Jordgubbstårta i långpanna

Underbart god jordgubbstårta med en himmelsk jordgubbsmousse som räcker till många. Enkel att baka och perfekt att servera till midsommar, kalaset eller eftermiddagskaffet.

Jordgubbstårta i långpanna
Ni vet min Himmelska Jordgubbstårta? Den bakas hej vilt nu, det känns som att jag kan simma i era bilder ni skickar till mig på den tårtan. Det är så galet roligt! Varje sommar får den ett uppsving och det gör mig verkligen så glad. Det är det som är hela grejen med bloggen – att få se er baka efter mina recept. Älskar det! Och på tal om himmelsk jordgubbstårta så bakade jag igår en Jordgubbstårta i långpanna. Kan vara den enklaste tårtan en kan göra. En citronbotten som är toppad med himmelsk jordgubbsfyllning.

Jordgubbstårta i långpanna
Att endast ha en botten gör tårtbaket så himla enkelt. Fort går det också. Baka en tårtbotten, låt den svalna och så på med fyllningen du rört ihop medan botten var i ugnen. Klart! Ibland behöver det inte vara svårare än så.

Jordgubbstårta i långpanna, 25 bitar:

Tårtbotten:
100 g smör
2.5 dl mjölk
5 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2.5 tsk bakpulver
5.5 dl vetemjöl
saft och skal från 1 citron
1 nypa salt

Fyllning:
350 g jordgubbar
3 dl vispgrädde
150 g philadelphiaost
0.75 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
+ ev. extra bär till garnering

Gör så här:
Tårtbotten: 
Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en plåt (30×40 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
smält smöret och låt stå. Vispa upp ägg och strösocker med elvisp i ca. 6 minuter, till ett riktigt fluff. Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och vänd sedan ner dem i äggfluffet. Tillsätt sedan det smälta smöret, mjölk, citronsaft och citronskal. Rör ihop en klumpfri smet och häll den i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 25 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
Fyllning: Börja med att skölja, rensa och grovhacka jordgubbarna. Vispa upp grädden ganska hårt och ställ åt sidan. Rör ihop philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker. Rör ner färskoströran i grädden och vänd till sist ner jordgubbarna. Rör ihop tills allt blandats väl.
Bred fyllningen på tårtbotten och toppa med extra mycket jordgubbar.

Jordgubbstårta i långpanna
För att få till en härligt rosa färg så kan du mosa ett par gubbar och röra ner i fyllningen. Det blir superfint!

Jordgubbstårta i långpanna
Tårtan räcker till många och går att förvara till dagen efter. Den är ljuvligt god och smakar verkligen sommar. Lycka till med ditt tårtbak. Kram. ♥

  1. Fanny skriver:

    Jag har baket den här tårtan flera gånger nu för det är världens godaste tårta enligt både mig och mina två söner! :) Nästa gång jag gör tårta ska dock två glutenintoleranta smaka på den så jag undrar om du har något bra tips på vad man kan byta ut vetemjölet till? När jag har bakat glutenfria muffins har jag blandat mandelmjöl och majsmjöl men jag tycker det är svårt att veta, dels vad som passar ihop och dels hur mycket som motsvarar en viss mängd vetemjöl. Skulle verkligen uppskatta tips på det så flera kan njuta av den här fantastiska tårtan! :)

  2. Min vart väldigt tunn men ser jättefin ut. Hade nog passat bättre med 20×30 form eller 1,5 sats…

  3. Hej! Mina plåtar är något större skulle de funka med 1,5 sats? Testade kanelbullesockerkakan och den blev ganska platt pga storleken på plåten. Vill gärna lyckas med tårtan då jag tänkt ha den till midsommar😉

  4. Nawroz skriver:

    Hej! Kan jag göra denna på lördag kväll om den ska ätas på söndag ?

    1. My skriver:

      Ja, det går bra att göra tårtan innan. Har själv bakat den ikväll och ska bjuda på den imorgon. Dock blir den ju bäst om man väntar med att lägga på jordgubbarna till precis innan servering.

  5. Agnes skriver:

    Hej!
    Hur många personer skulle du beräkna att tårtan räcker till?
    Blev sugen på att baka den till midsommar!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..