Saffransmunkar

saffransmunkar
Idag, såhär en dag efter kladdkakans dag så kändes det helt rätt att baka lite munkar. Jag gillar hembakade munkar. Det är både roligt att baka och gott att fika på. Särskilt dessa Saffransmunkar. OJ så goda! Ni kan ju bara tänka er den doften som spreds i huset när jag bakade dessa..
Jag bakade som ni ser ”vanliga” munkar med hål i, och av biten i mitten så gjorde jag de små munkarna formade som bollar. De blir som munsbitar och går superfort att fritera.

saffransmunkar6
Jag tyket även att den gula färgen som tränger igenom blir så himla fin, visst?

Saffransmunkar, 20 st:

Ingredienser:
25 g jäst
2.5 dl mjölk eller vatten
1 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 g saffran
1 nypa salt
7-8 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör

Fritering och garnering:
8 dl olja att fritera i
strösocker att vända munkarna i

Gör så här:
1. Börja med att smula jästen i en bunke och tillsätt sedan resterande ingredienser.
2. Knåda degen i maskin på låg hastighet eller för hand i tio minuter.
3. Täck bunken med plastfolie och låt sedan jäsa i 1 h.
4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till den är 1.5 cm tjock. Stansa ut cirklar med hjälp av t.ex. ett glas eller en utstickare. Stansa sedan ut små cirklar mitt i munkarna för att få hålet i mitten. Låt sedan jäsa under en bakduk i ytterligare 30 minuter.
5. Värm oljan till 180° och fritera munkarna ca 1 min på varje sida. Fritera även de små bitarna som blev över, detta tar endast ett par sekunder. Tag upp munkarna och låt rinna av på hushållspapper. Rulla sedan direkt i socker.

saffransmunkar2
Hoppas att det ska smaka. ♥

Glöm inte att följa mig på instagramFacebook
Och glöm inte att tagga era bilder med #Bakamedfrida när ni bakar efter mina recept. 

LOADING..