Ljuvlig Hallontårta

Hallontårta fylld med en ljuvlig marängsmörkräm. Denna hallontårta älskas av såväl stora som små!

Hallontårta
Denna Hallontårta är inte bara superfin och extremt god, den är också enkel att baka nämligen. Det är samma fyllning genom hela tårtan vilket ju gör det enkelt. Skönt att slippa hålla på med en massa olika fyllningar. Jag har även spacklat tårtan med samma fyllning. Det är en himmelskt god Marängsmörkräm jag fyllt tårtan med. Med smak av hallon. Den är bara så god! Perfekt att bjuda dina nära och kära på imorgon när det är alla hjärtans dag.

Hallontårta
Denna gång valde jag att dela tårtbotten i 4 delar, så att jag har fyra anslag (tårtbottnar) i denna tårta. Jag gillar att se tårtan i genomskärning när jag har många lager. Visst blir det tjusigt?

Hallontårta, 8 bitar:

Ingredienser tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver

Ingredienser Hallonmarängsmörkräm:
5 ägg
2.5 dl strösocker
250 g rumsvarmt smör
100 g färska hallon

Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform (18 cm) med bakplåtspapper, höga kanter.
Smörj sedan botten & kanterna med smör och strö i kokos.
Vispa ägg och strösocker poröst med en elvisp i 8 minuter på högsta hastighet. Blanda de torra ingredienserna för sig och vänd sedan ner dem i smeten. Häll upp smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.
Känn med en sticka, den ska vara torr. Låt svalna en aning i formen innan du tar loss kanten och vänder ”kakan” upp och ned.
Låt svalna helt innan du delar botten i tre eller fyra delar.
Hallonmarängsmörkräm: Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa konstant med en handvisp tills blandningen nått en temperatur om 65 grader eller tills sockerkristallerna har smält.
Ta bort skålen från värmen och fortsätt sedan att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet.
Vispa tills smeten har svalnat helt, vilket tar ca. 7-8 minuter.
Tillsätt nu smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i ytterligare i 3–5 minuter.
Mosa hallonen med en gaffel och vänd sedan ner dem i smörkärmen.
Tårtan: Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och bred ut en liten del smörkräm över botten, upprepa tills alla bottnar är byggda på varandra. Spackla sedan tårtan med en spatel och spritsa eventuellt ut den allra sista smörkrämen på tårtan. Garnera med färska bär.

  • Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat!
    Tag en liten del (ca. 1 dl) av smörkrämen och smält i micron eller över ett vattenbad. Tillsätt sedan den smälta smörkrämen i den skurna smörkrämen under omrörning på medelhög hastighet. Vispa tills den går ihop igen. 

Hallontårta
Visst påminner den lite om min Himmelska Jordgubbstårta? I alla fall utseendemässigt. :-)

Glöm inte att klicka på hjärtat här nedan om ni önskar mer tårtor på bloggen. Kram! ♥
  1. Funkar det att använda frysta tinade hallon eller blir fyllningen för lös då?

  2. Maria skriver:

    Har inte träffats med min pojkvän idag men ska baka det imorgon :) Tack

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..