Kanelbullar – Recept på saftiga bageribullar

Saftiga kanelbullar som på bageri. Ja, sådana bullar som man bara inte kan motstå, ett recept som ger er sådana bullar delar jag med mig av idag!

saftiga_kanelbullar3
Jag är ju faktiskt självutnämnd expert på att baka riktigt saftiga kanelbullar. Får jag säga så? Mina kanelbullar blir alltid galet saftiga och med riktigt krämig fyllning. MYCKET fyllning ska det vara, visst?

Jag har ett recept på kanelbullar som aldrig slår fel. Ni är många som älskar receptet och som får till riktigt bra bullar med det. Det gör mig så glad! Och nu är det så att jag har utvecklat receptet ännu lite mer. Grundreceptet är detsamma, men med små ändringar. Och nu får jag riktigt bra ”bageribullar” hemma. SÅ goda!

saftiga_kanelbullar1
De blev inte bara saftiga och goda, utan också riktigt stora. Jag älskar stora bullar! Hellre stora och få än små och många. Men allra helst stora och många, eller hur? ;-)

Klicka här för att ta del av mina bästa tips för att lyckas med bullarna varje gång!

Saftiga kanelbullar, 25 st:

Bulldeg:
5 dl kall standardmjölk
50 g jäst
1 msk mortlade kardemummakärnor
1 dl strösocker
2 ägg (går att utesluta)
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g saltat smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl special

Fyllning:
250 g rumsvarmt saltat smör
200 g mandelmassa
2 dl farinsocker
1 msk vaniljsocker
0.5 dl malen kanel

Garnering:
1 ägg
1 dl pärlsocker

Sockerlag:
1.5 dl vatten
1.5 dl strösocker

Gör så här:
Fyllning:
Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen (remonsen) med en elvisp eller i en matberedare, ställ åt sidan.
Bulldeg:
1.
Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
2. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla sedan ut till en stor kvadrat (ca. 1 cm tjock deg). Bred på fyllningen och rulla till en rulle.
4. Skär ca. 2 cm breda bitar och lägg på en bakpapperklädd plåt.
5. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
6. Garnering:
Pensla bullarna med ägg och strö sedan över pärlsocker.
7. Grädda mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter. 
Gör nu sockerlagen:
Blanda vatten och strösocker i en liten kastrull och låt koka upp. Låt sedan sjuda tills bullarna är klara, tag av från värmen. 
8.Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen.
Låt svalna innan du flyttar dem från plåten.

TIPS: 

Veganisera: Uteslut ägg och byt ut mjölk mot vatten och smör mot mjölkfritt margarin.
Glutenfritt: Byt mjölet mot glutenfri mjölmix.
Äggfritt: Uteslut äggen helt, de behöver inte ersättas med något.
Förvaring: Om du inte ska äta bullarna inom de närmsta dygnet så skulle jag rekommendera dig att frysa ner dem i fryspåsar. Ju tidigare du fryser ner dem desto färskare blir de när du tinar dem. Annars i fryspåsar i skafferiet.
Hur vet jag att bullarna är klara?: Öppna ugnen och lyft på en av bullarna med t.ex en stekspade. Om den har en fin gyllene färg på undersidan (precis som på ovansidan) så är de färdiggräddade.

saftiga_kanelbullar
Hoppas att bullarna ska smaka!
Glöm inte bort att den viktigaste ingrediensen är kärlek och glädje! Så knåda in lite sådant också. ♥

  1. Tyvärr fungerade inte det här receptet alls för mig :( När degen släppte från kanterna i maskinen hade den inte alls några glutentrådar utan var liksom kompakt och tråkig. Körde maskinen lite extra och då blev det lite trådar men vågade inte köra längre än så. När de var gräddade kändes själva brödet väldigt tråkigt, torrt och lite kompakt. Hade inte i speciellt mycket mjöl utan degen var ganska kladdig :(

  2. Det här var de godaste bullarna jag någonsin har ätit. Så saftiga och mjuka, påminner lite om Pågens gifflar. Du är grym

  3. Hej! Kan du visa lite mer bilder på processen, el va man ska säga.. ja tror sjutton mina bullar blev ännu större än dina, så vill gärna se när degen är klar hur du gör sen, vore intressant, sen undrar jag om man vill ha vanilj fyllning, ska jag ha mandelmassan i också? mvh Petra

  4. Bullarna ser fantastiska ut, som allt annat du bakar! :D
    Jag undrar om man kan ersätta mandelmassan på något vis i fyllningen? :)
    Har tyvärr extremt svårt för de!

    Mvh Moa :)

  5. ÄLSKAR ditt bullrecept! Har aldrig fått så fina och goda bullar förut! Och heller inte så många komplimanger om vilka goda och fina bullar jag bakat. Så tack för att du är så grym! 🤩😄

  6. Rör du om med assistenten och sen byter till degkrog när du arbetar ihop degen? Har du 225 grader på varmluft eller vanlig? :)

  7. Superfina! Har du något tips hur man ska göra för att inte bullarna ska ”flyta ut”? Alltså så att änden på degen inte lossnar och det blir mellanrum mellan lagrena i ugnen?

    1. Man kan peta in änden av degen under själva bullen för att den ska hållas på plats under jäsningen och bullen behåller formen under gräddning😇

    2. Jag brukar pensla på lite vatten längst ut på kanten efter att jag har haft på min fyllning, och sen rulla ihop. Vattnet funkar som klister. Se till så att skarven ligger ner mot bordet när du delar upp bullarna, så ska du nog få fina kanter :)

    3. Lägg bullarna med ganska lite mellanrum (men ändå så att de får plats att jäsa) på plåten. Då kommer de att gräddas ihop en aning men inga mellanrum blir det. Blir superenkelt att bryta en bulle också då de inte jäser ihop helt och hållet utan bara på sina ställen. Annars kan du såklart också peta in änden under bullen. :) Kram!

    1. De reser sig i mitten när de rullas för tight, för då har de ingenstans att ”ta vägen” när de jäser. Så då sticker de uppåt. Rulla inte löst men inte heller hårt, utan rulla bara ihop enkelt och lätt. :) kram!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..