Hallongrottor – Klassiskt Recept

Hallongrottor består av en härlig mördeg som smälter i munnen och en ljuv hallonsylt som blir lite seg under gräddning. En himmelskt god småkaka! En klassisker som alltid gör succé.

Hallongrottor
Att hallongrottor är en populär småkaka råder det inga tvivel om. Det är faktiskt min favoritsmåkaka av de ”klassiska” småkakorna. Jag älskar dessa. Och jag tycker faktiskt att de godaste Hallongrottorna, ja de bakar jag själv. Visst får man tycka så? Mina smular inte sönder och får ingen bismak av bakpulver som kakorna annars lätt kan få.

Hallongrottor, 20 st:

Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1.5 dl hallonsylt (en fast sort)

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°c och placera ut 24 stabila muffinsformar på en plåt, ställ åt sidan.
Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg – knåda bara tills degen precis går ihop.
Rulla till 20 jämnstora bollar och lägg dem i formarna. Tryck ner tummen i varje degboll, så att det bildas en grop i mitten. Fyll sedan groparna med hallonsylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10 minuter, till de fått en gyllene färg.
Tag ut och låt svalna helt – låt gärna stå i 1-2 timmar så att de får sätta sig ordentligt.

Tips för att lyckas du med sina hallongrottor:

  • ”Överknåda” inte degen – alltså knåda den bara tills den precis går ihop.
    Du kan arbeta ingredienserna i en matberedare tills den blivit en deg. Det går fort så håll koll hela tiden.
  •  Använd en fast hallonsylt. Detta för att minska risken för att sylten rinner över kanten på kakorna när de gräddas i ugnen.
  •  Låt kakorna sätta sig i 1-2 timmar efter gräddning. Om de får stå så pass länge så kommer de inte att smula när du tar ur dem ur formarna sen, samt så kommer det inte finnas någon risk för att få en bismak av bakpulver.
  •  Mördeg bör alltid gräddas ordentligt, tills den fått riktigt med färg.
    Gräddar du mördegen för kort tid så kommer den att både smaka- och kännas ganska mjölig.

Hallongrottor
Hoppas att det ska smaka! ♥

Fler recept på småkakor:

After eight- snittar
Dumlegrottor
Kanelbullesnittar
Chokladkakor med kola
Subway cookies
Dumlesnittar 

  1. Emma skriver:

    Hej! Mina Hallongrottor står inne i ugnen just nu, luktar så gott! Men till en annan sak, när jag skulle göra hålet för sylten så ville dom spricka i sidorna! Gick att lappa ihop och så fick jag vara försiktig när jag skulle göra hålen. Brukar dom spricka eller har jag gjort något galet? Försökte verkligen att inte överarbeta degen utan bara knåda ihop tills den blev gick ihop till en mer fast deg! Tack för en underbar blogg 🙂

    1. Hej! Vad roligt, hoppas att de blev goda! :)
      Det gör ingenting om de spricker i kanterna, för när de åker in i ugnen så ”smälter” ändå degen ihop vilket gör att kanterna blir jämna. :) Kram. <3

  2. Hej.
    Hur vet man vilken som är en fast sort, av alla sylter som finns??

  3. Mums!! Har mina i ugnen just nu och det luktar så gott!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..