Blåbärskaka i långpanna

blåbärskaka i långpanna
Blåbärskaka är väl ändå en av de allra godaste kakorna? Håller ni inte med?
Jag är faktiskt inte överförtjust i att äta blåbär färska, men att ha dem i bakverk är bland det bästa jag vet. Allra helst i sockerkakor och muffins. Denna har jag provbakat ett par gånger för att få fram ett så himla bra recept. Nu känner jag mig nöjd, så idag tänkte jag dela receptet med er.

blåbärskaka i långpanna
Min blåbärskaka bakas i långpanna och innehåller lite citronskal. Det ger en väldigt härlig syra till kakan. Vanilj, blåbär och citron är verkligen en ljuvlig kombination. Men om ni inte vill ha citron i er kaka så är det bara att skippa det helt. Kakan blir supergod utan också.

* Smeten rörs enkelt ihop i samma kastrull som smöret smälts i, så välj en stor kastrull.

Blåbärskaka i långpanna, 40 bitar:

Ingredienser:
200 g smör
1 dl mjölk
4 ägg
4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
skal från 1 citron
1 tsk pressad citron
1 nypa salt
500 g blåbär

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Smält smöret i en stor kastrull, tag av från värmen och låt svalna i ett par minuter. Rör sedan ner mjölk och ägg.
Tillsätt strösocker, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, citronskal- och saft samt saltet. Rör ihop en klumpfri smet och häll den sedan i formen.
Strö blåbären över smeten och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30 minuter.
Tag ut och låt kakan svalna innan du delar den i bitar.

TIPS! 
Rulla blåbären i 2 msk vetemjöl så förhindrar du dem från att sjunka till botten av formen.
Smeten rör du enklast ihop med en visp, gärna ballongvisp.
Kakan går utmärkt att frysa.
Du kan göra kakan med både frysta och färska blåbär.

Hoppas att det ska smaka! Glöm inte att tagga #bakamedfrida om du publicerar en bild på kakan på din instagram. Det är väldigt roligt för mig att kunna se era fina bakverk. Kram! ♥

 

 1. Alina skriver:

  Vet inte vad jag gjorde fel… Den smakade gott men blev platt och torr, inte minsta antydan till fluffig och saftig. Jag upplevde att man fick röra om mycket för att få den slät, trots att jag siktade ner mjölet. Kan jag ha gjort något fel? Vad använder du för långpanna, vilka mått?
  Tack för en superbra blogg!

 2. Malin skriver:

  Jag testade med björnbär istället och den blev så himla god! ❤️❤️

 3. Smilla skriver:

  Kan man göra kakan med hallon?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..