Pepparkaksdeg – Recept

Att göra egen pepparkaksdeg är enkelt. Det har min mamma lärt mig. Hon har också lärt mig att inga pepparkakor är så goda som de du bakar på egen deg. Givetvis finns där inte heller någon pepparkaksdeg som går att jämföra med en hemgjord.

Pepparkaksdeg
Denna deg är den bästa jag bakat. Receptet är i grunden det vi bakade efter som små, men jag har gjort om det en liten aning. Pepparkakorna? Ja de blir tunna, frasiga och med massor av god pepparkakssmak.

Här ser ni en video på när jag gör denna ljuva Pepparkaksdeg. 

Pepparkaksdeg, 150 st kakor:

Ingredienser:
200 g smör
2 dl ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk kanel
2 msk ingefära
1 msk kryddnejlika
0.5 msk kardemumma
1.5 dl vispgrädde
1 msk bikarbonat
1 nypa salt
11 dl vetemjöl

Gör så här:
Börja med att smälta smöret i en kastrull, blanda sedan ner sirap, strösocker, farinsocker, alla kryddor och vispgrädden. Rör ihop och häll över i en stor bunke.
Blanda sedan ut bikarbonat och salt i mjölet och tillsätt det – lite i taget i degen. Arbeta ihop till en smidig pepparkaksdeg. Plasta sedan in och låt vila i kylskåp över natten. Degen håller i kylskåp i 2 veckor.

Baka Pepparkakor: Sätt ugnen på 200°C och klä två plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut degen tunt på väl mjölat bakbord. Stansa sedan ut kakor med kakstansar. Grädda mitt i ugnen i ca. 5 minuter.

Pepparkaksdeg

Hoppas att ni ska gilla receptet. ♥

 1. Johanna skriver:

  Hej Frida!

  Jag tänkte bryta min tradition där jag bakar mitt gamla recept från min farmor och testa ditt recept i år! Ditt verkar vara så himla gott också! ♡ Dock så undrar jag om det går att halvera receptet? ☆ Kram

 2. Emma skriver:

  Hej! Står med degen nu. Doftar magiskt men jag har lyckats få den väldigt rinnig. Vad har jag gjort för fel?

  1. Hej! Blev den bra efter en natt i kylskåp? Den blir inte som en riktigt bra deg förrän den fått sätta sig över natten.. :) Kram!

 3. Ninni skriver:

  Hej Frida!
  Tack för fina recept!
  Ditt recept på pepparkaksdeg, går det att använda det när man ska göra pepparkakshus eller krävs det en fastare deg för att få bästa resultat?

 4. Erika skriver:

  Åh nej! Råkade baka på vetemjöl special! Vad kommer hända nu? Den smakade ju gott i alla fall ☺️

 5. Hejsan! Farinsocker, är de det torra och blöta man ska ha? Mvh magdalena

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..