Knäckkola

Knäckkola
Kolla vilken fin Knäckkola! Jag älskar knäck. Särskilt när den mjuknat i munnen och smaken kommer fram sådär fint. Vad jag däremot inte gillar är att det känns som att tänderna ska hoppa ur munnen när jag tuggar i vanlig knäck. Den är ju oftast stenhård. Så just därför har jag gjort en Knäckkola!
En mjuk och len kola med smak av knäck. Så galet god!

Knäckkola
Jag kokade en stor sats och slog in alla bitar i papper. Nu ligger de i en plastburk i frysen. Jag ska ta med kolan när vi ska fira jul med en del av familjen på andra advent. Toppen att kunna frysa julgodis, visst?

Knäckkola, 80 bitar:

Ingredienser:
5 dl strösocker
5 dl vispgrädde
5 dl sirap
100 g smör
1 vaniljstång
1 tsk flingsalt
150 g mandelspån

Gör så här:
1.Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur frön. Koka ihop strösocker, vispgrädde, sirap, smör, vaniljfrön (+ stång) och salt i en stor kastrull.
2. Rör om tills all strösocker smält och säng sedan värmen till medel.
3. Låt kolan koka tills den nått en temperatur av 127°c.
4. Klä under tiden en form (25×25 cm) med bakplåtspapper.
5. När kolan nått sin temperatur så plockar du upp vaniljstången samt rör  ner mandelspån.
6. Häll kolan i formen och låt stelna i minst 5 h.

Knäckkola
Hoppas att det ska smaka. ♥

  1. Bea skriver:

    Hej 😊
    Ungefär hur länge ska kolan koka?
    Jag kokade tills jag trodde det blev cement och den blev för lös…
    Tempen stöd still på 105 grader så en liten hint om koktid vore toppen!
    Bea

  2. Sofia skriver:

    Hej. Detta håller just nu på att koka och jag insåg precis att jag inte äger en form 25×25!😱 Men jag har en som är 20×20, tror du att det blir helt tokigt?

  3. Helena skriver:

    Hej,

    Kan man göra denna i micron som man gör med knäck (fast minskar mängden)? Jag har ingen termometer så då är det svårt att kolla temperaturen ;)

  4. Emilia skriver:

    Hej!
    Om man inte har någon vaniljstång kan man ta vaniljsocker då eller är det lika bra att skippa vaniljen helt? :)

    Med vänlig hälsning,
    Emilia

  5. Amanda skriver:

    Supergoda knäckkolor! Mina blev dock väldigt mjuka… hur kan jag göra för att få dem lite hårdare nästa gång? :)

    1. Hej! Vad roligt att du tyckte att kolan var god! Koka längre eller på lite högre värme nästa gång. Prova genom att göra kulprovet för att se konsistensen. :) Kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..