Krossad potatis i ugn

Krossad potatis i ugn
Alltså, krossad potatis i ugn. En gammal klassiker hemma hos oss som alla i familjen älskar. Jag gjorde krossade potatisar första gången när Robert och jag precis flyttat in i vår första lägenhet i Kumla för 5-6 år sedan. Har gjort dem ofta sedan dess men aldrig riktigt fått ut ett recept här på bloggen..

Jag älskar potatis! Färskpotatis allra helst. Det är så gott och jag äter det så ofta jag får chansen. Det kan ju inte bara vara jag som längtar efter färskpotatisen inför varje sommar? Jag köper alltid en stor påse när jag ser att den första potatisen anlänt i butik, även om det kan vara ganska dyrt kilopris så är det värt varenda krona tycker jag. Men sedan blir den ju tokbilligt så då gäller det att frossa i färskpotatis.

Krossad potatis i ugn
Vanligtvis brukar jag koka potatisen innan jag kör den i ugnen, men här om dagen provade jag att endast köra den i ugnen och sedan krossa den, och sedan tillbaka in i ugnen en sväng till. Och det blev MYCKET godare. Oj vilken smakskillnad. Och konsistensen blev himla mycket trevligare. Men om man ska förbereda middagen i förväg så kan man koka potatisen och sedan ha den i kylskåpet fram till middag. Då är det bara att krossa den och köra in den i ugnen en sväng. Supersmidigt!

Krossad potatis i ugn, 4 port:

Ingredienser:
1 kg färskpotatis (funkar med annan potatis också)
2-3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
salt & svartpeppar efter smak
ev. färska örter

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225°c.
Tvätta potatisen och lägg den sedan i en ugnsfast form.
Massera potatisen med 1 msk olivolja, riven vitlök och kryddor.
Rosta potatisen mitt i ugnen i ca. 30 minuter.
Tag sedan ut och mosa potatisarna med undersidan av ett glas.
Ringla över resterande 2 msk olivolja och rosta sedan ytterligare i 5 minuter.
Tag ut ur ugnen och servera potatisen varm.

Vitlökssås
Jag serverade en vitlökssås till min potatis. Blandade ihop Oatly mat fraiche med 1 stor vitlöksklyfta, lite limesaft, salt, peppar, olivolja och gräslök.

Hoppas att det ska smaka. Kram ♥

LOADING..