Pinocchiotårta

Pinocchiotårta, Herrgårdstårta, Glömmingetårta, Brittatårta, Sommartårta. Olika namn - samma ljuvliga marängtårta med sockerkaksbotten. Denna tårta bakas enkelt i långpanna och räcker till många.

Pinocchiotårta
Pinocchiotårta, om inte det är en av sommarens godaste tårtor så vet jag inte vad. Jag älskar pinocchiotårta. Den har ju allt! Saftig sockerkaka, segfrasig maräng, vaniljkräm, grädde och färska bär. Svensk sommar i en tårta.

Pinocchiotårta
Ibland så byter jag ut vaniljkrämen mot lemoncurd för att få in mer syra i tårtan. Vilket som är godast kan jag inte säga, jag gillar båda lika mycket tror jag. :-)

Vad kallar du denna Somriga tårta?

Pinocchiotårta, 20 bitar:

Tårtbotten:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
5 ägg
0.5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
2.5 dl strösocker
1 dl kokosflakes eller hackade nötter

Fyllning:
2 dl Vaniljkräm
3 dl vispgrädde
1 l färska bär

Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 150°c och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Vispa smör och 1 dl strösocker krämigt. Tillsätt sedan äggulorna (spara vitorna till marängen) en i taget, rör ihop. Tillsätt mjölk, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Arbeta ihop en klumpfri smet och bred ut den på plåten, låt stå.
Vispa upp äggvitorna till ett fast fluff, tillsätt sedan 2.5 dl strösocker i omgångar under vispning. Vispa till en fluffig och blank maräng.
Bred ut marängsmeten över tårtbotten och strö till sist över kokosflakes.
Grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter, tag ut och låt svalna helt innan du delar den på mitten.
Montering: Lägg en del av tårtbotten på ett tårtfat. Bred över vaniljkrämen och toppa med lite vispad grädde och färska bär. Lägg sedan på nästa tårtbotten. Bred över resterande vispgrädde och toppa med mass färska bär.

 

Pinocchiotårta
Hoppas att det ska smaka. ♥

  1. Sandra skriver:

    Hej Frida!
    Kan man göra klart denna tårta idag (även dekorera) om man ska äta den imorgon runt lunch? Jag tänkte göra med ”himmelsk jordgubbstårta-fyllningen” om det spelar någon roll :)
    Ha en fin midsommar, kram

  2. Hej !! Jag ska behöva göra till 30 Pers i så fall antar jag måste göra dubbla , men går det bra att bara dubbla ingredienser o vikt osv ? Eller hur ska jag göra?
    Ps Första gång jag bakar för så många och första gång bakar jag den tårtan 🙈

  3. Kan man göra bottnarna dagen före och resten samma dag utan att den blir konstig eller hur rekomenderas om man vill göra så mycket som möjligt dagen före? Bäst att göra samma dag eller möjligt att dela upp?

  4. Malin skriver:

    Idag gjorde jag den här tårtan men bytte fyllningen till fyllningen för himmelsk jordgubbstårta och OMG vilken succé! Det blev så gott!

    Ett tips är dessutom att frysa botten efter den är klar. Det är då mycket lättare att få bort bakplåtspappret och montera tårtan med frysta bottnar.

    1. Ebba skriver:

      Hur blev marängen efter du hade fryst botten? Fortfarande frasig? :)

      1. Malin skriver:

        Ja det är den. Jag är noga med att låta den svalna helt och sen packar jag in den ordentligt med plastfolie.

  5. Lena skriver:

    Supergod tårta! Ska den förvaras i kylskåp eller rumstemperatur om den bakas dagen innan?

Lämna ett svar till Ebba Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..