Friterade Semmelmunkar

Friterade Semmelmunkar där munken smakar kardemumma och är fylld med en krämig mandelmassa. Dessa ljuvliga munkar rullas i strösocker och doppas i lättvispad grädde vid servering.

Friterade Semmelmunkar
Jag har alltid gillat semlor, av alla dess slag faktiskt. Och jag har alltid trott att den klassiska semlan är den godaste, MEN oj så fel jag haft. Att jag inte kommit på denna idé om Friterad Semmelmunk tidigare? För denna Semmelvariant är den absolut godaste jag ätit. Någonsin. Om/när ni provar att baka dessa själva så kommer ni att förstå vad jag pratar om. SÅ gott!

 

Friterade Semmelmunkar
Munkarna fyllde jag med hemgjord Mandelmassa. På så vis blir de allra godast.

Friterade Semmelmunkar, 30 st: 

Ingredienser:
25 g jäst
2.5 dl vatten
0.5 dl strösocker
2 tsk kardemummakärnor
1 tsk salt
75 g smör
6-7 dl vetemjöl

Fritering:
1 liter smakneutral matolja
1-2 dl strösocker att rulla munkarna i

Ingredienser Mandelmassa:
150 g skalad sörmandel
1.75 dl florsocker
1 äggvita

Gör så här:
Mandelmassa: Mixa mandeln fint i din matberedare. Tillsätt sedan florsocker och äggvita – vispa ihop en krämig massa.

Munkar: Smula jästen i en bunke (gärna den till din köksassistent) och tillsätt resterande ingredienser (5 dl av mjölet) och arbeta ihop till en deg. Tillsätt resterande mjöl lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Låt sedan jäsa i 30 minuter under bakduk.  – Gör mandelmassan så länge.
Stjälp upp den färdigjästa degen på en lätt mjölad bakbänk och dela den i 30 jämnstora delar. Rulla varje del till en slät boll och lägg på ett bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 20-30 minuter.
Hetta upp oljan i en stor kastrull, låt värma till 170°c och börja sedan fritera bollarna. Fritera två i taget till en gyllenbrun färg. Låt sedan droppa av på hushållspapper innan du rullar dem i strösocker.
Låt munkarna svalna innan du fyller dem med mandelmassa (med hjälp av en spritspåse). Servera munkarna med en liten skål lättvispad grädde vid sidan.

Friterade Semmelmunkar
Hoppas att det ska smaka!  ♥

  1. Hej!
    Tänkte prova att göra dessa till jobbet och då måste jag nog tyvärr frysa dom först. Funkar det även om man gör mandelmassa blandat med grädde i fyllningen?

    1. Denna gång gjorde jag dem lite större än jag brukar med minimunkar. Så ungefär 4-5 cm degbollar! Kram

  2. Två frågor.
    1. Ska vattnet vara fingervarmt när man tillsätter jästen?
    2. Det står att mandeln ska vara skalad, antar att du skållat dem och sen kör dem i matberedaren? Gör det nåt om de är varma fortfarande?

    Ser så gott ut vill verkligen prova!

    1. Hej! Ljummet vatten! Och du behöver inte skala mandeln. Jag hade färdigskalad mandel som låg i skåpet. Annars hade jag inte besvärat mig att skala dem! Kram! :)

  3. Kan man blanda grädde och mandelmassa till fyllningen? Är inget superfan av ren mandelmassa så äter oftast blandsemla. Det är även enklare att ta med sig om man vill bjuda arbetskamrater eller dylikt. Tacksam för svar och tack för härlig inspiration!

  4. Går det att frysa degen innan man friterar den och sedan ta fram dem en annan dag att fritera? Om man friterar med mandelmassan i, tror du den rinner ut eller går det bra?

  5. Mums mums!!
    Dessa ska testas !
    Min mamma gjorde finska munkar / bulldeg , sen friterade hon i olja , rullade dem i socker .

    1. Ja! Dock blir det inte alls samma sak när de har varit frysta tycker jag. Jag skulle rekommendera att servera dessa ganska direkt efter att de har svalnat! Kram <3

  6. Hej!! Låter helt underbart gott, jaf som inte tål nöt & mandel, har du något tips/alternativ på att ha i munkarna istället för mandelmassa?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..