Semmelkladdkaka

Semmelkladdkaka. Semla på ett nytt sätt! Här får du det bästa av två världar – kladdkaka och semla i ett. Inte nog med att den är ljuvligt god, den går dessutom betydligt snabbare att baka än traditionella semlor.

Semmelkladdkaka
Visste ni att det är min kära vän Sabina som är skapare av Semmelkladdkakan från allra första början? Hon är den som tagit fram det allra första receptet på denna himmelska kladdkaka, och den blev minst sagt en succé. Till och med så populär att du nu finner Semmelkladdkakan överallt på internet! Och att ordet ”Semmelkladdkaka” blev ett av de 10 mest googlade orden år 2016. Coolt! Och Tack Sabina, för inspirationen och att du tar fram så himla bra recept! 

Semmelkladdkaka
Jag har idag inspirerats av Sabinas Semmelkladdkaka men gått efter mitt standardrecept på kladdkaka där jag bara tagit bort kakao och lagt till kardemumma och mandelmassa. Det blev verkligen SÅ gott. Min nya favvokladdis!

Semmelkladdkaka, 10 bitar:

Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mortlad kardemumma
50 g riven mandelmassa
1 nypa salt

Garnering:
2 dl vispgrädde
1 nypa mortlad kardemumma

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en brödform med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Smält smöret och låt svalna en aning.
Rör ihop ägg och strösocker i en skål, tillsätt sedan vetemjöl, vaniljsocker, kardemumma, mandelmassa, salt och det smälta smöret. Arbeta ihop en slät smet och häll den sedan i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 16-17 minuter. Tag ut och låt stelna helt i frysen eller kylskåpet.
Vispa grädden och spritsa den på kladdkakan innan servering, toppa sedan med lite mortlad kardemumma.

Semmelkladdkaka
Hoppas att det ska smaka! ♥

Fler Semmelvarianter:
Friterade Semmelmunkar
Semmelcupcakes
Semmelmusslor
Minisemlor
Semmeldessert
Semmeltårta
Croissantsemla
Nutellasemla
Semmelbullar
Semmelwhoopies
Semmelpizza
Klassiska Semlor

  1. Maria skriver:

    Bakade denna idag, SÅ god! Och enkel att göra, vilket ju är ett plus. Kommer definitivt att baka den igen, många gånger.

  2. johanna skriver:

    Kör du på varmluftsugn eller ”vanlig”? :D
    peppad på att prova

  3. Anna skriver:

    Har du tips på en glutenfri variant?

  4. Hanna skriver:

    Hej!
    Tack för bra recept! Jag la till några droppar bittermandel i smeten vilket förhöjde semmelsmaken ytterligare och kakan gjorde succé!

    Mvh Hanna

    1. Toppenbra tips! Tack! Roligt att du gillade den. Stor kram!! <3

  5. Maria skriver:

    Hej
    Bakar denna kaka som verkar bli supergod!!
    Undrar bara om tiden verkligen stämmer.
    Efter 17 minuter i 175 grader är smeten fortfarande rinnande och det är ingen färg på yta.
    Ställer du sedan in den varm i frysen?

    Mvh Maria

    1. Hej Maria! Vad roligt att den verkar bli god. Det tror jag säkert! Ugnstiden stämmer för min ugn. Givetvis gräddar alla ugnar olika effektivt, min kanske gräddar väldigt effektivt medan din gräddar mindre effektivt och vice versa. Så det får man alltid tänka på när man ska baka efter recept! Jag låter den svalna lite i rumstemperatur först (för att inte allt i frysen ska smälta:-), och sedan ställer jag in den i kyl eller frys! Kram <3

Lämna ett svar till Anna Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..