gör att fukten bevaras bättre och att degen inte får en torr och tråkig hinna. Bakduken har en tendens att göra degen lite torr under jäsning då den suger upp fukt hellre än bevarar den. Så – plast vid jäsning! Sätt den dock inte hårt över plåten utan lägg den bara löst ovanpå så att bullarna får plats att jäsa.

 

5. Mjölet:

Mjölet. Ja, utan mjöl blir det inga bullar, inte sant? MEN se till att inte tillsätta för mycket mjöl i din deg. Ofta behöver du inte ens den mängd som står angiven i ett recept för att få till en fin deg. Degen ska absolut inte vara kladdig- men däremot gärna lite klibbig. Alltså den ska inte fastna på fingrarna men ändå vara fuktig och klibbig. Ju mindre mjöl desto mer saftiga bullar. Men givetvis måste du ha mjöl i degen, tillsätt mjöl lite i taget och känn efter hela tiden så att inte degen blir för kompakt och torr.
Många finns det som starkt står bakom att en borde baka med mjöl som heter ”manitoba cream” eller vetemjöl special. Det är inte alls nödvändigt! Jag bakar alltid med vanligt vetemjöl och bullarna blir SÅ goda och SÅ saftiga!

 

6. Fyllningen:

Fyllningen, mina vänner. Snåla inte med fyllningen! Det är det viktigaste av allt, nästan. Ofta så räcker inte fyllningen till hela degen i ett recept. Så, öka på mängden av alla ingredienser till fyllningen. Nästan till det dubbla. Om du bakar kanelbullar så kan du addera lite riven mandelmassa i fyllningen också, det gör dem ännu saftigare, och liksom lite krämiga.

 

7. Sockerlag:

För dig som är obekant med Sockerlag så kan jag berätta att det är lika delar strösocker och vatten som kokats ihop tills sockret löst sig och lagen blivit lite tjockare än vatten. Och Sockerlag använder jag alltid när jag ska pensla mina bullar. Skippa ägget helt! Grädda bullarna openslade och koka en sockerlag medan bullarna gräddas. Pensla sedan alla bullar med sockerlag direkt när du tagit ut dem ur ugnen, och strö till sist över pärlsocker. Sockerlagen lägger sig då som en hinna över bullen vilket gör att fukten (ångan) bevaras i bullen och gör bullen supersaftig. På bagerier är bullarna alltid penslade med sockerlag, och vem gillar inte bageribullar?

 

8. Byt ut sockret i fyllningen:

Detta har ingenting med saftigheten att göra, utan mer med smaken. Prova att byta ut strösockret mot farinsocker eller muscovadosocker. Det ger bullarna en liten touch av kola. Jag lovar att det blir SÅ gott! Jag använder aldrig strösocker i bullfyllningen längre.

 

Saftiga_kanelsnurror
Hoppas att ni har fått en del nödvändiga tips! :-)

Har ni några knep som gör Kanelbullar supersaftiga? Dela gärna med er här nedan så att vi kan lära av varandra! ♥

 

 1. Oskar skriver:

  Hej Frida, tusen tack för fina tips och fint recept.

  Jag bor i USA och tänkte använda dina knep, går det att använda torrjäst för detta projekt? Häller jag bara ner det i mjölken som ligger i assistenten?

  Tusen tack!

  Hälsningar,
  Oskar

  1. Hej!
   Ja, det kan du. Då bör du dock blanda torrjästen med mjölet och värma mjölken till ca. 38 grader. Det är för att få jästen aktiverad. Lycka till!

 2. Börje skriver:

  Hej, i många bullrecept står det att man kan ha en äggula i degen, vad gör den för nytta?

  1. Äggula ger degen mer fyllighet! Och så bidrar den med lite extra fett. :)

 3. Hej, jag ska baka kanelbullar i dag, och ska serveras på kalas imorgon fm. Hur förvarar jag dem bäst då? Tack för världens bästa blogg!

 4. RUT skriver:

  Trevlig och bra information även till en 80-årig bullbakare. alltid lär man sig nåt´. Hälsningar till många Härliga ungdomar som bakar bullar och läser goda recept.

 5. Annika skriver:

  Hej. Jag hinner inte baka samma dag som de ska ätas. Ska man frysa dem direkt om de ska ätas två dagar senare? Mvh Annika

  1. Ja, det skulle jag rekommendera. Ju snabbare de fryses desto godare blir de sedan. :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..