Kärleksmums – recept med extra glasyr

Saftiga Kärleksmums
Att jag har knåpat ihop det allra bästa receptet på Kärleksmums råder det inga tvivel om. Det var ett par år sedan och jag har sedan dagen som receptet kom ut på bloggen fått höra många goda ord om receptet. Det är mångas favoritrecept på denna ljuvliga mjuka kaka. Och vet ni? Nu har jag kommit på en sak som gör denna kakan ännu godare, hur det ens är möjligt. Den är så god nu att jag aldrig mer vill äta en annan mjuk kaka.

Saftiga Kärleksmums
Ser ni det goda i kakan? Det är extra glasyr. HUR gott tror ni att det är att få glasyr mitt i kakan? Holy moly! Det jag gör är att jag ”pokear” kakan med skaftet av en träslev. Alltså gör en massa hål i kakan. Och sedan när jag häller över glasyren så sipprar den ner i hålen och när kakan svalnat helt så har glasyren satt sig så att den inte rinner ut när man skär i kakan. Det blir så himla gott. Ni bara måste prova.

Kärleksmums, 20 bitar:

Ingredienser Kaka:
200 g smör
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1.25 dl kakao
2.5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Ingredienser Glasyr:

150 g smör
7.5 dl florsocker
4.5 msk kakao
3 tsk vaniljsocker
0.75 dl kokt kaffe

Garnering:
2 dl kokos

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en form (25×35 cm) med höga kanter med bakplåtspapper.
Smält smöret, rör ner mjölken och låt det svalna.
Vispa ägg och socker på hög hastighet i din assistent eller med elvisp, tills det blivit ljust och fluffigt, i 5 minuter.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i smeten. Vänd runt försiktigt så att du får en klumpfri smet.
Tillsätt smörblandningen och rör ihop en jämn smet.
Häll upp smeten i formen och grädda den ca 20 minuter i mitten av ugnen.
Kolla så att kakan är klar: Stickan ska vara torr.
Tag ut kakan ur ugnen och gör ca. 20 hål i kakan med t.ex skaftet av en slev. Medan kakan står och svalnar kan du göra glasyren.
Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan resterande ingredienser.
Rör ihop till en klumpfri smet och häll den sedan över den avsvalnade kakan.
Strö till sist över rikligt med kokos. Låt sedan kakan stå och svalna ordentligt så att glasyren stelnar i ca. 2 timmar. Skär sedan upp i rutor och förvara i tätslutande burk med lock.
Saftiga Kärleksmums
Hoppas att det ska smaka. Lycka till med dina kärleksmums! ♥
 1. Meri skriver:

  Kan man ha denna stående i kylen 1 dygn utan att den blir torr?

 2. Eva skriver:

  Jag gjorde denna i en långpanna 30×40 cm men ökade till 1,25 sats av smet och glasyr.
  Upptäckte när jag hade ställt in kakan i ugnen att jag missat smöret i själva smeten. Inte mycket att göra tänkte jag och testade kakan efter en kvart då jag också tog ut den. Trots mitt misstag var det de godaste och saftigaste kärleksmumsen jag smakat. Tack vare tipset att göra små hål med skaftet av en liten träslev. Hur saftiga skulle de då varit med 2 hg smör i smeten också. Jag kommer nog att fortsätta med mitt misstag men kanske ha i 50 gram smör. Glasyren hade jag däremot kommit ihåg att ha med smöret.

  1. Men OJ! Hade aldrig kunnat tro att det skulle bli så bra utan smör. Men det låter ju helt fantastiskt. Vad roligt att höra! Toppen att kakan blev så bra ändå. :)
   Stor kram! <3

 3. Elin skriver:

  Så ljuvlig!! Hade i 0,5 tsk salt i chokladsmaken också (lyfter verkligen chokladsmaken!) och bakade i en vanlig långpanna, ca 30×40 cm så jag drog ner tiden till 15 min vilket var lagom (i min ugn 😉). Tror att kollegorna blir glada över fikat i veckan som kommer!

 4. Ella skriver:

  Hej! Kan man göra den här kakan glutenfri?

 5. Wooow, vilken fantastiskt god kaka.
  Bästa receptet jag prövat med kärleksmums.
  Får se om det finns kvar några till kalaset på söndag eller om jag måste baka en till omgång =)
  Tack igen för delat recept.
  Kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..