Lussebullar i långpanna

lussebullar_i_langpanna3
Lussebullar i långpanna. ALDRIG mer torra lussebullar, eller lussekatter om ni hellre föredrar det namnet. Jag kan fortfarande inte sluta tänka på hur himla saftiga och goda dessa blev. Jag har aldrig smakat saftigare lussebullar. Nog för att jag inte brukar få torra lussebullar annars, men dessa.. Ojojoj!
Och så bakas de i långpanna istället för att blir rullade- och formade en och en. Det spar en himla massa tid och energi.

lussebullar_i_langpanna
Jag gjorde degen igår kväll, tryckte ut den i en långpanna och bakade av den i morse. Hur smidigt och enkelt som helst. Lyx att få lussebullar till frukost, eller hur?

Lussebullar i långpanna, ca. 30 bitar:

Ingredienser:
25 g fäsk jäst
4 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1 g saffran
1 dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
+ 1 ägg till pensling
+ blötlagda russin
+ 1 dl pärlsocker

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker

Gör så här:
1. Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor skål.
2. Mortla saffran tillsammans med 1 tsk strösocker. Häll sedan ner det i jästblandningen.
3. Tillsätt resterande ingredienser, lite mjöl i taget. Arbeta ihop en smidig deg och tryck sedan ut den i en bakpapperklädd långpanna. Dela degen med kniv i 30 bitar.
4. Klä formen med plastfolie och låt stå i kylskåp i 8-10 timmar.
5. Tag ut ur kylskåpet och sätt ugnen på 225°C.
6. Pensla med ägg, tryck fast två russin på varje bulle och strö över lite pärlsocker.
7. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 12-15 minuter, tills bullarna fått en fin gyllene färg.
8. Sockerlag: Koka ihop vatten och strösocker i en kastrull på medelhög värme. Låt sjuda medan bullarna gräddas.
9. Tag ut och pensla direkt med sockerlag.
10. Låt svalna innan du delar bullarna.

  • Förvara i en tätslutande kakburk.  
  • Går utmärkt att frysa.

lussebullar_i_langpanna4
Ser ni så saftiga de är? Som jag sade tidigare – ALDRIG mer torra lussebullar! Hoppas att det ska smaka. ♥

  1. Yasmin skriver:

    Mums va goda de blev! (Fast nästa gång kommer jag nog ha russin i hela degen. 😍)

  2. Cecilia skriver:

    Hej!
    Fungerar det att byta ut vetemjölet mot ett glutenfritt alternativ?😍

    1. Malin skriver:

      Jag testade att byta ut mot ett glutenfritt mjöl – inte att rekommendera. Dom blev väldigt smuliga och torra. Frida kanske har något knep!

  3. Hej, tack för en fin och mysig blogg. Har bakat massor av dina saker och de blir alltid perfekt! Min senaste favorit är saffranskakan i långpanna med kärleksmumsfrosting. Sååå god!
    Nu till jul ska jag göra en efterrätt och har fött idén att göra din kärleksmumstårta fast med saffran i sockerkakan, så det blir som långpannekakan fast en tårta! Min fråga är, om jag utgår från receptet på din kärleksmumstårta så tar jag ju bort kakao från soxkefkakssmeten. Och tillsätter saffran. Men jag behöver fylla ut med något torrt (typ mjöl?) istället för kakaon? Annars blir kakan för lös antar jag? Hur skulle du göra? Skulle du rekommendera att tillsätta något annat? Ska bli spännande att testa :)

  4. Vanjs skriver:

    Hej!
    Jag bor också utomlands och använder bara torrjäst, men det är lite svårare. Tips mottages gärna. 🙏🏻🎅🏻✨

  5. Emma skriver:

    Hej! Jag har för mig att när jag frågade vad du hade för tips om maskin så svarade du Ankarsrums maskin?🙂 hur tycker du den är med vispningen? Jag gör mycket moussetårtor och sånt hemma med varm sockerlag och tänkte hur bra maskinen klarar sånt 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..