Semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka. Semla på ett nytt sätt! Här får du det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett. Inte nog med att den är ljuvligt god, den går dessutom betydligt snabbare att baka än traditionella semlor.

Semmelkladdkaka
Visste ni att det är min kära vän Sabina som är skapare av Semmelkladdkakan från allra första början? Hon är den som tagit fram det allra första receptet på denna himmelska kladdkaka, och den blev minst sagt en succé. Till och med så populär att du nu finner Semmelkladdkakan överallt på internet! Och att ordet ”Semmelkladdkaka” blev ett av de 10 mest googlade orden år 2016. Coolt! Och Tack Sabina, för inspirationen och att du tar fram så himla bra recept! 

Semmelkladdkaka
Jag har idag inspirerats av Sabinas Semmelkladdkaka men gått efter mitt standardrecept på kladdkaka där jag bara tagit bort kakao och lagt till kardemumma och mandelmassa. Det blev verkligen SÅ gott. Min nya favvokladdis!

Semmelkladdkaka, 10 bitar:

Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mortlad kardemumma
50 g riven mandelmassa
1 nypa salt

Garnering:
2 dl vispgrädde
1 nypa mortlad kardemumma

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en brödform med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Smält smöret och låt svalna en aning.
Rör ihop ägg och strösocker i en skål, tillsätt sedan vetemjöl, vaniljsocker, kardemumma, mandelmassa, salt och det smälta smöret. Arbeta ihop en slät smet och häll den sedan i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 16-17 minuter. Tag ut och låt stelna helt i frysen eller kylskåpet.
Vispa grädden och spritsa den på kladdkakan innan servering, toppa sedan med lite mortlad kardemumma.

Semmelkladdkaka
Hoppas att det ska smaka! ♥

Fler Semmelvarianter:
Friterade Semmelmunkar
Semmelcupcakes
Semmelmusslor
Minisemlor
Semmeldessert
Semmeltårta
Croissantsemla
Nutellasemla
Semmelbullar
Semmelwhoopies
Semmelpizza
Klassiska Semlor

 1. Bakade denna idag, SÅ god! Och enkel att göra, vilket ju är ett plus. Kommer definitivt att baka den igen, många gånger.

 2. Hej!
  Tack för bra recept! Jag la till några droppar bittermandel i smeten vilket förhöjde semmelsmaken ytterligare och kakan gjorde succé!

  Mvh Hanna

 3. Hej
  Bakar denna kaka som verkar bli supergod!!
  Undrar bara om tiden verkligen stämmer.
  Efter 17 minuter i 175 grader är smeten fortfarande rinnande och det är ingen färg på yta.
  Ställer du sedan in den varm i frysen?

  Mvh Maria

  1. Hej Maria! Vad roligt att den verkar bli god. Det tror jag säkert! Ugnstiden stämmer för min ugn. Givetvis gräddar alla ugnar olika effektivt, min kanske gräddar väldigt effektivt medan din gräddar mindre effektivt och vice versa. Så det får man alltid tänka på när man ska baka efter recept! Jag låter den svalna lite i rumstemperatur först (för att inte allt i frysen ska smälta:-), och sedan ställer jag in den i kyl eller frys! Kram <3

 4. Hej fina Frida,

  Med risk för att låta lite vresig (inte alls min mening, älskar både din och Sabinas blogg!) så måste jag ändå slänga iväg en kommentar. <3 Men det är såhär att det faktiskt är jag som publicerade det allra första receptet på semmelkladdkaka, även Sabina har skrivit om det i sitt första inlägg om semmelkladdkakan. Och ibland känns det bara så himla tråkigt när all fin cred riktas åt annat håll. Även fast vi inte bloggar aktivt längre så är jag själv fortfarande väldigt stolt över mitt recept och den spridning det fått. Och googlar man så ser man ju även vilka datum recepten publicerats. Som sagt, tycker att ni båda har helt otroliga bloggar och älskar även att följa dig på insta. Ville mest bara få detta sagt då jag (kanske löjligt nog) kände mig lite trampad på tårna. Med det sagt vill jag även passa på att tacka för en så härlig blogg och fina recept. Förutom min sambo så finns det nog inget annat som får mig att dregla så mycket som dina bilder, haha.

  1. Hej! Men ÅH vad roligt! Hjälp vad du är bra!
   Jag menar inte alls något illa, utan hade verkligen ingen aning om det. Jag har haft kontakt med Sabina privat under ett par år och alltid förstått det som att hon var skapare av receptet. Har inte hört något annat om det heller. Men då förstår jag! Tack snälla för din kommentar. Det gör mig superglad att du berättar detta! Vilket recept du skapat. Underbart! Och som du skriver – spridningen. Galet!! Ha en superfin kväll. Stor kram <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..