Nachosemla – recept

Nachosemlan. Årets stora snackis. Mjuka brödbitar i fina trekanter med smak av kardemumma som du sedan doppar i mandelmassa och vispgrädde. En perfekt dessert att umgås över med familj och vänner.

Nachosemla
Skaparen av denna ljuvliga Nachosemla är superkonditorn Roy Fares. Det är från honom jag fått inspirationen till mitt recept. Tack Roy, du är ett geni!

Varje år hör jag hundratals delade åsikter om det här med Semlan. Ska den serveras som en klassisk semla eller vågar vi experimentera? Ni vet ju sedan innan att jag står bakom alla slags experiment i köket. Och jag ÄLSKAR att vi tar klassiska bakverk och gör något nytt av dem. En 2.0- version. Nachosemlan är verkligen himmelskt god! Och jag är så glad att jag fick till ett så bra recept, så att även vi som inte har möjlighet att åka till Roys konditori Mr.Cake också får avnjuta årets stora nyhet.

Nachosemla

Nachosemla:

Ingredienser nachobröd:
25 g jäst
2.5 dl ljummet vatten eller mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk stött kardemummakärnor
1 nypa salt
8 dl vetemjöl

Ingredienser Mandelmassa:
200 g skalad sötmandel
2.5 dl florsocker
1 äggvita

Gör så här:
Nachobröd: Börja med att smula jästen i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser – vetemjöl lite i taget. Arbeta degen smidig.
Låt jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 2 bitar. Kavla ut varje del så att den blir i samma storlek som din ugnsplåt. Lägg över den utkavlade degen på bakpappersklädd plåt och rulla med kruskavel. Låt sedan jäsa i ytterligare 15 minuter och grädda sedan i mitten av ugnen i ca. 5-6 minuter. Tag ut och låt svalna en aning innan du skär dem i lagom stora trekanter. Låt sedan svalna helt. Servera med mandelmassa och vispgrädde.
Mandelmassa: Mixa mandeln fint i din matberedare. Tillsätt florsocker och äggvita och arbeta samman till en slät massa. Tillsätt eventuellt lite vatten om massa blivit för kompakt – den ska vara krämig.

Nachosemla
Hoppas att det ska smaka! ♥

Fler Semmelrecept:
Semmelcupcakes
Semmelmusslor
Minisemlor
Semmeldessert
Semmeltårta
Croissantsemla
Nutellasemla
Semmelbullar
Semmelwhoopies
Semmelpizza
Klassiska Semlor

  1. Jenny skriver:

    Hej Frida!
    Om man vill göra brödet glutenfritt, vilken ersättning rekommenderar du och hur mycket?
    Tack<3

  2. Linnéa skriver:

    Inte för att vara sån, men det är inte Roys recept. ”Originalet” säljs på Mr Cake som ägs av Roy och Mattias Ljungberg. Och om jag nu inte missminner mig så kommer inspirationen från ett receptet i en bok Mattias skapade för några år sen med enbart varianter på Semlor (”Är semlan en semla”). Så om det prompt ska vara någons, så är det Mattias du ska ge cred :D Himla fint recept dock, ska testas!

    1. Hej! Tack snälla för infon. Jag hade ingen aning! Har hört om den boken men har aldrig läst- eller ens sett den. Det var nytt för mig! Det ska jag lägga på minnet. Tack fina du!! Kram <3

  3. Hur länge står sig nachobrödet och hur förvaras det? 😊

    1. Det håller utan problem i 3-4 dagar. Men är som allra godast dagsfärskt. Om du ska förvara det längre än 1 dygn så rekommenderar jag att frysa in dem :) Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..