Chokladtårtebollar – recept på chokladtårta som munsbitar

chokladtarta_bollar4
Chokladtårtebollar – Ja! Recept på en maffig chokladtårta i bollformat. Detta kan vara bland det bästa jag bakat någonsin. Som små munsbitar.
Så fiffigt och galet gott! Gillar ni choklad så måste ni prova dessa.

chokladtarta_bollar1
Ser ni chokladfudgen inuti tårtbollen?
Dessa bollar kan vara mitt bästa misslyckande någonsin. Bollarna är inte misslyckade, men tårtbotten som bollarna består av tappade jag rätt ner på avsvalningsgallret vilket gjorde att den gick sönder alldeles för mycket för att försöka laga. Så det blev som ingen tårta. Och jag kastar ju ingenting ätbart, så jag tänkte snabbt ut en ny idé och kom då på mina Chokladtårtebollar. De får heta så, visst låter det härligt?

chokladtarta_bollar3
Saltet på toppen förhöjer smakerna! Men det kan enkelt bytas ut mot t.ex kokos, hackade nötter, krossad daim, riven choklad eller något annat som du gillar.

Chokladtårtebollar, 30 st:

Chokladfudge/Fyllning:
125 g mörk choklad (50-60%)
125 g mjölkchoklad
250 g kondenserad sötad mjölk

Tårtbotten/Chokladkaka:
50 g smör
2.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
2 ägg
1.25 dl mjölk
1.25 dl kokhett vatten

Garnering:
250 g valfri choklad
1 tsk kokosolja (kan bytas mot neutral matolja, t.ex. raps)

Gör så här:
Chokladfudge/fyllning: 1.Börja med att smälta chokladen i en kastrull på låg värme. 
2. 
Blanda sedan ner den kondenserade mjölken och rör ihop en slät fudge. 
3. 
Rulla fudgen till 30 jämnstora kulor och låt vila i kylskåp medan du gör chokladkakan. 
Tårtbotten: 1.
Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra samt klä en 20 cm springform med löstagbar kant med bakplåtspapper. Klä höga kanter.
2. Smält smöret och låt stå åt sidan.
3. Blanda strösocker, vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en stor skål. Tillsätt det smälta smöret, äggen samt mjölken och rör om.
4. Rör sedan ner det kokheta vattnet och vispa ihop en klumpfri smet. Häll smeten i formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i ca. 60 minuter.
5. Prova med en sticka – den ska vara torr när kakan är färdig. Låt sedan svalna helt.
6. Mosa ihop chokladkakan i en skål.
7. Plocka ut chokladfudgen ur kylen och rulla sedan in varje kula fudge i smulet från tårtbotten. Knåda ihop smulet lite om det är för torrt.
8. Lägg bollarna på bakpappersklädd bricka och låt vila i kylskåp medan du smälter chokladen till garneringen.
Garnering: 1. Smält ihop choklad och kokosolja i en kastrull på låg värme, låt sedan svalna en aning.
2. Tag fram tårtbollarna ur kylskåpet och doppa dem i chokladen, lägg sedan på bakplåtspapper. Toppa eventuellt med lite salt (eller varför inte hackade nötter eller kokos?). Låt stelna i kylskåp.

chokladtarta_bollar
Hoppas att ni ska gilla mina Tårtbollar! Stor kram! :-)

Missa inte att följa mig bakom kulisserna på Instagram & Facebook. ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..