Semlor – recept på minisemlor

minisemlor1
Minisemlor. Ja, för ”är de små får man ta två”. Inte sant?
Jag svängde ihop en plåt med minisemlor igår, jag älskar nämligen att baka semlor. Det är så himla roligt! Dessa blir otroligt saftiga, luftiga och med massor av god kardemummasmak. Hemgjord mandelmassa också, såklart! Och lättvispad grädde, det är ett måste! Jag gillar inte att ta en tugga av en semla som är spritsat med tung grädde som lägger sig som en hinna i gommen. Lättvispad som ändå går att spritsa är det bästa!

minisemlor2
Se så luftigt brödet blir. Och dessa är perfekt i storleken. Brödet är stort som en pingisboll innan gräddning ca. Alldeles lagom! Själv föredrar jag små semlor framför stora. Med dessa slipper en grädden i hela ansiktet också. ;-)

Minisemlor, 30 st:

Mandelmassa:
200 g mandel
2 dl florsocker
2 äggvitor
ev. lite vatten

Semmelbröd:
25 g jäst
2.5 dl mjölk
0.5 dl strösocker
1 tsk kardemumma, mortlad
1 nya salt
5 dl vetemjöl
50 g smör, rumsvarmt

Fyllning:
3 dl mandelmassa
4 dl vispgrädde

Gör så här:
Mandelmassa: 1. Mixa mandeln till ett fint pulver.
2. Tillsätt florsocker och äggvita – mixa till en kladdig massa.
3. Tillsätt eventuellt lite vatten om mandelmassan är för tjock, mixa sedan lite till. Täck med lock eller plast och ställ åt sidan.
Semmelbröd: 1. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna, mjölet lite i taget och arbeta ihop en smidig deg.
2. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i 30 jämnstora delar. Rulla varje degbit till en boll. Lägg på bakpapperklädda plåtar.
3. Lägg över en bakduk och låt sedan jäsa i 1.5-2 h.
4. Sätt ugnen på 225°c.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca. 8 minuter – till gyllene. Låt sedan svalna.
6. Klipp upp bullarna i trekanter när du vinklar saxen nedåt i bullen – på så vis gröper du ur bullen samtidigt som du får ett trekantigt lock.
7. Vispa upp grädden fast och lätt, fyll sedan en spritspåse med stjärntyll med den vispade grädden.
8. Fyll bullarna med mandelmassa och spritsa sedan över grädde. Lägg på locken och pudra över florsocker innan servering.

minisemlor4
Hoppas att det ska smaka! Och hur jag klipper upp- och fyller bullarna kan ni se på min Instagram – jag har en händelse på min profil som heter ”Semlor”.

Missa inte att följa mig bakom kulisserna på Instagram & Facebook. ♥

  1. Mina blev tyvärr inte så bra, degen jäste inget alls under de 2h som dom stog. Sen väl i ugnen bara sprack dem så fick ingen slät yta på dem. :( tips på vad jag gjorde fel?

    1. Alltså mina blev såååå bra!! Otroligt lätta och fluffiga 🥰

      Kanske så som Frida skriver, att de stod för kallt.. Men jag tror kanske främst det beror på att du hade alldeles för mycket mjöl i? Jag brukar alltid tillsätta lite lite i taget och det blir nästan alltid mindre mjöl än vad som står i receptet 😅 Precis som Frida brukar säga så ska degen vara klibbig inte kladdig… Men kanske hellre lite kladdig än torr liksom 🙈 Skitsvårt att förklara såhär men man får testa sig fram 🤗

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..