Prinsesstårta i långpanna

Ljuvligt god Prinsesstårta som bakas i långpanna och räcker till många.

Prinsesstårta i långpanna
Hej mina vänner.
Idag har jag bakat igen. Det var ett par dagar sedan sist då jag haft en liten paus, men idag vad det dags. Och jag har inte bakat vad som helst utan jag har bakat en Prinsesstårta i långpanna. Varför har jag inte gjort det tidigare? Istället för att baka två runda så är det perfekt med en i långpanna. Denna räcker till 15 personer, och då får alla en ganska rejäl bit var. Enkelt att baka och ljuvligt gott blir det. Och så får alla en varsin marsipanros också.. :-)

Prinsesstårta i långpanna
Denna tårta blev otroligt saftig och god. Jag gjorde en fluffig tårtbotten i långpanna och delade den på mitten, så att storleksmässigt är tårtan som en halv långpanna. Vill man ha en hel långpanna så är det bara att dubbla receptet.

Prinsesstårta i långpanna, 15 bitar:

Tårtbotten:
5 ägg
2.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl hallonsylt
2 dl vaniljkräm
4 dl vispgrädde

Garnering:
500 g grön marsipan
100 g rosa marsipan
ev. florsocker

Gör så här:
Tårtbotten: Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt med elvisp på hög hastighet i 8 minuter. Sikta sedan i de torra ingredienserna och vänd runt med en slickepott till en klumpfri smet.
Häll ut smeten i långpannan och bred ut så att smeten täcker hela plåten.
Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter – håll koll, botten ska bli gyllene. Tag ut och skär till kanterna en aning. Vänd sedan upp botten på ett nytt bakplåtspapper och dela sedan botten på hälften (räknat på längden). Låt svalna helt. Vispa nu upp grädden till fyllningen ganska hård.
Montering:
Lägg första tårtbotten på ett serveringsfat och bred sedan på hallonsylten.
Lägg på nästa tårtbotten och bred på vaniljkräm. Klicka ut vispgrädden över vaniljkrämen och arbeta försiktigt ut den jämnt över hela tårtan. Spackla kanterna med lite grädde.
Kavla ut marsipanen till ca. 2 mm tjock. Lägg sedan marsipanen över tårtan och arbeta försiktigt med händerna för att få fina, jämna kanter.
Skär bort överflödig marsipan. Dekorera tårtan med rosor gjorda av den rosa marsipanen. Du kan även göra ett band av marsipan att lägga på, eller vad du nu önskar. Hur du gör rosor kan du se på youtube, jag har ingen bra förklaring på bloggen.. :-)
Pudra eventuellt över lite florsocker innan servering.

Prinsesstårta i långpanna
Lycka till med tårtbaket! Hoppas att det ska smaka. ♥

  1. Hannah skriver:

    Den här ska jag göra till min svägerskas 30-års kalas på fredag. Går bottnarna att frysa eller förstörs de då? Tänker om jag kan göra bottnarna ett par dagar i förväg då jag jobbar till bara ett par timmar innan kalaset börjar på fredag :)

  2. Kattis skriver:

    Hej! Kan man göra denna nån dag i förväg? Om jag ska ha kalas på fredagkväll, när kan jag göra den och hur ska den förvaras? Ser så smarrrri ut!

    1. Det räcker inte med en sådan. Jag skulle tro att det krävs två, kanske tre stycken. Då får du knåda ihop dem och sedan kavla ut! Kram <3

  3. Har du inget recept på vaniljkräm?

  4. Åh, ser helt ljuvligt ut!

Lämna ett svar till Frida Skattberg Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..